Για επείγοντα περιστατικά καλέστε μας στο: 6981 907181

Πιο αποτελεσματικές θεραπείες είναι πλέον διαθέσιμες σε νέες γυναίκες με υπερπλασία ή αρχόμενο καρκίνο ενδομητρίου

Ο καρκίνος του ενδομητρίου είναι η πιο συχνή κακοήθεια του γυναικείου γεννητικού συστήματος στα προηγμένα κράτη. Βάση της χειρουργικής του αντιμετώπισης, όπως και στις περιπτώσεις άτυπης υπερπλασίας του ενδομητρίου, είναι η αφαίρεση της μήτρας (ολική υστερεκτομή), η οποία υπονομεύει την ενδεχόμενη επιθυμία των νεότερων ασθενών να κυοφορήσουν μελλοντικά. 

Τί γνωρίζαμε ως τώρα;

Στις νέες γυναίκες με αρχόμενο καρκίνο του ενδομητρίου, οι οποίες πληρούσαν τα αντίστοιχα αυστηρά κριτήρια, όπως και σε αυτές με άτυπη υπερπλασία του ενδομητρίου, η συντηρητική αγωγή με προγεσταγόνα από του στόματος ή με τη μορφή ενδομήτριου σπειράματος ήταν μια αξιόπιστη εναλλακτική επιλογή της ολικής υστερεκτομής. Πιο συγκεκριμένα, συνοδευόταν από 76% πιθανότητα υποστροφής της νόσου επί κακοήθειας, με το αντίστοιχο ποσοστό να ανέρχεται στο 85% όταν η διάγνωση ήταν υπερπλασία του ενδομητρίου με ατυπία. Μετά από επιτυχή θεραπεία, τα ποσοστά γέννησης ζώντων νεογνών από τις ασθενείς κυμαίνονταν μεταξύ 26% και 41%. Δυστυχώς, όμως, η ανωτέρω θεραπεία συνοδευόταν από αυξημένη πιθανότητα υποτροπής, η οποία εμφανιζόταν στο 35-40% των γυναικών με αρχόμενο καρκίνο του ενδομητρίου και στο 25% αυτών με άτυπη υπερπλασία του ενδομητρίου.

Τι μας έδειξαν τα νέα δεδομένα;

Με βάση τη συστηματική ανασκόπηση 6 μελετών με τη συμμετοχή 621 γυναικών που πρόσφατα δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση International Journal of Gynecological Cancer (Chae-Kim J et al. Int J Gynecol Cancer 2021;31:1499-1505), ο συνδυασμός των προγεσταγόνων με μετφορμίνη είναι πιο αποτελεσματικός ως προς την πιθανότητα υποτροπής. Αναλυτικότερα, οι ασθενείς που έλαβαν και μετφορμίνη, ένα φάρμακο που συνήθως χρησιμοποιείται στη θεραπεία του σακχαρώδη διαβήτη, εμφάνισαν μειωμένη πιθανότητα υποτροπής της νόσου κατά 54%. Από την άλλη πλευρά, τα ποσοστά αρχικής υποστροφής της παθολογίας του ενδομητρίου και τα αναπαραγωγικά αποτελέσματα δεν διέφεραν στατιστικά σημαντικά, ανεξαρτήτως της προσθήκης μετφορμίνης στη θεραπεία με προγεσταγόνα. 

Τί σημαίνει αυτό στην κλινική πράξη;

Με αφορμή την παραπάνω δημοσίευση, ο Βασίλης Σιούλας, Χειρουργός Γυναικολόγος με εξειδίκευση στη Γυναικολογική Ογκολογία στο διεθνούς φήμης Μemorial Sloan Kettering Cancer Center της Νέας Υόρκης δήλωσε: «Ο συνεχώς αυξανόμενος αριθμός νέων, άτοκων γυναικών με αρχόμενο καρκίνο του ενδομητρίου ή άτυπη υπερπλασία μας επιβάλλει να βρούμε θεραπείες που θα τις κατοχυρώνουν σε βάθος χρόνου, τουλάχιστον μέχρι την ολοκλήρωση του οικογενειακού τους προγραμματισμού. Η προσθήκη της μετφορμίνης στα υπάρχοντα θεραπευτικά πρωτόκολλα φαίνεται να περιλαμβάνεται σε αυτές, λόγω της ιδιότητάς της να αναστέλλει τον πολλαπλασιαμό των κυττάρων του ενδομητρίου τόσο πρωτογενώς, όσο και σε συνέργεια με τα προγεσταγόνα. Φυσικά και χρειαζόμαστε περισσότερα δεδομένα σε αυτή την κατεύθυνση. Όπως και να θυμόμαστε ότι, όπως συνιστούν όλοι οι επίσημοι επιστημονικοί φορείς του εξωτερικού, η αντιμετώπιση αυτών των ασθενών από εξειδικευμένους Γυναικολόγους Ογκολόγους είναι απολύτως απαραίτητη για τη διασφάλιση της υγείας τους και της μελλοντικής αναπαραγωγικής τους προοπτικής».

Διαβάστε επίσης

Καρκίνος του ενδομητρίου: χειρουργική αντιμετώπιση με ελάχιστη παραμονή στο νοσοκομείο

Καρκίνος του ενδομητρίου

Με τη λαπαροσκοπική και ρομποτική χειρουργική, η μεγάλη πλειοψηφία των γυναικών με καρκίνο του ενδομητρίου μπορεί να πάρει εξιτήριο από το νοσοκομείο αυθημερόν, ή, σε ορισμένες περιπτώσεις, την επόμενη μέρα από την επέμβαση.

 

Δεύτερη γνώμη

defteriGnomi

Η απόφαση να υποβληθείτε σε χειρουργική επέμβαση, όπως και η επιλογή του Ιατρού που θα την πραγματοποιήσει, είναι από τις σοβαρότερες που θα κληθείτε να λάβετε γύρω από την υγεία σας.

 

Είπαν για εμάς

Τα σχόλια και η μορφή τους είναι αυτούσια και δεν έχουν υποβληθεί σε οποιαδήποτε επεξεργασία.

Δείτε το βίντεο

Οι νεότερες εξελίξεις στο χώρο της Γυναικολογικής Ογκολογίας.

memorialmiterahygeiaesgo

ΣΙΟΥΛΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ
ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΚΑΙ ΟΓΚΟΛΟΓΙΑ
ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ & ΣΙΑ ΕΕ
ΓΕΜΗ: 160289803000

Διεύθυνση: Λεωφ. Βασιλίσσης Σοφίας 105-107, Αθήνα, ΤΚ 11521

Τηλέφωνο Ιατρείου: 210 300 68 18

Ακολουθήστε μας στα Social

fb wh yt wh li wh linsta