Για επείγοντα περιστατικά καλέστε μας στο: 6981 907181

Καρκίνος των ωοθηκών - Επικουρική θεραπεία

Ποιοι ασθενείς με καρκίνο των ωοθηκών χρειάζονται χημειοθεραπεία μετά τη χειρουργική επέμβαση;

Η χημειοθεραπεία μετά τη χειρουργική αντιμετώπιση του καρκίνου των ωοθηκών έχει ως στόχο τη μείωση της πιθανότητας υποτροπής της νόσου. Οι ενδείξεις χορήγησής της καθορίζονται από το στάδιο της νόσου, τον ιστολογικό τύπο και το βαθμό διαφοροποίησης (grade) του όγκου. Γενικά, με εξαίρεση τον υψηλής διαφοροποίησης καρκίνο των ωοθηκών σταδίου ΙΑ και ΙΒ, οι υπόλοιπες περιπτώσεις θα χρειαστούν χημειοθεραπεία. Σε αυτές περιλαμβάνονται και όλες οι ασθενείς με διαυγοκυτταρικό (clear cell) ιστολογικό τύπο, λόγω της επιθετικής βιολογίας του. 

Η τελική ιστολογική εξέταση του όγκου έδειξε πως τελικά πάσχω από καρκίνο των σαλπίγγων ή πρωτοπαθές καρκίνωμα του περιτοναίου. Αλλάζει κάτι στη θεραπεία μου;

Το υψηλής κακοήθειας, ορώδες (high grade serous) καρκίνωμα των ωοθηκών, των σαλπίγγων και του περιτοναίου αποτελούν πρακτικά την ίδια νόσο. Τα αίτια που το προκαλούν, τα συμπτώματα, οι αρχές της χειρουργικής αντιμετώπισης και της μετέπειτα χημειοθεραπείας δεν διαφέρουν.

Ποιοι τύποι χημειοθεραπείας χρησιμοποιούνται στον καρκίνο των ωοθηκών;

Η βάση της χημειοθεραπείας στον καρκίνο των ωοθηκών συνίσταται στο συνδυασμό πλατίνας (carboplatin κυρίως και cisplatin) και ταξάνης (paclitaxel κυρίως και docetaxel). Τα φάρμακα αυτά χορηγούνται ενδοφλεβίως κάθε 1 (dose dense) ή 3 εβδομάδες μέχρι τη συμπλήρωση, συνήθως, 6 κύκλων χημειοθεραπείας. Στην τελευταία περίπτωση, ο Παθολόγος Ογκολόγος ενδέχεται να συστήσει την ταυτόχρονη χορήγηση bevacizumab, η οποία συνεχίζεται και για 1 περίπου χρόνο μετά την ολοκλήρωση της κλασικής χημειοθεραπείας.

Ποιες είναι οι πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες της χημειοθεραπείας στον καρκίνο των ωοθηκών;

Οι ανεπιθύμητες ενέργειες της χημειοθεραπείας σχετίζονται με τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται και τα μεσοδιαστήματα χορήγησής τους. Στις συχνότερες περιλαμβάνονται η τριχόπτωση, η ναυτία και οι έμετοι, η πτώση του αριθμού των κυττάρων του αίματος και το αίσθημα μουδιάσματος στα χέρια και στα πόδια. Το bevacizumab ενίοτε συνδέεται με αυξημένη αρτηριακή πίεση, πονοκεφάλους, και καθυστέρηση στην επούλωση των τραυμάτων. Πολύ σπανιότερα, μπορεί να προκαλέσει διάτρηση του εντέρου, ιδιαίτερα αν η ασθενής έχει ιστορικό φλεγμονώδους πάθησης του εντέρου (π.χ. ελκώδης κολίτιδα, νόσος του Crohn) ή ο καρκίνος της ωοθήκης είχε επεκταθεί εκεί.

Τι επιπλέον δυνατότητες έχουν οι ασθενείς με μετάλλαξη στα γονίδια BRCA1 ή BRCA2 μετά την ολοκλήρωση της χημειοθεραπείας;

Στις γυναίκες με μετάλλαξη στα γονίδια BRCA1 ή BRCA2 που ανταποκρίθηκαν στην αρχική χημειοθεραπεία, η θεραπεία συντήρησης με olaparib (PARP αναστολέας) συνδέεται με σημαντικά καλύτερα ογκολογικά αποτελέσματα.

Τι περιλαμβάνει η παρακολούθηση της ασθενούς μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας;

Η παρακολούθηση της ασθενούς μετά τη θεραπεία της στηρίζεται:

  • Στην περιοδική κλινική εξέταση, περιλαμβανομένης της γυναικολογικής
  • Στους καρκινικούς δείκτες στο αίμα (κυρίως CA-125)
  • Στους απεικονιστικούς ελέγχους. Στις διαθέσιμες επιλογές ανήκουν η αξονική ή μαγνητική τομογραφία και το PET/CT, οπότε οι σχετικές αποφάσεις λαμβάνονται με βάση την κρίση του Ιατρού, τις μεταβολές των καρκινικών δεικτών και τα ενδεχόμενα συμπτώματα από την ασθενή

Τι θεραπευτικές επιλογές υπάρχουν σε περίπτωση υποτροπής καρκίνου των ωοθηκών;

Ο βασικός παράγοντας που επηρεάζει τις θεραπευτικές αποφάσεις σε περίπτωση υποτροπής είναι το χρονικό διάστημα που μεσολάβησε από την ολοκλήρωση της αρχικής θεραπείας. Αν αυτό είναι πολύ περιορισμένο (<6 μήνες), η νόσος θεωρείται ανθεκτική στην πλατίνα και η πρόγνωση της ασθενούς επιβαρύνεται. Αν είναι μεγαλύτερο, η επανάληψη της χημειοθεραπείας βασισμένη στην πλατίνα αποτελεί την κυρίαρχη επιλογή. Η προσθήκη bevacizumab, αν δεν είχε χορηγηθεί στα πλαίσια της αρχική θεραπείας, είναι δυνατή. Εναλλακτικά, για θεραπεία συντήρησης μπορεί να χορηγηθούν αναστολείς PARP (π.χ. olaparib, niraparib, rucaparib). Ανάλογα με το χρόνο υποτροπής του καρκίνου των ωοθηκών, την εντόπιση των μεταστάσεων και τη γενικότερη κατάσταση της ασθενούς, η χειρουργική εξαίρεσή τους ακολουθούμενη από χημειοθεραπεία μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της πρόγνωσής της.

Βασίλης Σιούλας
Μαιευτήρας - Χειρουργός Γυναικολόγος

bio medium

Ασκεί την ειδικότητα της Μαιευτικής-Γυναικολογίας, με έμφαση στη γυναικολογική χειρουργική με τη χρήση των πιο σύγχρονων τεχνικών. Με την εμπειρία που αποκόμισε στο Memorial Sloan Kettering Cancer Center της Νέας Υόρκης (ΗΠΑ) και σε στενή επαφή με κορυφαίους ιατρούς αντίστοιχων ειδικοτήτων στα Νοσοκομεία ΜΗΤΕΡΑ και ΥΓΕΙΑ, με τα οποία συνεργάζεται σήμερα, παρέχει στις ασθενείς του ιατρικές υπηρεσίες υψηλής ποιότητας, σύμφωνα με τις τρέχουσες, ευρωπαϊκές και αμερικάνικες κατευθυντήριες οδηγίες.

Είπαν για εμάς

Τα σχόλια και η μορφή τους είναι αυτούσια και δεν έχουν υποβληθεί σε οποιαδήποτε επεξεργασία.

Δείτε το βίντεο

Οι νεότερες εξελίξεις στο χώρο της Γυναικολογικής Ογκολογίας.

memorial mitera hygeia esgo

Διεύθυνση: Λεωφ. Βασιλίσσης Σοφίας 105-107, Αθήνα, ΤΚ 11521

Τηλέφωνο Ιατρείου: 210 300 68 18

Ώρες λειτουργίας Ιατρείου: Δευτέρα και Τετάρτη: 17:30 – 20:30, Πέμπτη 13:00 – 17:00 (κατόπιν ραντεβού)

 

Για ραντεβού μπορείτε να καλέσετε Δευτέρα έως Παρασκευή 9:00-21:00 ή να το κλείσετε online

Ακολουθήστε μας στα Social

fb wh yt wh li wh