Για επείγοντα περιστατικά καλέστε μας στο: 6981 907181

Χειρουργική αντιμετώπιση του καρκίνου του τραχήλου: οι ρομποτικές επεμβάσεις μπορεί να αλλάξουν τα δεδομένα

Πρόσφατα, δημοσιεύτηκαν στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό της Αμερικάνικης Εταιρίας Γυναικολογικής Ογκολογίας (SGO)Gynecologic Oncology (Gynecol Oncol. 2022;166:417-424) τα αποτελέσματα της μελέτης MEMORY (MulticEnter study of Minimally invasive surgery versus Open Radical hYsterectomy). Πρόκειται για μια μεγάλη, αναδρομική μελέτη με τη συμμετοχή πολλών ογκολογικών κέντρων των ΗΠΑ, αντικείμενο της οποίας ήταν η τεχνική χειρουργικής αντιμετώπισης του καρκίνου του τραχήλου αρχικού σταδίου. Στην πραγματοποίησή της και τη συγγραφή των αποτελεσμάτων συνέβαλε και ο Βασίλης Σιούλας, κατά την εξειδίκευσή του στο διεθνούς φήμης Memorial Sloan Kettering Cancer Center της Νέας Υόρκης.

Ποια ήταν τα ευρήματα της μελέτης;

Η βάση της θεραπείας του αρχόμενου καρκίνου του τραχήλου της μήτρας είναι η ριζική υστερεκτομή. Αν και η ελάχιστα επεμβατική χειρουργική (λαπαροσκόπηση και ρομποτική χειρουργική) αποτελεί τον ενδεικνυόμενο τρόπο χειρουργικής αντιμετώπισης αρκετών κακοηθειών, τα δεδομένα των τελευταίων ετών (μελέτη LACC) έδειξαν πως συνδέεται με χειρότερη πρόγνωση των ασθενών με καρκίνο του τραχήλου, συγκριτικά με το  ανοιχτό χειρουργείο. Σύμφωνα, ωστόσο, με τη μελέτη MEMORY, οι ασθενείς που υποβλήθηκαν σε λαπαροσκοπική ή ρομποτική ριζική υστερεκτομή είχαν παρόμοια ογκολογικά αποτελέσματα, σε σχέση με αυτές που επέλεξαν το ανοικτό χειρουργείο. Η συγκεκριμένη μελέτη διαφοροποιείται από τις προηγούμενες, καθώς συνέλεξε δεδομένα από μεγάλα ογκολογικά κέντρα των ΗΠΑ και του Καναδά, όπου τα χειρουργεία πραγματοποιήθηκαν από έμπειρους Γυναικολόγους Ογκολόγους. Επιπλέον, σε αντίθεση με το παρελθόν, η συντριπτική πλειονότητα των Ιατρών στην ομάδα της ελάχιστα επεμβατικής χειρουργικής προτίμησε να χρησιμοποιήσει το ρομποτικό σύστημα, το οποίο διακρίνεται για την μεγαλύτερη ακρίβειά του, έναντι της κλασικής λαπαροσκόπησης.

Τι σημαίνουν αυτά τα δεδομένα για την κλινική πράξη;

Είναι ευρύτατα γνωστό πως η λαπαροσκοπική και ρομποτική χειρουργική χαρακτηρίζονται από μικρότερη πιθανότητα επιπλοκών και μετεγχειρητικού πόνου, έναντι του ανοικτού χειρουργείου. Αν, τελικά, αποδειχθεί πως η ελάχιστα επεμβατική χειρουργική, κυρίως με τη μορφή της ρομποτικής χειρουργικής, προσφέρει ισότιμη πρόγνωση στον αρχόμενο καρκίνο του τραχήλου, οι ασθενείς θα έχουν τα πλεονεκτήματα της ταχύτερης μετεγχειρητικής ανάρρωσης χωρίς να ανησυχούν για τη μακροπρόθεσμη υγεία τους. Φυσικά, χρειάζονται δεδομένα και από άλλες, καλά σχεδιασμένες μελέτες για να εξαχθούν οριστικά συμπεράσματα και να αλλάξουν οι τρέχουσες κατευθυντήριες οδηγίες.

Ποια είναι η σημασία της συνεργασίας με μεγάλα κέντρα του εξωτερικού;

Με βάση τα παραπάνω, ο Βασίλης Σιούλας, Χειρουργός Γυναικολόγος με εξειδίκευση στη Γυναικολογική Ογκολογία στο Memorial Sloan Kettering Cancer Center, δήλωσε: «Η συμμετοχή μου στη μελέτη MEMORY, ανάμεσα σε κορυφαία ονόματα της Αμερικάνικης Γυναικολογικής Ογκολογίας, αποτελεί μεγάλη τιμή. Ως ομάδα, συνεχίζουμε να συνεργαζόμαστε στενά με τα μεγάλα ογκολογικά κέντρα του εξωτερικού, πρωταγωνιστούμε στις επιστημονικές εξελίξεις, μαθαίνουμε και εφαρμόζουμε πρώτοι όλα τα νέα δεδομένα στη θεραπεία των γυναικολογικών καρκίνων. Οι ασθενείς της χώρας μας αξίζουν την πιο σύγχρονη ιατρική φροντίδα που παρέχουν τα μεγαλύτερα νοσοκομεία διεθνώς. Και η εξασφάλισή της είναι ο υπέρτατος στόχος μας!»

Διαβάστε επίσης

Καρκίνος του ενδομητρίου: χειρουργική αντιμετώπιση με ελάχιστη παραμονή στο νοσοκομείο

Καρκίνος του ενδομητρίου

Με τη λαπαροσκοπική και ρομποτική χειρουργική, η μεγάλη πλειοψηφία των γυναικών με καρκίνο του ενδομητρίου μπορεί να πάρει εξιτήριο από το νοσοκομείο αυθημερόν, ή, σε ορισμένες περιπτώσεις, την επόμενη μέρα από την επέμβαση.

 

Δεύτερη γνώμη

defteriGnomi

Η απόφαση να υποβληθείτε σε χειρουργική επέμβαση, όπως και η επιλογή του Ιατρού που θα την πραγματοποιήσει, είναι από τις σοβαρότερες που θα κληθείτε να λάβετε γύρω από την υγεία σας.

 

Είπαν για εμάς

Τα σχόλια και η μορφή τους είναι αυτούσια και δεν έχουν υποβληθεί σε οποιαδήποτε επεξεργασία.

Δείτε το βίντεο

Οι νεότερες εξελίξεις στο χώρο της Γυναικολογικής Ογκολογίας.

memorialmiterahygeiaesgo

ΣΙΟΥΛΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ
ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΚΑΙ ΟΓΚΟΛΟΓΙΑ
ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ & ΣΙΑ ΕΕ
ΓΕΜΗ: 160289803000

Διεύθυνση: Λεωφ. Βασιλίσσης Σοφίας 105-107, Αθήνα, ΤΚ 11521

Τηλέφωνο Ιατρείου: 210 300 68 18

Ακολουθήστε μας στα Social

fb wh yt wh li wh linsta