Για επείγοντα περιστατικά καλέστε μας στο: 6981 907181

Καρκίνος των ωοθηκών: η χειρουργική αντιμετώπιση των υποτροπών είναι σημαντική

Οι υποτροπές του καρκίνου των ωοθηκών αντιμετωπίζονται αποτελεσματικότερα, όταν οι ασθενείς χειρουργούνται με επιτυχία. Αυτό ήταν το αποτέλεσμα της εμβληματικής μελέτης DEKTOP III που ανακοινώθηκε πριν λίγες ημέρες στο συνέδριο της ASCO, το μεγαλύτερο ογκολογικό συνέδριο που διεξάγεται διεθνώς.

Πώς αντιμετωπίζονται οι υποτροπές του καρκίνου των ωοθηκών;

Με τα έως τώρα δεδομένα, όταν ο καρκίνος των ωοθηκών υποτροπιάζει, η αποκλειστική χορήγηση χημειοθεραπείας προκρίνεται για τη μεγάλη πλειοψηφία των ασθενών. Σε λίγες περιπτώσεις, οι ασθενείς καταφεύγουν σε χειρουργική επέμβαση, χωρίς όμως να έχει διευκρινιστεί πλήρως πότε αυτή θεωρείται επιτυχής και, κυρίως, ποιές κατηγορίες ασθενών θα έχουν το μεγαλύτερο όφελος.

Τι έδειξε η νέα μελέτη;

Οι ερευνητές από τη Γερμανία συνέκριναν προοπτικά 407 ασθενείς με υποτροπή του καρκίνου των ωοθηκών, οι οποίες χωρίστηκαν σε δύο ομάδες: η πρώτη ομάδα αντιμετωπίστηκε με χημειοθεραπεία και η δεύτερη με χειρουργική επέμβαση (δευτερογενής κυτταρομείωση), ακολουθούμενη από χημειοθεραπεία. Με βάση τα αποτελέσματά τους, όταν η χειρουργική επέμβαση οδηγούσε σε αφαίρεση κάθε εστίας της νόσου από την κοιλιά, οι ασθενείς εξασφάλιζαν σημαντικά καλύτερη επιβίωση έναντι αυτών που λάμβαναν μόνο χημειοθεραπεία (διάμεση επιβίωση 60.7 vs. 46 μήνες). Αυτό δεν ίσχυε όταν η χειρουργική επέμβαση τελείωνε χωρίς να έχει επιτευχθεί ο ριζικός καθαρισμός της μεταστατικής νόσου.

Με ποια κριτήρια οι ασθενείς που υποτροπιάζουν πρέπει να επιλέγονται για χειρουργική αντιμετώπιση;

Η επιλογή των ασθενών με υποτροπή του καρκίνου των ωοθηκών που θα ωφεληθούν περισσότερο από τη χειρουργική επέμβαση είναι μια κρίσιμη απόφαση για τους θεράποντες Ιατρούς. Με βάση τα κριτήρια της DESKTOP III, οι ασθενείς που υποτροπιάζουν μετά από τουλάχιστον 6 μήνες από την τελευταία δόση χημειοθεραπείας, είναι σε καλή κατάσταση, έχουν ασκιτικό υγρό <500 ml και μεταστάσεις που απεικονιστικά φαίνονται εξαιρέσιμες θα πρέπει να επιλέγονται για χειρουργική αντιμετώπιση πριν τη χορήγηση χημειοθεραπείας. Περαιτέρω, οι ασθενείς αυτοί θα πρέπει να έχουν χειρουργηθεί επιτυχώς κατά την αρχική διάγνωση του καρκίνου των ωοθηκών, δηλ. να μην είχαν υπολειμματικές εστίες της νόσου στο τέλος της πρώτης τους χειρουργικής επέμβασης.   

Τι σημαίνουν τα ευρήματα αυτής της μελέτης για την κλινική πράξη;

Με αφορμή τα παραπάνω αποτελέσματα, ο Βασίλης Σιούλας, Χειρουργός Γυναικολόγος με εξειδίκευση στη Γυναικολογική Ογκολογία στο διεθνούς φήμης Memorial Sloan Kettering Cancer Center της Νέας Υόρκης, δήλωσε: «Με τη δημοσιοποίηση της DESKTOP III αναδεικνύεται ο ρόλος της επιτυχούς χειρουργικής επέμβασης σε προσεκτικά επιλεγμένες ασθενείς με υποτροπή του καρκίνου των ωοθηκών. Παράλληλα, για μια ακόμη φορά επιβεβαιώνεται πως η πρόγνωση των ασθενών με αυτή τη νόσο είναι απόλυτα συνδεδεμένη με την ποιότητα της χειρουργικής τους φροντίδας. Σε αυτά τα πλαίσια, η αντιμετώπισή τους από εξειδικευμένους Γυναικολόγους Ογκολόγους θεωρείται, διεθνώς, επιβεβλημένη».

Διαβάστε επίσης

Καρκίνος του ενδομητρίου: χειρουργική αντιμετώπιση με ελάχιστη παραμονή στο νοσοκομείο

Καρκίνος του ενδομητρίου

Με τη λαπαροσκοπική και ρομποτική χειρουργική, η μεγάλη πλειοψηφία των γυναικών με καρκίνο του ενδομητρίου μπορεί να πάρει εξιτήριο από το νοσοκομείο αυθημερόν, ή, σε ορισμένες περιπτώσεις, την επόμενη μέρα από την επέμβαση.

 

Δεύτερη γνώμη

defteriGnomi

Η απόφαση να υποβληθείτε σε χειρουργική επέμβαση, όπως και η επιλογή του Ιατρού που θα την πραγματοποιήσει, είναι από τις σοβαρότερες που θα κληθείτε να λάβετε γύρω από την υγεία σας.

 

Είπαν για εμάς

Τα σχόλια και η μορφή τους είναι αυτούσια και δεν έχουν υποβληθεί σε οποιαδήποτε επεξεργασία.

Δείτε το βίντεο

Οι νεότερες εξελίξεις στο χώρο της Γυναικολογικής Ογκολογίας.

memorialmiterahygeiaesgo

Διεύθυνση: Λεωφ. Βασιλίσσης Σοφίας 105-107, Αθήνα, ΤΚ 11521

Τηλέφωνο Ιατρείου: 210 300 68 18

 

Για ραντεβού μπορείτε να καλέσετε Δευτέρα έως Παρασκευή 9:00-21:00 ή να το κλείσετε online

Ακολουθήστε μας στα Social

fb wh yt wh li wh