Για επείγοντα περιστατικά καλέστε μας στο: 6981 907181

Πώς μπορώ να διακόψω το κάπνισμα τώρα που διαγνώστηκα με καρκίνο;

Είναι ευρέως γνωστό ότι το κάπνισμα αποτελεί τον κυριότερο παράγοντα κινδύνου για την ανάπτυξη καρκίνου. Παρ’ όλα αυτά, λίγοι γνωρίζουν για τις βλαβερές επιπτώσεις του καπνίσματος σε ανθρώπους που ήδη πάσχουν από καρκίνο και λαμβάνουν αντινεοπλασματική θεραπεία.

Έχω διαγνωστεί με καρκίνο. Υπάρχει λόγος να διακόψω το κάπνισμα;

Ακόμη και αν πάσχετε από καρκίνο, είναι καίριας σημασίας να διακόψετε το κάπνισμα, αφού οι σχετικές μελέτες δείχνουν πως αυτό επηρεάζει άμεσα την έκβαση της αντικαρκινικής θεραπείας και την ποιότητα ζωής σας. Πιο συγκεκριμένα, το κάπνισμα σχετίζεται με:

  • Αυξημένη πιθανότητα περιεγχειρητικών επιπλοκών και μεγαλύτερο χρόνο ανάρρωσης.
  • Αυξημένο κίνδυνο παρενεργειών από τη χημειοθεραπεία και επιπλοκών, όπως λοιμώξεις, κόπωση, απώλεια βάρους, διαταραχές στη λειτουργία της καρδιάς και των νεφρών.
  • Αυξημένη πιθανότητα επιπλοκών από την ακτινοθεραπεία, όπως στοματικά έλκη, απώλεια γεύσης, επιπτώσεις στα οστά και στους μαλακούς ιστούς.
  • Αυξημένο κίνδυνο υποτροπής της νόσου.
  • Αυξημένο κίνδυνος ανάπτυξης ασθενειών που σχετίζονται με το κάπνισμα, όπως η εμφάνιση καρκίνου και σε άλλα όργανα.

Υπάρχουν αποτελεσματικές μέθοδοι διακοπής του καπνίσματος;

Είναι γεγονός ότι χρειάζεται να καταβάλλετε μεγάλη προσπάθεια για να διακόψετε το κάπνισμα, αφού το τσιγάρο περιέχει νικοτίνη, μια ιδιαίτερα εθιστική ουσία. Παρ’ όλα αυτά, σήμερα υπάρχουν πολλές μέθοδοι που προτείνονται από ειδικούς και που θα σας βοηθήσουν στην προσπάθεια σας,

  • Συμβουλευτική. Πρωτίστως, συζητήστε με τον Ιατρό σας την επιθυμία σας για διακοπή καπνίσματος. Θα σας προτείνει ιατρικές λύσεις, ενώ μπορεί να σας συστήσει να συμβουλευτείτε κάποιον ειδικό. Επιπλέον, ζητήστε υποστήριξη από το περιβάλλον σας. Ανακοινώστε σε φίλους και συγγενείς την πρόθεση σας. Περάστε περισσότερο χρόνο με ανθρώπους που δεν καπνίζουν. Αποφύγετε μέρη και συνήθειες που σας προδιαθέτουν να καπνίσετε.
  • Φαρμακευτική θεραπεία. Οι μελέτες δείχνουν ότι τα φαρμακευτικά σκευάσματα που είναι ειδικά σχεδιασμένα για αυτό το σκοπό αυξάνουν τις πιθανότητες διακοπής. Μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα σε επτά διαφορετικά προϊόντα, τα οποία είναι εγκεκριμένα από τον Οργανισμό Φαρμάκων και Τροφίμων των ΗΠΑ (FDA). Η χρήση τριών εξ αυτών (τσίχλες, επιθέματα και παστίλιες νικοτίνης) δεν απαιτεί ιατρική συνταγή. Οι υπόλοιποι τύποι σκευασμάτων, δηλαδή η εισπνεόμενη νικοτίνη, το ρινικό εκνέφωμα νικοτίνης, τα σκευάσματα που περιέχουν βουπροπιόνη (buprionine) ή βαρενικλίνη (varenicline), χορηγούνται αποκλειστικά κατόπιν ιατρικής συνταγής. Συζητήστε με το θεράποντα Ιατρό σας, ώστε να σας κατευθύνει στην κατάλληλη για εσάς επιλογή.
  • Εφαρμογές. Χάρη στην τεχνολογία, υπάρχουν απλοί και έξυπνοι τρόποι που θα σας βοηθήσουν να διακόψετε το κάπνισμα πιο εύκολα και γρήγορα. Ένας από αυτούς είναι να εγκαταστήσετε στο κινητό σας τηλέφωνο μια αξιόπιστη εφαρμογή για διακοπή καπνίσματος. Μια τέτοια εφαρμογή σας δίνει πολλές δυνατότητες, όπως να ορίσετε ημερομηνία διακοπής, να καταγράψετε τους στόχους σας και να ορίσετε υπενθυμίσεις, ώστε να μπορείτε να ακολουθήσετε το πλάνο σας.
  • Απότομη διακοπή καπνίσματος. Δεν είναι λίγοι οι άνθρωποι για τους οποίους η καλύτερη προσέγγιση ήταν να το «κόψουν μαχαίρι». Ωστόσο, στην πραγματικότητα, αυτοί που τα κατάφεραν με αυτή τη μέθοδο σχεδίαζαν από καιρό τη διακοπή και προετοίμαζαν τον εαυτό τους.

Αν καπνίζετε και έχετε καρκίνο, μην σκέφτεστε πως η ζημιά έχει ήδη γίνει. Η διακοπή του καπνίσματος είναι ωφέλιμη, ανεξαρτήτως της ηλικίας ή της κατάστασης της υγείας σας.  Ακόμη και αν δεν τα καταφέρετε με την πρώτη προσπάθεια, μην απογοητεύεστε. Δείτε το σαν ευκαιρία να δοκιμάσετε μια άλλη μέθοδο από αυτές που προτείνονται, η οποία μπορεί να ταιριάζει περισσότερο σε εσάς. Η ανταμοιβή σας για αυτή την προσπάθεια θα είναι η καλύτερη καθημερινότητα και η ηθική ικανοποίηση ότι νικήσατε μια ακόμη μάχη στον ολομέτωπο αγώνα που δίνετε κατά του καρκίνου!

Πηγή:

American Cancer Society
Mayo Clinic

Διαβάστε επίσης

Καρκίνος του ενδομητρίου: χειρουργική αντιμετώπιση με ελάχιστη παραμονή στο νοσοκομείο

Καρκίνος του ενδομητρίου

Με τη λαπαροσκοπική και ρομποτική χειρουργική, η μεγάλη πλειοψηφία των γυναικών με καρκίνο του ενδομητρίου μπορεί να πάρει εξιτήριο από το νοσοκομείο αυθημερόν, ή, σε ορισμένες περιπτώσεις, την επόμενη μέρα από την επέμβαση.

 

Δεύτερη γνώμη

defteriGnomi

Η απόφαση να υποβληθείτε σε χειρουργική επέμβαση, όπως και η επιλογή του Ιατρού που θα την πραγματοποιήσει, είναι από τις σοβαρότερες που θα κληθείτε να λάβετε γύρω από την υγεία σας.

 

Είπαν για εμάς

Τα σχόλια και η μορφή τους είναι αυτούσια και δεν έχουν υποβληθεί σε οποιαδήποτε επεξεργασία.

Δείτε το βίντεο

Οι νεότερες εξελίξεις στο χώρο της Γυναικολογικής Ογκολογίας.

memorialmiterahygeiaesgo

ΣΙΟΥΛΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ
ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΚΑΙ ΟΓΚΟΛΟΓΙΑ
ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ & ΣΙΑ ΕΕ
ΓΕΜΗ: 160289803000

Διεύθυνση: Λεωφ. Βασιλίσσης Σοφίας 105-107, Αθήνα, ΤΚ 11521

Τηλέφωνο Ιατρείου: 210 300 68 18

Ακολουθήστε μας στα Social

fb wh yt wh li wh linsta