Για επείγοντα περιστατικά καλέστε μας στο: 698 8184 206

Οι αλλαγές στην εικόνα του σώματος

Η εικόνα του σώματος μου αλλάζει: τί μπορώ να κάνω;

Οι γυναίκες με καρκίνο είναι λογικό να ανησυχούν πολύ, τόσο για την έκβαση της θεραπείας τουςς, όσο και για τις επιπτώσεις που θα έχει η νόσος και η αντιμετώπισή της στην καθημερινότητά τους. Έτσι, ένας συχνός προβληματισμός είναι αν θα αλλάξει η εξωτερική τους εμφάνιση. Η εικόνα που έχετε για το σώμα σας  μπορεί να επηρεάσει την αυτοπεποίθηση, τη διάθεση και την ψυχική σας υγεία. Επομένως, είναι σημαντικό να τη διαφυλάξετε. Πώς, όμως, είναι αυτό δυνατό, όταν ο καρκίνος και η θεραπεία του προκαλούν αλλαγές σε βασικές λειτουργίες του σώματος, επομένως και στην εξωτερική εμφάνιση;

Ποιες αλλαγές συμβαίνουν στο σώμα από τον καρκίνο και τη θεραπεία;

Οι αλλαγές στο σώμα μπορεί να είναι παροδικές ή μόνιμες και καθορίζονται από τον τύπο του καρκίνου και την ακολουθούμενη θεραπεία. Μερικές από τις πιο συχνές είναι οι εξής:

 • Απώλεια μαλλιών, συνήθως μετά από χημειοθεραπεία ή/και ακτινοθεραπεία
 • Ουλές από χειρουργική επέμβαση
 • Αύξηση ή απώλεια σωματικού βάρους
 • Τοπικό ή γενικευμένο οίδημα («πρήξιμο»)
 • Δερματικές εκδηλώσεις, όπως ερυθρότητα, ευαισθησία ή τοπικός πόνος
 • Χρόνια μυϊκή αδυναμία ή κόπωση
 • Μετεμμηνοπαυσιακά συμπτώματα, όπως εξάψεις, κολπική ξηρότητα και διαταραχές του ύπνου

Οι παραπάνω αλλαγές μπορεί να έχουν αρνητική επίδραση στην εικόνα που εχετε για τον εαυτό σας, τη σιγουριά που νιώθετε και την αυτοεκτίμηση σας. Μάλιστα, σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσουν σε μείωση της σεξουαλικότητας σας, αγχώδεις διαταραχές, ακόμα και κατάθλιψη. Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι η εικόνα σας σταδιακά θα αρχίσει να βελτιώνεται μετά το τέλος της θεραπείας. Ωστόσο, οι ψυχολογικές επιπτώσεις των σωματικών σας αλλαγών ενδεχομένως να διαρκέσουν περισσότερο και να καθιστούν επιβεβλημένη την αντιμετώπισή τους.

Τι μπορείτε να κάνετε για να τις αντιμετωπίσετε;

 • «Δουλέψτε με τον εαυτό σας. Ίσως να είναι το πρώτο και πιο σημαντικό βήμα για να αισθανθείτε καλύτερα. Αποδεχθείτε τα συναισθήματα που μπορεί να βιώνετε, όπως φόβο, θλίψη και οργή. Δώστε όσο χρόνο χρειάζεστε στον εαυτό σας για να προσαρμοστεί στη νέα κατάσταση και την εικόνα του, είτε είναι παροδική είτε όχι.
 • Φροντίστε το σώμα σας. Ο επαρκής ύπνος και η σωστή διατροφή παίζουν σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του οργανισμού και την όψη σας. Περαιτέρω, η αξία της σωματικής άσκησης είναι ανεκτίμητη. Η ενασχόληση με κάποιο άθλημα, η προπόνηση και γενικότερα η φυσική δραστηριότητα συμβάλλουν στη μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα της θεραπείας σας, στην ελάττωση των ανεπιθύμητων ενεργειών της, στη βελτίωση της σωματικής σας εικόνας και στην αντιμετώπιση των ψυχολογικών της επιπτώσεων.
 • Τολμήστε αλλαγές στην εμφάνιση σας. Μπορεί να συμβάλλουν σημαντικά στην ανάκτηση της αυτοπεποίθησης και τη βελτίωση της διάθεσής σας. Δοκιμάστε ένα καινούριο κούρεμα, μέικ απ, ή ανανεώστε την γκαρνταρόμπα σας. Ακόμη κι αν φοράτε περούκα, ένας κομμωτής μπορεί να τη διαμορφώσει όπως σας ταιριάζει!
 • Συμβουλευτείτε τον Ιατρό σας για τη βελτίωση της εικόνας σας. Μπορεί να σας προτείνει πρακτικές λύσεις στο πρόβλημα που σας απασχολεί, όπως για παράδειγμα κάποια επανορθωτική χειρουργική επέμβαση ή αισθητική θεραπεία.
 • Ζητήστε βοήθεια από τους γύρω σας. Οι φίλοι ή οι συγγενείς σας θα μπορούσαν να βοηθήσουν με τις καθημερινές υποχρεώσεις που έχετε, ώστε εσείς να δώσετε περισσότερο χρόνο στις προσωπικές σας ανάγκες. Συζητήστε με τα κοντινά σας πρόσωπα όσα σας απασχολούν στην εξωτερική σας εμφάνιση και πώς αυτά επιδρούν στην ψυχολογία σας.

Είναι απόλυτα κατανοητό ότι η εικόνα που έχετε για τον εαυτό σας διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στην κοινωνική ζωή και την ψυχολογία σας. Ιδιαίτερα για τις ασθενείς με γυναικολογικό καρκίνο, η όψη του σώματός τους στη διάρκεια της θεραπείας και μεταγενέστερα, σε συνδυασμό με τις επιπτώσεις που αυτή ίσως επιφέρει στην προσωπική τους ζωή, αποτελεί ένα πολύ ευαίσθητο θέμα που διεγείρει αρνητικά συναισθήματα. Μοιραστείτε την αγωνία σας με το σύντροφό σας, κάντε τον συμμέτοχο στη φροντίδα σας. Απευθυνθείτε σε πιστοποιημένο Γυναικολόγο Ογκολόγο, ο οποίος έχει τις γνώσεις και την τεχνική κατάρτιση να σας δώσει το καλύτερο ογκολογικό αποτέλεσμα, με τις λιγότερες δυνατές συνέπειες στην εμφάνιση και την ψυχική σας υγεία!

Πηγές:

American Society of Clinical Oncology
Cancer Treatment Centers of America
National Cancer Institute

Διαβάστε επίσης

Καρκίνος του ενδομητρίου: χειρουργική αντιμετώπιση με ελάχιστη παραμονή στο νοσοκομείο

Καρκίνος του ενδομητρίου

Με τη λαπαροσκοπική και ρομποτική χειρουργική, η μεγάλη πλειοψηφία των γυναικών με καρκίνο του ενδομητρίου μπορεί να πάρει εξιτήριο από το νοσοκομείο αυθημερόν, ή, σε ορισμένες περιπτώσεις, την επόμενη μέρα από την επέμβαση.

 

Δεύτερη γνώμη

defteriGnomi

Η απόφαση να υποβληθείτε σε χειρουργική επέμβαση, όπως και η επιλογή του Ιατρού που θα την πραγματοποιήσει, είναι από τις σοβαρότερες που θα κληθείτε να λάβετε γύρω από την υγεία σας.

 

Είπαν για εμάς

Τα σχόλια και η μορφή τους είναι αυτούσια και δεν έχουν υποβληθεί σε οποιαδήποτε επεξεργασία.

Δείτε το βίντεο

Οι νεότερες εξελίξεις στο χώρο της Γυναικολογικής Ογκολογίας.

 • memorial
 • harvard
 • mitera
 • hygeia
 • esgo

ΣΙΟΥΛΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ
ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΚΑΙ ΟΓΚΟΛΟΓΙΑ
ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ & ΣΙΑ ΕΕ
ΓΕΜΗ: 160289803000

Διεύθυνση: Λεωφ. Βασιλίσσης Σοφίας 105-107, Αθήνα, ΤΚ 11521

Τηλέφωνο Ιατρείου: 210 300 68 18

Ακολουθήστε μας στα Social

fb wh yt wh li wh linsta