Για επείγοντα περιστατικά καλέστε μας στο: 6981 907181

Κολποσκόπηση

Η κολποσκόπηση πραγματοποιείται, κυρίως, όταν τα αποτελέσματα του PAP test ή του μοριακού ελέγχου HPV δεν είναι φυσιολογικά. Με αυτή την εξέταση, ο Ιατρός βλέπει σε μεγέθυνση τον τράχηλο της μήτρας και, έτσι, μπορεί να επιβεβαιώσει την ύπαρξη αλλοιώσεων και να προσδιορίσει τη σοβαρότητά τους.

Σε αυτά τα πλαίσια, ίσως χρειαστεί να πάρει και βιοψίες. Επιπλέον, η κολποσκόπηση χρησιμοποιείται για τον καλύτερο έλεγχο αλλοιώσεων του αιδοίου, του κόλπου ή του τραχήλου της μήτρας που γίνονται αντιληπτές κατά την κλινική εξέταση (π.χ. κονδυλώματα).

Πώς γίνεται η κολποσκόπηση;

Η κολποσκόπηση πραγματοποιείται στο ιατρείο με τη χρήση του κολποσκοπίου, δηλαδή ενός μικροσκοπίου, και διαρκεί περίπου 5-10 λεπτά. Η γυναίκα κάθεται στη συνήθη γυναικολογική θέση και ο Ιατρός τοποθετεί τον κολποδιαστολέα προκειμένου να εντοπίσει τον τράχηλο της μήτρας, στον οποίο και απλώνει με βαμβακοφόρο στυλεό ένα ειδικό διάλυμα (οξικό οξύ). Σε κάποιες περιπτώσεις, η ασθενής αναφέρει ένα παροδικό αίσθημα καύσου, χωρίς, όμως, να πονάει. Με το κολποσκόπιο σε μικρή απόσταση από τη γεννητική περιοχή αναγνωρίζονται οι ύποπτες περιοχές και καταγράφεται η ακριβής εντόπισή τους, το μέγεθος και το είδος της αλλοίωσης.

Αν απαιτηθούν βιοψίες, αυτές λαμβάνονται με τη χρήση ειδικών εργαλείων και συνοδεύονται από μια μικρή ενόχληση για τη γυναίκα. Στη συνέχεια, ο Ιατρός πιθανώς να χρησιμοποιήσει ένα ειδικό διάλυμα για αιμόσταση. Τα αποτελέσματα των βιοψιών, συνήθως, καθορίζουν αν θα χρειαστεί κάποια περαιτέρω θεραπεία.

Τι προετοιμασία χρειάζεται πριν την κολποσκόπηση;

Για τουλάχιστον 24 ώρες πριν την κολποσκόπηση, η γυναίκα θα πρέπει να αποφεύγει τις κολπικές πλύσεις, τη σεξουαλική επαφή, τη χρήση ταμπόν και κολπικών κρεμών. Επίσης, η εξέταση θα πρέπει να μην προγραμματίζεται στη διάρκεια της περιόδου. Στη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να πραγματοποιηθεί κολποσκόπηση, εφ’ όσον υπάρχει η αντίστοιχη ένδειξη. Η λήψη βιοψιών, συνήθως, αναβάλλεται για αργότερα.

Τι αναμένεται μετά την κολποσκόπηση;

Εάν η κολποσκόπηση ολοκληρωθεί χωρίς τη λήψη βιοψίας, η γυναίκα μπορεί άμεσα να επιστρέψει στις συνήθεις δραστηριότητές της. Σε περίπτωση βιοψίας, μπορεί να αισθάνεται ήπιο άλγος και να αναφέρει μικρή ροή αίματος από τον κόλπο. Οι κολπικές εκκρίσεις καφέ ή μαύρου χρώματος οφείλονται στο διάλυμα που χρησιμοποιεί ο Ιατρός για αιμόσταση και σταματούν μετά από λίγες μέρες. Για τουλάχιστον δύο μέρες από τη λήψη βιοψίας, η ασθενής θα πρέπει να αποφεύγει τις κολπικές πλύσεις, τη σεξουαλική επαφή, τη χρήση ταμπόν και κολπικών κρεμών. Σε περίπτωση μεγάλης ή παρατεταμένης κολπικής αιμόρροιας, πυρετού, δύσοσμων κολπικών εκκρίσεων και έντονου κοιλιακού άλγους θα πρέπει να υπάρχει άμεση επικοινωνία με τον Ιατρό.

Διαβάστε επίσης

Καρκίνος του ενδομητρίου: χειρουργική αντιμετώπιση με ελάχιστη παραμονή στο νοσοκομείο

Καρκίνος του ενδομητρίου

Με τη λαπαροσκοπική και ρομποτική χειρουργική, η μεγάλη πλειοψηφία των γυναικών με καρκίνο του ενδομητρίου μπορεί να πάρει εξιτήριο από το νοσοκομείο αυθημερόν, ή, σε ορισμένες περιπτώσεις, την επόμενη μέρα από την επέμβαση.

 

Δεύτερη γνώμη

defteriGnomi

Η απόφαση να υποβληθείτε σε χειρουργική επέμβαση, όπως και η επιλογή του Ιατρού που θα την πραγματοποιήσει, είναι από τις σοβαρότερες που θα κληθείτε να λάβετε γύρω από την υγεία σας.

 

Είπαν για εμάς

Τα σχόλια και η μορφή τους είναι αυτούσια και δεν έχουν υποβληθεί σε οποιαδήποτε επεξεργασία.

Δείτε το βίντεο

Οι νεότερες εξελίξεις στο χώρο της Γυναικολογικής Ογκολογίας.

memorialmiterahygeiaesgo

ΣΙΟΥΛΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ
ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΚΑΙ ΟΓΚΟΛΟΓΙΑ
ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ & ΣΙΑ ΕΕ
ΓΕΜΗ: 160289803000

Διεύθυνση: Λεωφ. Βασιλίσσης Σοφίας 105-107, Αθήνα, ΤΚ 11521

Τηλέφωνο Ιατρείου: 210 300 68 18

Ακολουθήστε μας στα Social

fb wh yt wh li wh linsta