Για επείγοντα περιστατικά καλέστε μας στο: 6981 907181

Καρκίνος του αιδοίου: η αντιμετώπιση των μικρομεταστάσεων στο λεμφαδένα-φρουρό αλλάζει

Τα τελευταία 10 χρόνια υπήρξαν ραγδαίες εξελίξεις στη θεραπεία του καρκίνου του αιδοίου, όταν διαγιγνώσκεται σε αρχικό στάδιο. Πιο συγκεκριμένα, σε ασθενείς με μονήρεις όγκους μικρότερους των 4 εκατοστών και κλινικά ή/και απεικονιστικά μη ύποπτους για μεταστάσεις βουβωνικούς λεμφαδένες, η τεχνική του λεμφαδένα-φρουρού αντικατέστησε την κλασική λεμφαδενεκτομή. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα την ιδιαίτερα σημαντική ελάττωση των μετεγχειρητικών επιπλοκών, όπως το λεμφοίδημα, τη διάσπαση και φλεγμονή του χειρουργικού τραύματος, χωρίς να επιβαρύνεται η ογκολογική τους ασφάλεια. Παρ’ όλα αυτά, όταν η ιστολογική εξέταση του λεμφαδένα-φρουρού έδειχνε μεταστάσεις, η ανάγκη δεύτερης χειρουργικής επέμβασης για την αφαίρεση των υπόλοιπων βουβωνικών λεμφαδένων με τη συνοδό νοσηρότητα ήταν επιβεβλημένη.

Τι άλλαξε πρόσφατα;

Πριν λίγες εβδομάδες δημοσιεύτηκαν τα αποτελέσματα της μελέτης GROINSS-V-IΙ στην έγκριτη επιστημονική επιθεώρηση Journal of Clinical Oncology (Oonk MHM et al. J Clin Oncol 2021;39:3623-32). Με βάση αυτά, όταν οι μεταστάσεις στο λεμφαδένα-φρουρό δεν ξεπερνούσαν τα 2mm (μικρομεταστάσεις), η χορήγηση μετεγχειρητικής ακτινοθεραπείας συνδυαζόταν με εξαιρετικά αποτελέσματα. Αναλυτικότερα, ανάμεσα στις 126 ασθενείς που αντιμετωπίστηκαν με τον ανωτέρω τρόπο αντί της κλασικής βουβωνικής λεμφαδενεκτομής, το ποσοστό μεμονωμένης υποτροπής στους βουβωνικούς λεμφαδένες μετά από 2 χρόνια ήταν μόλις 1.6%. Παράλληλα, το ποσοστό λεμφοιδήματος στους 12 μήνες ήταν 11% έναντι 23% στις ασθενείς που υποβλήθηκαν σε συστηματική βουβωνική λεμφαδενεκτομή.

Ποιο είναι το παρόν και μέλλον στη θεραπεία του καρκίνου του αιδοίου;

Με αφορμή τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων της GROINSS-V-IΙ, ο Βασίλης Σιούλας, Χειρουργός Γυναικολόγος με εξειδίκευση στη Γυναικολογική Ογκολογία στο διεθνούς φήμης Μemorial Sloan Kettering Cancer Center της Νέας Υόρκης δήλωσε: «Εδώ και λίγα χρόνια γνωρίζαμε πως, όταν οι ασθενείς πληρούν τις προϋποθέσεις, η τεχνική του λεμφαδένα-φρουρού στον καρκίνο του αιδοίου οδηγεί στην ελαχιστοποίηση των μετεγχειρητικών επιπλοκών. Σήμερα μαθαίνουμε πως τα πλεονεκτήματα της τεχνικής μπορούν να διατηρηθούν στις περιπτώσεις που αναγνωρίζονται λεμφαδενικές μικρομεταστάσεις, αφού η επικουρική ακτινοθεραπεία συνδυάζει την ογκολογική ασφάλεια των ασθενών και το σεβασμό στην ποιότητα ζωής τους. Αναμένουμε, πλέον, την επόμενη εκδοχή της μελέτης, τη λεγόμενη GROINSS-V-IΙΙ, για να διερευνήσουμε τις επιλογές μας σε ασθενείς με μεγαλύτερες μεταστάσεις στους λεμφαδένες. Μέχρι τότε, η αντιμετώπιση του καρκίνου του αιδοίου από εξειδικευμένους Γυναικολόγους Ογκολόγους είναι διεθνώς αυτονόητη, προκειμένου οι ασθενείς να λαμβάνουν την πιο σύγχρονη φροντίδα στο, ομολογουμένως, σπάνιο πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζουν».

Διαβάστε επίσης

Καρκίνος του ενδομητρίου: χειρουργική αντιμετώπιση με ελάχιστη παραμονή στο νοσοκομείο

Καρκίνος του ενδομητρίου

Με τη λαπαροσκοπική και ρομποτική χειρουργική, η μεγάλη πλειοψηφία των γυναικών με καρκίνο του ενδομητρίου μπορεί να πάρει εξιτήριο από το νοσοκομείο αυθημερόν, ή, σε ορισμένες περιπτώσεις, την επόμενη μέρα από την επέμβαση.

 

Δεύτερη γνώμη

defteriGnomi

Η απόφαση να υποβληθείτε σε χειρουργική επέμβαση, όπως και η επιλογή του Ιατρού που θα την πραγματοποιήσει, είναι από τις σοβαρότερες που θα κληθείτε να λάβετε γύρω από την υγεία σας.

 

Είπαν για εμάς

Τα σχόλια και η μορφή τους είναι αυτούσια και δεν έχουν υποβληθεί σε οποιαδήποτε επεξεργασία.

Δείτε το βίντεο

Οι νεότερες εξελίξεις στο χώρο της Γυναικολογικής Ογκολογίας.

memorialmiterahygeiaesgo

Διεύθυνση: Λεωφ. Βασιλίσσης Σοφίας 105-107, Αθήνα, ΤΚ 11521

Τηλέφωνο Ιατρείου: 210 300 68 18

 

Για ραντεβού μπορείτε να καλέσετε Δευτέρα έως Παρασκευή 9:00-21:00 ή να το κλείσετε online

Ακολουθήστε μας στα Social

fb wh yt wh li wh linsta