Για επείγοντα περιστατικά καλέστε μας στο: 6981 907181

Καρκίνος τραχήλου της μήτρας - Χειρουργική αντιμετώπιση

Πώς γίνεται η σταδιοποίηση του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας;

Η σταδιοποίηση του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας αποτελεί απαραίτητο βήμα για τον καθορισμό της έκτασης της νόσου και, επομένως, την επιλογή της κατάλληλης θεραπείας. Σε αυτά τα πλαίσια, ο Γυναικολόγος-Ογκολόγος χρειάζεται να γνωρίζει το μέγεθος του όγκου, αν επεκτείνεται στους ιστούς που γειτνιάζουν με τον τράχηλο της μήτρας (παραμήτρια, κόλπος, ουροδόχος κύστη, κατώτερο τμήμα παχέος εντέρου ή άλλα σημεία της πυέλου) και την τυχόν ύπαρξη λεμφαδενικών ή απομακρυσμένων (π.χ. πνευμονικών, ηπατικών, οστικών)  μεταστάσεων. Για να ληφθούν οι παραπάνω πληροφορίες απαιτούνται:

  • Γυναικολογική εξέταση, περιλαμβανομένης και της δακτυλικής εξέτασης από το ορθό
  • Μαγνητική τομογραφία (MRI) κάτω κοιλίας με ενδοφλέβιο σκιαγραφικό
  • PET/CT ή, εναλλακτικά, αξονική τομογραφία (CT) θώρακα και αξονική ή μαγνητική τομογραφία άνω κοιλίας με σκιαγραφικό
  • Σπανιότερα, κυστεοσκόπηση ή/και ορθοσκόπηση
  • Άλλες εξετάσεις, με βάση την κρίση του θεράποντος Ιατρού

Ποια είναι η βάση της χειρουργικής αντιμετώπισης των αρχικών σταδίων καρκίνου του τραχήλου της μήτρας;

Στα αρχικά στάδια της νόσου, η αντιμετώπιση είναι χειρουργική. Το εύρος της επέμβασης καθορίζεται από το στάδιο της νόσου, με βάση τα ευρήματα του προεγχειρητικού ελέγχου, και την επιθυμία για μελλοντική κύηση της ασθενούς. Η κλασική χειρουργική θεραπεία του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας περιλαμβάνει την εκτέλεση ριζική υστερεκτομής, στη διάρκεια της οποίας αφαιρούνται η μήτρα, ο τράχηλος, οι ιστοί που περιβάλλουν τη μήτρα (παραμήτρια) και το ανώτερο τμήμα του κόλπου. Παρ’ όλα αυτά, σε αρχόμενη νόσο, η κωνοειδής εκτομή του τραχήλου επί υγιών ορίων ή η ολική υστερεκτομή (χωρίς δηλ. να αφαιρούνται τα παραμήτρια και το ανώτερο τμήμα του κόλπου) θεωρούνται απόλυτα αποδεκτές επιλογές. Τονίζεται πως η χειρουργική εξαίρεση των ωοθηκών δεν είναι απαραίτητη στον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και ειδικά στον πλακώδη τύπο, αν μια γυναίκα θέλει να αποφύγει την πρώιμη εμμηνόπαυση. Σε περίπτωση που η ασθενής επιθυμεί να διατηρήσει το αναπαραγωγικό της δυναμικό, μπορείτε να διαβάσετε περισσότερες λεπτομέρειες για τη χειρουργική της θεραπεία εδώ.

Ποιος είναι ο ρόλος της λεμφαδενεκτομής;

Ανάλογα με το μέγεθος του όγκου και το βάθος διήθησης του τραχήλου, ο κίνδυνος λεμφαδενικών μεταστάσεων διαφέρει. Σε αρχόμενη νόσο χωρίς την παρουσία λεμφαγγειακών/αγγειακών καρκινικών εμβόλων (LVI), η αφαίρεση λεμφαδένων δεν συνιστάται. Στις υπόλοιπες περιπτώσεις που η νόσος θεωρείται χειρουργήσιμη, η αφαίρεση πυελικών (κοινοί-έξω-έσω λαγόνιοι και θυροειδείς λεμφαδένες) και, σπανιότερα, παραορτικών λεμφαδένων θεωρείται επιβεβλημένη. Αν υπάρχουν διογκωμένοι λεμφαδένες απεικονιστικά ή διεγχειρητικά, η εκτομή τους είναι, επίσης, απαραίτητη. Τέλος, όταν συντρέχουν οι προϋποθέσεις, η διερεύνηση των λεμφαδενικών μεταστάσεων με την τεχνική του λεμφαδένα-φρουρού συμβάλλει στη διάγνωση τους, μειώνοντας σημαντικά τις επιπλοκές του πλήρους λεμφαδενικού καθαρισμού (π.χ. λεμφοίδημα, λεμφοκύστεις).

Πώς πραγματοποιείται η χειρουργική επέμβαση σε ασθενείς με καρκίνο του τραχήλου της μήτρας;

Η ριζική υστερεκτομή σε ασθενείς με καρκίνο του τραχήλου της μήτρας μπορεί να γίνει ανοικτά ή με τις τεχνικές της ελάχιστα επεμβατικής χειρουργικής (λαπαροσκόπηση, ρομποτική χειρουργική). Αν και οι τελευταίες συνδέονται με μειωμένη πιθανότητα λοίμωξης του τραύματος ή αιμορραγίας και οδηγούν σε ταχύτερη ανάρρωση της ασθενούς, πρόσφατα δεδομένα έδειξαν ότι τα ανοικτά χειρουργεία ίσως συνδυάζονται με καλύτερα ογκολογικά αποτελέσματα. Από την άλλη πλευρά, όταν για την αντιμετώπιση της νόσου επαρκεί η ολική υστερεκτομή, η ρομποτική χειρουργική και η λαπαροσκόπηση φαίνεται υπό προϋποθέσεις να πλεονεκτούν.   

Υπάρχει θεραπεία αν η νόσος δεν είναι χειρουργήσιμη;

Στις περιπτώσεις που η ασθενής με νόσο αρχικών σταδίων δεν μπορεί να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση ή στα πιο προχωρημένα στάδια της νόσου, η αντιμετώπιση του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας περιλαμβάνει τη χορήγηση ακτινοθεραπείας (εξωτερικής και ενδοκολπικής), συνηθέστερα σε συνδυασμό με χημειοθεραπεία.

Βασίλης Σιούλας
Μαιευτήρας - Χειρουργός Γυναικολόγος

bio medium

Ασκεί την ειδικότητα της Μαιευτικής-Γυναικολογίας, με έμφαση στη γυναικολογική χειρουργική με τη χρήση των πιο σύγχρονων τεχνικών. Με την εμπειρία που αποκόμισε στο Memorial Sloan Kettering Cancer Center της Νέας Υόρκης (ΗΠΑ) και σε στενή επαφή με κορυφαίους ιατρούς αντίστοιχων ειδικοτήτων στα Νοσοκομεία ΜΗΤΕΡΑ και ΥΓΕΙΑ, με τα οποία συνεργάζεται σήμερα, παρέχει στις ασθενείς του ιατρικές υπηρεσίες υψηλής ποιότητας, σύμφωνα με τις τρέχουσες, ευρωπαϊκές και αμερικάνικες κατευθυντήριες οδηγίες.

Είπαν για εμάς

Τα σχόλια και η μορφή τους είναι αυτούσια και δεν έχουν υποβληθεί σε οποιαδήποτε επεξεργασία.

Δείτε το βίντεο

Οι νεότερες εξελίξεις στο χώρο της Γυναικολογικής Ογκολογίας.

memorial mitera hygeia esgo

Διεύθυνση: Λεωφ. Βασιλίσσης Σοφίας 105-107, Αθήνα, ΤΚ 11521

Τηλέφωνο Ιατρείου: 210 300 68 18

Ώρες λειτουργίας Ιατρείου: Δευτέρα και Τετάρτη: 17:30 – 20:30, Πέμπτη 13:00 – 17:00 (κατόπιν ραντεβού)

 

Για ραντεβού μπορείτε να καλέσετε Δευτέρα έως Παρασκευή 9:00-21:00 ή να το κλείσετε online

Ακολουθήστε μας στα Social

fb wh yt wh li wh