Για επείγοντα περιστατικά καλέστε μας στο: 6981 907181

Καρκίνος του τραχήλου της μήτρας: νέα δεδομένα στη χειρουργική αντιμετώπιση

Ο καρκίνος του τραχήλου αποτελεί στις αναπτυγμένες χώρες τον τρίτο πιο συχνό γυναικολογικό καρκίνο, με μέση ηλικία εμφάνισης τα 50 έτη. Αν και για πολλά χρόνια η χειρουργική αφαίρεση των παραμητρίων ήταν αναπόσπαστο στοιχείο της χειρουργικής του αντιμετώπισης (ριζική υστερεκτομή ή τραχηλεκτομή), νεότερα δεδομένα έρχονται να αμφισβητήσουν τη σημασία της στα αρχικά στάδια.

Ποιες επιπλοκές μπορεί να συνοδεύουν την αφαίρεση των παραμητρίων;

Η αφαίρεση των παραμητρίων με στόχο τον καλύτερο τοπικό έλεγχο της νόσου αυξάνει την πιθανότητα διεγχειρητικών και μετεγχειρητικών επιπλοκών. Στις πρώτες περιλαμβάνονται, κυρίως, η αυξημένη απώλεια αίματος και οι κακώσεις δομών της ουροποιητικής οδού (π.χ. ουρητήρων). Μετά τη χειρουργική επέμβαση, ο πιθανός τραυματισμός των νευρικών ινών που πορεύονται στα παραμήτρια και είναι υπεύθυνες για τη λειτουργία της ουροδόχου κύστης και του εντέρου μπορεί να οδηγήσει σε αντίστοιχες διαταραχές ή ακόμα και να επιβαρύνει τη σεξουαλική λειτουργία.

Τι δείχνει πρόσφατη κλινική μελέτη σχετικά με την αναγκαιότητα αφαίρεσης των παραμητρίων;

Τα τελευταία χρόνια, είναι γνωστό πως η πιθανότητα διήθησης των παραμητρίων στα αρχικά στάδια καρκίνου του τραχήλου δεν ξεπερνά το 1%. Σε αυτά τα πλαίσια, η μελέτη ConCerv, που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στην επίσημη ιατρική επιθεώρηση της Ευρωπαϊκής Εταιρίας Γυναικολογικής Ογκολογίας (Schmeler KM et al. Int J Gynecol Cancer 2021;31:1317-25), αξιολόγησε τα ογκολογικά αποτελέσματα σε ασθενείς σταδίου ΙΑ2-ΙΒ1 που δεν αφαιρέθηκαν χειρουργικά τα παραμήτρια. Με βάση τα αποτελέσματά της, όταν το μέγεθος του όγκου δεν υπερέβαινε τα 2cm και το βάθος διήθησης του στρώματος του τραχήλου τα 10 mm, στο παρασκεύασμα δεν αναγνωρίζονταν αγγειακά/λεμφαγγειακά έμβολα και οι πυελικοί λεμφαδένες ήταν αρνητικοί για μεταστάσεις, η πιθανότητα υποτροπής στα δύο χρόνια κυμαινόταν μεταξύ 0% και 2.4%. Αξίζει να τονιστεί πως το 27.5% των γυναικών που αντιμετωπίστηκε με κωνοειδή εκτομή και πυελική λεμφαδενεκτομή, στα πλαίσια διατήρησης της γονιμότητάς τους, συνέλαβε με επιτυχία.

Τί σημαίνουν τα παραπάνω ευρήματα στην κλινική πράξη;

Με αφορμή τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων της ConCerv, ο Βασίλης Σιούλας, Χειρουργός Γυναικολόγος με εξειδίκευση στη Γυναικολογική Ογκολογία στο διεθνούς φήμης Μemorial Sloan Kettering Cancer Center της Νέας Υόρκης δήλωσε: «Η χειρουργική αντιμετώπιση του καρκίνου του τραχήλου εκσυγχρονίζεται, με βασικούς άξονες την εξατομίκευση των ογκολογικών αναγκών της κάθε ασθενούς και  το σεβασμό στην ποιότητα ζωής της. Σαφώς και πρέπει να περιμένουμε τα αποτελέσματα των δύο, εν εξελίξει, εμβληματικών μελετών (SHAPE, GOG-278) πριν βγάλουμε τα οριστικά μας συμπεράσματα για την αφαίρεση των παραμητρίων. Για μια ακόμη φορά, πάντως, αποδεικνύεται πως η αξιολόγηση και χειρουργική αντιμετώπιση των ασθενών με καρκίνο του τραχήλου από εξειδικευμένους Γυναικολόγους Ογκολόγους εγγυάται την παροχή της πιο αποτελεσματικής και ταυτόχρονα ασφαλούς χειρουργικής θεραπείας, στηριζόμενη στα πιο σύγχρονα δεδομένα».

Διαβάστε επίσης

Καρκίνος του ενδομητρίου: χειρουργική αντιμετώπιση με ελάχιστη παραμονή στο νοσοκομείο

Καρκίνος του ενδομητρίου

Με τη λαπαροσκοπική και ρομποτική χειρουργική, η μεγάλη πλειοψηφία των γυναικών με καρκίνο του ενδομητρίου μπορεί να πάρει εξιτήριο από το νοσοκομείο αυθημερόν, ή, σε ορισμένες περιπτώσεις, την επόμενη μέρα από την επέμβαση.

 

Δεύτερη γνώμη

defteriGnomi

Η απόφαση να υποβληθείτε σε χειρουργική επέμβαση, όπως και η επιλογή του Ιατρού που θα την πραγματοποιήσει, είναι από τις σοβαρότερες που θα κληθείτε να λάβετε γύρω από την υγεία σας.

 

Είπαν για εμάς

Τα σχόλια και η μορφή τους είναι αυτούσια και δεν έχουν υποβληθεί σε οποιαδήποτε επεξεργασία.

Δείτε το βίντεο

Οι νεότερες εξελίξεις στο χώρο της Γυναικολογικής Ογκολογίας.

memorialmiterahygeiaesgo

ΣΙΟΥΛΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ
ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΚΑΙ ΟΓΚΟΛΟΓΙΑ
ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ & ΣΙΑ ΕΕ
ΓΕΜΗ: 160289803000

Διεύθυνση: Λεωφ. Βασιλίσσης Σοφίας 105-107, Αθήνα, ΤΚ 11521

Τηλέφωνο Ιατρείου: 210 300 68 18

Ακολουθήστε μας στα Social

fb wh yt wh li wh linsta