Οι επιπτώσεις του καρκίνου και της θεραπείας του στη διατροφή
Ο καρκίνος και οι αντινεοπλασματικές θεραπείες μπορεί να επηρεάσουν τη μυρωδιά, τη γεύση και την όρεξη, καθώς και την ικανότητα απορρόφησης των τροφών. Ένα από τα πιο συχνά προβλήματα στους καρκινοπαθείς, ακόμα και πριν από τη θεραπεία, είναι η ανορεξία, δηλαδή η μειωμένη όρεξη. Η ανορεξία μπορεί να οδηγήσει σε υποσιτισμό, με αποτέλεσμα την έκπτωση των σωματικών λειτουργιών όπως του ανοσοποιητικού συστήματος, την απώλεια σωματικού βάρους και την κατάπτωση. Υπό αυτές τις συνθήκες, η ασθενής, η οποία ήδη καταπονείται λόγω της νόσου και των θεραπειών, δυσκολεύεται να ανταπεξέλθει στις καθημερινές της δραστηριότητες, ή ακόμα και να ολοκληρώσει τη θεραπεία.
Ποιοι είναι οι στόχοι της διατροφής στον καρκίνο;
Οι καρκινοπαθείς, συχνά, χρειάζεται να προσαρμόσουν τη διατροφή τους. Οι αλλαγές που θα κάνουν εξαρτώνται από τον τύπο του καρκίνου, τα συμπτώματα που το συνοδεύουν και τις ανεπιθύμητες ενέργειες της θεραπείας. Πρωταρχικοί στόχοι είναι η αποφυγή της απώλειας σωματικού βάρους και η λήψη όλων των απαραίτητων θρεπτικών συστατικών. Σε αυτά τα πλαίσια, θα πρέπει να ακολουθείται ένα διατροφικό πλάνο που να στοχεύει στη βελτίωση της ψυχολογίας, στη διατήρηση της φυσικής κατάστασης και των επιπέδων ενέργειας, στη λήψη όλων των αναγκαίων θρεπτικών ουσιών, στην ανοχή στις παρενέργειες της θεραπείας, στην καλύτερη αντιμετώπιση πιθανών λοιμώξεων και στη γρηγορότερη ανάρρωση.
Πώς μπορούμε παρά την ανορεξία να τρεφόμαστε σωστά και επαρκώς;
Στην περίπτωση που έχετε ανορεξία, είναι χρήσιμο να αναζητήσετε τη βοήθεια ενός ειδικού διατροφολόγου. Υπάρχουν όμως και κάποια απλά βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε για να αποφύγετε τον υποσιτισμό:
- Δοκιμάστε πολλές συνταγές και διαφορετικές γεύσεις μέχρι να βρείτε αυτές που προτιμάτε.
- Αποφύγετε επεξεργασμένα ή τροφές με μεγάλη περιεκτικότητα σε αλάτι.
- Προτιμήστε τροφές πλούσιες σε θερμίδες και πρωτεΐνες, όπως τα γαλακτοκομικά και οι ξηροί καρποί.
- Εντάξτε και εναλλακτικές πηγές πρωτεΐνης πέρα από το κρέας, όπως π.χ. τα όσπρια.
- Αν δυσκολεύεστε να καταναλώσετε στερεά τροφή, δοκιμάστε υγρές τροφές, όπως σούπες, smoothies και milkshakes.
- Δοκιμάστε να καταναλώσετε συμπληρώματα διατροφής πλούσια σε θερμίδες και πρωτεΐνες.
- Καταναλώστε περισσότερα μικρότερα γεύματα μέσα στην ημέρα, αντί π.χ. για τα τρία κύρια γεύματα. Δοκιμάστε μικρά σνακ κατά τη διάρκεια της ημέρας.
- Πιείτε υγρά ανάμεσα στα γεύματα και όχι μαζί με αυτά, αφού οδηγούν σε γρηγορότερο αίσθημα πληρότητας.
- Μετατρέψτε το γεύμα σας σε μια ευχάριστη διαδικασία, χρησιμοποιείστε το σερβίτσιο που σας αρέσει, ακούστε τη μουσική που προτιμάτε, γευματίστε με παρέα.
- Οργανώστε το διατροφικό σας πρόγραμμα πριν ξεκινήσετε τη θεραπεία σας, παρασκευάστε γεύματα και αποθηκεύστε τα στην κατάψυξη. Αυτό θα σας βοηθήσει να έχετε ευκολότερη πρόσβαση σε γεύματα και να αποφύγετε τη μαγειρική σε περίπτωση που αισθανθείτε κόπωση.
- Εντάξτε την ήπια σωματική άσκηση στην καθημερινότητά σας. Προστατεύει τα οστά, συμβάλλει στη διατήρηση του μυικού ιστού και αυξάνει την όρεξη για τροφή.
Να θυμάστε ότι, μέσω της κατάλληλης διατροφής, μπορείτε να προστατεύσετε τον εαυτό σας από τις επιπτώσεις της ανορεξίας, συντελώντας στην επιτυχή ολοκλήρωση των αντινεοπλασματικών θεραπειών και στην καλύτερη ποιότητα της ζωής σας. Μόνο έτσι θα βγείτε νικήτριες σε αυτή την ξεχωριστή μάχη!
Πηγές:
American Cancer Society
National Cancer Institute