Για επείγοντα περιστατικά καλέστε μας στο: 698 8184 206

Ταξίδια και καρκίνος

Έχω καρκίνο: μπορώ να ταξιδέψω;

Όσο ζείτε με τον καρκίνο, οι συνήθειες και η ρουτίνα σας μπορεί να αλλάξουν δραματικά, λόγω των νέων αναγκών σας. Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα πρέπει να αφήσετε πίσω τις δραστηριότητες που σας ευχαριστούσαν στο παρελθόν. Αν συνηθίζατε να ταξιδεύετε, είτε γιατί είστε λάτρης των ταξιδιών, είτε για να συναντήσετε μέλη της οικογένειας που ζουν μακριά, πιθανότατα μπορείτε να βάλετε και πάλι στο πρόγραμμα τα ταξίδια.

Τι να κάνετε πριν από το ταξίδι

Αν σκέφτεστε να ταξιδέψετε, μην αμελήσετε να κάνετε τα παρακάτω, προκειμένου να μην έρθετε αντιμέτωπη με δυσάρεστες εκπλήξεις που μπορεί να χαλάσουν τις διακοπές σας ή να έχουν αντίκτυπο στην υγεία σας.

 • Κλείστε ραντεβού με τον Ιατρό σας. Ενημερώστε τον για το ταξίδι που σκέφτεστε να πραγματοποιήσετε, ιδιαίτερα αν είναι αεροπορικό. Ρωτήστε τον αν υπάρχουν κάποιες συγκεκριμένες οδηγίες που πρέπει να ακολουθήσετε. Π.χ. μπορεί να χρειαστείτε προληπτικά αντιπηκτική αγωγή, καθώς ο κίνδυνος δημιουργίας θρόμβων κατά την πτήση είναι αυξημένος. Αν ακολουθείτε φαρμακευτική αγωγή, ζητήστε του να σας γράψει επαρκή ποσότητα φαρμάκων για τις ημέρες που θα απουσιάζετε. Αν το ανοσοποιητικό σας σύστημα έχει εξασθενήσει από τον καρκίνο ή από τη θεραπεία σας, ο Ιατρός, εφ’όσον το κρίνει απαραίτητο, μπορεί να σας δώσει συνταγή για αντιβιοτικά.
 • Αν πρόκειται να ταξιδέψετε αεροπορικώς, επικοινωνήστε με την αεροπορική εταιρία. Αναφέρετε το πρόβλημα υγείας σας και ρωτήστε αν απαιτείται βεβαίωση από τον Ιατρό σας για να σας επιτραπεί να ταξιδέψετε. Αιτηθείτε έγκαιρα παροχή ειδικής βοήθειας, όπως μεταφορά με αναπηρικό αμαξίδιο ή συνοδεία κατά το check-in, αν η κατάσταση της υγείας σας το απαιτεί.
 • Σκεφτείτε να επιλέξετε κάποιο πρόγραμμα ταξιδιωτικής ασφάλειας. Στην περίπτωση που έχετε προγραμματίσει το ταξίδι σας και για κάποιο λόγο δεν καταφέρετε να το πραγματοποιήσετε, σας δίνεται η δυνατότητα αποζημίωσης ή νέου προγραμματισμού του ταξιδιού σας.
 • Ετοιμάστε μια λίστα με τα πράγματα που θα πάρετε μαζί σας. Υπολογίστε τις ημέρες του ταξιδιού ώστε να πάρετε την ποσότητα φαρμάκων που χρειάζεστε, ίσως και λίγο μεγαλύτερη για παν ενδεχόμενο. Αν ταξιδεύετε με αεροπλάνο, τοποθετήστε τα φάρμακα στη χειραποσκευή και όχι σε παραδοτέα αποσκευή, ώστε σε ενδεχόμενη απώλειά της να μη μείνετε χωρίς αυτά. Αν τα φάρμακα είναι σε υγρή μορφή ή ενέσιμα, ίσως χρειαστείτε βεβαίωση από τον Ιατρό σας.
 • Ζητήστε από τον Ιατρό σας να σας δώσει ένα αντίγραφο του ιστορικού σας, σε περίπτωση που χρειαστείτε κάτι επειγον. Λόγω των κανονισμών περί ιατρικού απορρήτου στο μέρος που θα είστε, οι επαγγελματίες υγείας μπορεί να μην έχουν πρόσβαση στο ιστορικό σας. Επίσης, πάρτε μαζί σας μια συνταγή των φαρμάκων που λαμβάνετε ή τη λίστα με αυτά, όπου θα αναγράφονται και οι σχετικές δοσολογίες. Είναι, επίσης, σημαντικό να έχετε διαθέσιμο τον αριθμό τηλεφώνου του Ιατρού σας σε περίπτωση που κάποιος θέλει να έρθει σε επαφή μαζί του.
 • Αν τυχόν έχετε κάποια εμφυτευμένη συσκευή (αντλία έγχυσης φαρμάκων κλπ), να έχετε μαζί σας την ταυτότητα της συσκευής. Περιέχει οδηγίες, καθώς και το όνομα και το τηλέφωνο του Ιατρού σας. Αν ταξιδεύετε αεροπορικώς, δείξτε την ταυτότητα στα σημεία ελέγχου, αφού τα μηχανήματα ασφαλείας ίσως επηρεάσουν τη λειτουργία της συσκευής σας.
 • Φροντίστε να έχετε πάντα μαζί σας αντηλιακό με πολύ υψηλό δείκτη προστασίας και φορέστε καπέλο. Κάποιοι τύποι χημειοθεραπείας μπορεί να προκαλούν ευαισθησία στον ήλιο.

Πώς να παραμείνετε υγιής κατά τη διάρκεια του ταξιδιού

Σίγουρα το ταξίδι εν μέσω καρκίνου σας φαίνεται «βουνό». Δεν γνωρίζετε αν θα καταφέρετε να ακολουθήσετε το πρόγραμμά ή την παρέα σας, όπως και τις πιθανές επιπτώσεις του στην υγεία σας. Παρακάτω σας παραθέτουμε μερικές συμβουλές για να κάνετε το ταξίδι σας πιο εύκολο και ευχάριστο.

 • Ακολουθήστε ένα ευέλικτο πρόγραμμα. Να είστε προετοιμασμένη να αναβάλετε ή να ακυρώσετε δραστηριότητες ή επισκέψεις σε αξιοθέατα, αν είστε αδιάθετη ή χρειάζεστε ξεκούραση.
 • Ακολουθήστε ισορροπημένη διατροφή, μείνετε ενυδατωμένη και κοιμηθείτε επαρκώς.
 • Προστατευθείτε από πιθανές λοιμώξεις. Φορέστε μάσκα υψηλής προστασίας σε κλειστούς χώρους, όπως αεροπλάνα και καταστήματα. Έχετε πάντα μαζί σας αντισηπτικό χεριών και πλένετε συχνά τα χέρια σας. Αν επισκεφθείτε εστιατόρια, προτιμήστε να καθίσετε στον εξωτερικό χώρο και αποφύγετε μη επαρκώς μαγειρεμένα κρέατα, ψάρια ή λαχανικά. Αποφύγετε επίσης τους μπουφέδες των ξενοδοχείων, ειδικά αν οι συνθήκες υγιεινής δεν είναι ιδανικές. Με αυτό τον τρόπο, προστατεύεστε τόσο από τον ιό COVID-19 όσο και από άλλα παθογόνα.
 • Φροντίστε να έχετε δίπλα σας υποστηρικτικούς ανθρώπους, οι οποίοι θα σας βοηθήσουν να απολαύσετε το ταξίδι σας και θα δείξουν κατανόηση σε πιθανές μεταβολές στο πρόγραμμα.

Τι να κάνετε αν, λόγω της θεραπείας σας ή των συμπτωμάτων, δεν μπορείτε να ταξιδέψετε

Αρχικά, να θυμάστε ότι η κατάσταση αυτή είναι παροδική και σύντομα θα μπορείτε να ταξιδέψετε και πάλι. Επιλέξτε, αν μπορείτε, να κάνετε ημερήσιες εκδρομές. Αν, ωστόσο, σας είναι αδύνατο να μετακινηθείτε, μπορείτε να κάνετε «διακοπές» στην πόλη σας. Επισκεφτείτε αξιοθέατα που δεν έχετε δει, λόγω έλλειψης χρόνου. Δοκιμάστε ένα καινούριο εστιατόριο με ιδιαίτερη κουζίνα. Προσφέρετε στον εαυτό σας μια διανυκτέρευση σε ένα ξενοδοχείο που κέντρισε την προσοχή σας.

Τα ταξίδια είναι από τα καλύτερα δώρα που μπορούμε να κάνουμε στον εαυτό μας. Όλοι μας χρειαζόμαστε κάθε τόσο να ξεφεύγουμε από τη ρουτίνα, να ξεκουραζόμαστε και να γνωρίζουμε νέα μέρη. Ιδιαίτερα μια καρκινοπαθής ασθενής μπορεί να χρειάζεται να ταξιδέψει ως διέξοδο από μια καθημερινότητα που περιλαμβάνει επισκέψεις σε Ιατρούς και εξετάσεις, ή μπορεί να θέλει να γιορτάσει με αυτό τον τρόπο μια επιτυχή θεραπεία. Αφού συζητήσετε με τον Ιατρό σας, μπορείτε, υπό προϋποθέσεις, να συνεχίσετε να ταξιδεύετε, λαμβάνοντας παράλληλα τα κατάλληλα μέτρα. Μην παραμερίζετε τις ανάγκες σας! Συμβουλευτείτε τους κατάλληλους ανθρώπους και… ετοιμάστε βαλίτσες!

Πηγές:

Memorial Sloan Kettering Cancer Center
American Society of Clinical Oncology

Διαβάστε επίσης

Καρκίνος του ενδομητρίου: χειρουργική αντιμετώπιση με ελάχιστη παραμονή στο νοσοκομείο

Καρκίνος του ενδομητρίου

Με τη λαπαροσκοπική και ρομποτική χειρουργική, η μεγάλη πλειοψηφία των γυναικών με καρκίνο του ενδομητρίου μπορεί να πάρει εξιτήριο από το νοσοκομείο αυθημερόν, ή, σε ορισμένες περιπτώσεις, την επόμενη μέρα από την επέμβαση.

 

Δεύτερη γνώμη

defteriGnomi

Η απόφαση να υποβληθείτε σε χειρουργική επέμβαση, όπως και η επιλογή του Ιατρού που θα την πραγματοποιήσει, είναι από τις σοβαρότερες που θα κληθείτε να λάβετε γύρω από την υγεία σας.

 

Είπαν για εμάς

Τα σχόλια και η μορφή τους είναι αυτούσια και δεν έχουν υποβληθεί σε οποιαδήποτε επεξεργασία.

Δείτε το βίντεο

Οι νεότερες εξελίξεις στο χώρο της Γυναικολογικής Ογκολογίας.

 • memorial
 • harvard
 • mitera
 • hygeia
 • esgo

ΣΙΟΥΛΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ
ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΚΑΙ ΟΓΚΟΛΟΓΙΑ
ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ & ΣΙΑ ΕΕ
ΓΕΜΗ: 160289803000

Διεύθυνση: Λεωφ. Βασιλίσσης Σοφίας 105-107, Αθήνα, ΤΚ 11521

Τηλέφωνο Ιατρείου: 210 300 68 18

Ακολουθήστε μας στα Social

fb wh yt wh li wh linsta