Για επείγοντα περιστατικά καλέστε μας στο: 6981 907181

Καρκίνος τραχήλου της μήτρας - Επικουρική θεραπεία

Ποιές είναι οι επιπλέον θεραπείες που μπορεί να χρειαστεί η ασθενής μετά τη χειρουργική αντιμετώπιση του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας;

Η χορήγηση επικουρικής θεραπείας μετά τη χειρουργική επέμβαση καθορίζεται από την πιθανότητα υποτροπής της νόσου. Ανάμεσα στους παράγοντες που την αυξάνουν είναι η ύπαρξη μεγάλων όγκων, η βαθιά διήθηση του πάχους του τραχήλου, η παρουσία λεμφαγγειακών/αγγειακών καρκινικών εμβόλων (LVI), η διήθηση των παραμητρίων ή των χειρουργικών ορίων και οι μεταστάσεις στους λεμφαδένες. Οι αντίστοιχες αποφάσεις πρέπει να λαμβάνονται σε Ογκολογικό Συμβούλιο, με τη συμμετοχή Γυναικολόγου-Ογκολόγου, Παθολόγου-Ογκολόγου, Ακτινοθεραπευτή και Παθολογοανατόμου. Στις περιπτώσεις που χρειάζεται επιπλέον αγωγή, οι  επιλογές είναι:

  • Ενδοκολπική ακτινοθεραπεία (βραχυθεραπεία)
  • Εξωτερική ακτινοθεραπεία. Χορηγείται για 5 ημέρες ανά εβδομάδα και συνολικά διαρκεί 5-6 εβδομάδες
  • Χημειοθεραπεία, η οποία συνήθως περιλαμβάνει τη χορήγηση cisplatin σε εβδομαδιαία βάση, όσο διαρκεί η εξωτερική ακτινοθεραπεία. Σε αυτά τα πλαίσια, η χημειοθεραπεία δρα αυξάνοντας την τοξικότητα της ακτινοθεραπείας στα καρκινικά κύτταρα

Ποιές είναι οι βασικές ανεπιθύμητες ενέργειες της ακτινοθεραπείας;

Η ακτινοθεραπεία μπορεί σε ορισμένες ασθενείς να προκαλέσει διαταραχές της ούρησης (π.χ. συχνουρία, πόνο στην ούρηση), του εντέρου (π.χ. διάρροιες), αίσθημα κόπωσης και μεταβολές στον κόλπο (π.χ. βράχυνση, στένωση, ξηρότητα). Κάποιες από αυτές υποχωρούν με το τέλος της θεραπείας, ενώ άλλα συμπτώματα μπορεί να επιμένουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Πώς επηρεάζει η θεραπεία του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας τη σεξουαλική ζωή της ασθενούς;

Η αφαίρεση των ωοθηκών σε προεμμηνοπαυσιακές γυναίκες και, κυρίως, η ακτινοθεραπεία μπορεί να οδηγήσουν σε μεταβολές του κόλπου που επηρεάζουν την ποιότητα της σεξουαλικής ζωής. Για την αντιμετώπιση των ανωτέρω, συστήνεται η χρήση κολπικών gel με λιπαντική και ενυδατική δράση, καθώς και κολπικών διαστολέων. Η συμβουλευτική από ειδικούς σεξολόγους είναι, επίσης, πολύ χρήσιμη.

Τί περιλαμβάνει η παρακολούθηση της ασθενούς μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας;

    Η παρακολούθηση της ασθενούς μετά τη θεραπεία της στηρίζεται:

  • Στην περιοδική κλινική εξέταση, περιλαμβανομένης της γυναικολογικής
  • Στο ετήσιο PAP test
  • Στους περιοδικούς απεικονιστικούς ελέγχους. Στις διαθέσιμες επιλογές ανήκουν η αξονική ή μαγνητική τομογραφία και το PET/CT, οπότε οι σχετικές αποφάσεις λαμβάνονται με βάση την κρίση του Ιατρού και τυχόν συμπτώματα από την ασθενή.

Βασίλης Σιούλας
Μαιευτήρας - Χειρουργός Γυναικολόγος

bio medium

Ασκεί την ειδικότητα της Μαιευτικής-Γυναικολογίας, με έμφαση στη γυναικολογική χειρουργική με τη χρήση των πιο σύγχρονων τεχνικών. Με την εμπειρία που αποκόμισε στο Memorial Sloan Kettering Cancer Center της Νέας Υόρκης (ΗΠΑ) και σε στενή επαφή με κορυφαίους ιατρούς αντίστοιχων ειδικοτήτων στα Νοσοκομεία ΜΗΤΕΡΑ και ΥΓΕΙΑ, με τα οποία συνεργάζεται σήμερα, παρέχει στις ασθενείς του ιατρικές υπηρεσίες υψηλής ποιότητας, σύμφωνα με τις τρέχουσες, ευρωπαϊκές και αμερικάνικες κατευθυντήριες οδηγίες.

Είπαν για εμάς

Τα σχόλια και η μορφή τους είναι αυτούσια και δεν έχουν υποβληθεί σε οποιαδήποτε επεξεργασία.

Δείτε το βίντεο

Οι νεότερες εξελίξεις στο χώρο της Γυναικολογικής Ογκολογίας.

memorial mitera hygeia esgo

Διεύθυνση: Λεωφ. Βασιλίσσης Σοφίας 105-107, Αθήνα, ΤΚ 11521

Τηλέφωνο Ιατρείου: 210 300 68 18

Ώρες λειτουργίας Ιατρείου: Δευτέρα και Τετάρτη: 17:30 – 20:30, Πέμπτη 13:00 – 17:00 (κατόπιν ραντεβού)

 

Για ραντεβού μπορείτε να καλέσετε Δευτέρα έως Παρασκευή 9:00-21:00 ή να το κλείσετε online

Ακολουθήστε μας στα Social

fb wh yt wh li wh