Για επείγοντα περιστατικά καλέστε μας στο: 6981 907181

Έχω διαγνωστεί πρόσφατα με καρκίνο. Τι θα κάνω με το κατοικίδιό μου;

Οι δεσμοί που αναπτύσσουμε με τα κατοικίδια μας μπορεί να είναι τόσο στενοί, όσο και οι αντίστοιχοι με φίλους ή συγγενείς. Σε πολλά σπίτια άλλωστε, το κατοικίδιο αντιμετωπίζεται ως ισότιμο μέλος της οικογένειας. Η συντροφιά τους είναι ανεκτίμητης αξίας, ενώ σε κάποιους από εμάς με ιδιαίτερες ανάγκες, η αρωγή που προσφέρουν βελτιώνει σημαντικά την ποιότητα ζωής μας. Τι γίνεται όμως όταν διανύουμε μια ιδιαίτερη περίοδο της ζωής μας, όπως για παράδειγμα όταν δίνουμε μια μάχη με τον καρκίνο;

Πρέπει να λάβω κάποια μέτρα;

Όπως είναι φυσικό, η διάγνωση του καρκίνου μπορεί να φέρει τα «πάνω-κάτω» στην καθημερινότητα της πάσχουσας και του κοντινού της περιβάλλοντος, συμπεριλαμβανομένων και των κατοικιδίων. Συνεπώς, αν έχετε ή σκέφτεστε να υιοθετήσετε ένα κατοικίδιο, υπάρχουν κάποια μέτρα που μπορείτε να λάβετε, ώστε να διασφαλίσετε τη δική σας υγεία, αλλά και την ευζωία του κατοικιδίου σας.

 • Εξασφαλίστε ότι δε θα παραμεληθεί η φροντίδα του. Ενδέχεται στα πλαίσια της θεραπείας σας να χρειαστεί να λείψετε από το σπίτι για να νοσηλευτείτε, ή να μην είστε σε θέση να φροντίσετε για τις ανάγκες του (βόλτες, μπάνιο κλπ) λόγω των παρενεργειών της θεραπείας. Ζητήστε από κάποιον φίλο ή συγγενή σας να φιλοξενήσει το κατοικίδιό σας ή να σας βοηθήσει με τη φροντίδα του.
 • Διαφυλάξτε την υγεία του κατοικίδιού σας. Η θεραπεία που λαμβάνετε ίσως περιέχει συστατικά τα οποία είναι τοξικά για το μικρόσωμο φίλο σας. Έτσι, αν έχετε λάβει χημειοθεραπεία, φροντίστε για τις επόμενες 72 ώρες τα κατοικίδιά σας να μην έρθουν σε επαφή με απορρίμματα ή σωματικά περιττώματα. Επίσης, διατηρήστε το καπάκι της τουαλέτας κλειστό, ώστε να μην πιουν το νερό της τουαλέτας. Σε σπάνιες περιπτώσεις ακτινοθεραπείας, ίσως χρειαστεί να αποχωριστείτε τα κατοικίδια ζώα σας για μερικές ημέρες.

Πώς να αποφύγω πιθανή μόλυνση;

Τα κατοικίδια πολλές φορές φιλοξενούν μικρόβια, τα οποία υπό φυσιολογικές συνθήκες δεν προκαλούν νόσο στο ίδιο  ή σε έναν υγιή άνθρωπο. Ωστόσο, μπορούν να αποτελέσουν απειλή για την υγεία μιας ανοσοκατασταλμένης, λόγω της αντικαρκινικής θεραπείας, ασθενούς. Ζητήστε συστάσεις από τον θεράποντα Ιατρό σας αναφορικά με τους τρόπους προφύλαξης. Παράλληλα, ενημερωθείτε από τον κτηνίατρο σχετικά με τις ανθρωποζωονόσους που μπορεί να σας μεταδώσει το κατοικίδιό σας, καθώς και για το πώς να μειώσετε τις πιθανότητες μετάδοσης. Παρακάτω παρατίθενται μερικές γενικές οδηγίες που σας συμβουλεύουμε να ακολουθήσετε για όσο διάστημα ακολουθείτε τη θεραπεία σας:

 • Αποφύγετε την πολύ στενή επαφή με το κατοικίδιο, μην το φιλάτε, μην κοιμάστε στο ίδιο κρεβάτι.
 • Τηρείτε τα ραντεβού με τον κτηνίατρο για τον έλεγχο παθογόνων και για τον εμβολιασμό του. Επισκεφθείτε αμέσως τον κτηνίατρο αν υποψιάζεστε ότι το ζώο σας είναι άρρωστο.
 • Ρωτήστε τον κτηνίατρο αν κάποιο από τα εμβόλια που χορηγούνται στο κατοικίδιο περιέχει αδρανοποιημένο μικροοργανισμό. Στην περίπτωση αυτή, συμβουλευτείτε τον Ιατρό σας πριν εμβολιάσετε το κατοικίδιο.
 • Φροντίστε για την καθαριότητα του ζώου σας, καθώς και του κοινού σας χώρου. Κατά τον καθαρισμό κλουβιών ή ενυδρείων, καθώς και για την περισυλλογή κοπράνων, χρησιμοποιήστε γάντια μιας χρήσης.
 • Προτιμήστε ζωοτροφές υψηλής ποιότητας ή επαρκώς μαγειρεμένο σπιτικό φαγητό. Σε καμία περίπτωση μην ταΐσετε το κατοικίδιό σας με ωμό κρέας ή ληγμένο φαγητό.
 • Πλύνετε τα χέρια σας κάθε φορά που τελειώνει το παιχνίδι με το κατοικίδιό σας, όπως και όταν πρόκειται να γευματίσετε ή να πάρετε φάρμακα.
 • Αποφύγετε την επαφή σας, καθώς και του κατοικίδιού σας, με ζώα που δε γνωρίζετε, ιδιαίτερα με τα αδέσποτα.
 • Σε γενικές γραμμές, είναι ασφαλές να υϊοθετήσετε σκύλο ή γάτα. Μην υιοθετήσετε εξωτικά ζώα, όπως ερπετά, καθώς και τρωκτικά.
 • Αν πρόκειται να υϊοθετήσετε ένα κατοικίδιο, φροντίστε να ελεγχθεί πρώτα από τον κτηνίατρο.

Τι ισχύει για τα ζώα υπηρεσίας;

Ένα ζώο υπηρεσίας είναι εκπαιδευμένο να εκτελεί συγκεκριμένες εργασίες για ανθρώπους με κινητικές, ψυχικές ή νοητικές δυσκολίες. Για παράδειγμα, ένα ζώο υπηρεσίας μπορεί να οδηγεί ένα τυφλό άτομο, να ειδοποιεί έναν διαβητικό ασθενή όταν τα επίπεδα γλυκόζης μειώνονται ή αυξάνονται ή να υπενθυμίζει σε κάποιον να πάρει τα φάρμακά του. Τα ζώα υπηρεσίας έχουν πρόσβαση σχεδόν οπουδήποτε, ακόμη και σε νοσηλευτικά ιδρύματα, σε ορισμένες περιπτώσεις. Αν συνοδεύεστε από κάποιο ζώο υπηρεσίας και πρόκειται να επισκεφθείτε ένα νοσηλευτικό ίδρυμα, ενημερώστε προκαταβολικά το προσωπικό.

Δεν χρειάζεται να αναφέρουμε πόσο ευεργετική μπορεί να είναι η συγκατοίκηση με ένα κατοικίδιο ζώο. Ιδιαίτερα αν είστε καρκινοπαθής, ένα κατοικίδιο μπορεί να συμβάλλει θετικά στην πορεία της θεραπείας σας, προσφέροντάς σας την ανιδιοτελή συντροφιά και αγάπη του, φτιάχνοντας τη διάθεση σας και βοηθώντας σας μέσω της βόλτας να ασκείστε και να έρχεστε σε επαφή με κόσμο. Να είστε σίγουρη πως, με την κατάλληλη καθοδήγηση από τους ειδικούς, δε θα χρειαστεί να αποχωριστείτε τον ξεχωριστό φίλο σας τη στιγμή που θα τον χρειάζεστε περισσότερο!

Πηγές:

American Cancer Society
National Institutes of Health

Διαβάστε επίσης

Καρκίνος του ενδομητρίου: χειρουργική αντιμετώπιση με ελάχιστη παραμονή στο νοσοκομείο

Καρκίνος του ενδομητρίου

Με τη λαπαροσκοπική και ρομποτική χειρουργική, η μεγάλη πλειοψηφία των γυναικών με καρκίνο του ενδομητρίου μπορεί να πάρει εξιτήριο από το νοσοκομείο αυθημερόν, ή, σε ορισμένες περιπτώσεις, την επόμενη μέρα από την επέμβαση.

 

Δεύτερη γνώμη

defteriGnomi

Η απόφαση να υποβληθείτε σε χειρουργική επέμβαση, όπως και η επιλογή του Ιατρού που θα την πραγματοποιήσει, είναι από τις σοβαρότερες που θα κληθείτε να λάβετε γύρω από την υγεία σας.

 

Είπαν για εμάς

Τα σχόλια και η μορφή τους είναι αυτούσια και δεν έχουν υποβληθεί σε οποιαδήποτε επεξεργασία.

Δείτε το βίντεο

Οι νεότερες εξελίξεις στο χώρο της Γυναικολογικής Ογκολογίας.

memorialmiterahygeiaesgo

ΣΙΟΥΛΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ
ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΚΑΙ ΟΓΚΟΛΟΓΙΑ
ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ & ΣΙΑ ΕΕ
ΓΕΜΗ: 160289803000

Διεύθυνση: Λεωφ. Βασιλίσσης Σοφίας 105-107, Αθήνα, ΤΚ 11521

Τηλέφωνο Ιατρείου: 210 300 68 18

Ακολουθήστε μας στα Social

fb wh yt wh li wh linsta