Μαγειρέψτε με ασφάλεια, ακολουθώντας τους κανόνες υγιεινής
Το σώμα της ασθενούς είναι, ήδη, καταπονημένο από την ασθένεια και τη θεραπεία. Οφείλουμε, λοιπόν, με κάθε τρόπο να αποφύγουμε της έκθεσή της σε κάποιο μικρόβιο ή ιό:
- Πριν την παρασκευή του γεύματος, πλένετε καλά τα χέρια σας και όλες τις επιφάνειες.
- Κρατήστε χωριστά τα ωμά κρέατα, αυγά και θαλασσινά από τα φαγητά που δε χρειάζονται μαγείρεμα.
- Μαγειρέψτε καλά το φαγητό. Μπορείτε να ελέγχετε τη θερμοκρασία με ένα θερμόμετρο κουζίνας.
- Ψύξτε τα τρόφιμα σωστά. Μην τα αφήνετε σε θερμοκρασία δωματίου για παραπάνω από δύο ώρες, ή, το καλοκαίρι, παραπάνω από μία ώρα.
- Σε περίπτωση που παραγγείλετε κάποιο γεύμα, βεβαιωθείτε πως το κατάστημα που απευθυνθήκατε ακολουθεί τους κανόνες υγιεινής.
- Διατηρήστε το ψυγείο καθαρό και σε σωστή θερμοκρασία. Μην τοποθετείτε στην πόρτα του ψυγείου φαγητά σε συσκευασία μιας χρήσης.
Βοηθήστε την ασθενή που πάσχει από ανορεξία
Ένα από τα πιο συχνά συμπτώματα του καρκίνου και της θεραπείας του είναι η ανορεξία, δηλαδή η μειωμένη όρεξη για φαγητό. Η αποτελεσματική αντιμετώπισή της είναι απαραίτητη, αφού η ανορεξία μπορεί να προκαλέσει σοβαρή απώλεια θρεπτικών ουσιών, σωματικού βάρους και μυϊκής μάζας, δηλαδή μια κατάσταση που ονομάζεται καχεξία.
- Προσπαθήστε να της προσφέρετε 6-8 μικρά γεύματα καθημερινά, τα οποία να είναι πλούσια σε υδατάνθρακες και πρωτεΐνες, καθώς και πολλά δροσερά ροφήματα ή χυμούς.
- Αν η ασθενής ενοχλείται από τη μυρωδιά του φαγητού, μαγειρέψτε φαγητά με ήπια γεύση και σερβίρετε τα δροσερά ή σε θερμοκρασία δωματίου. Επίσης, αν την ενοχλεί η μεταλλική γεύση, χρησιμοποιείστε μαχαιροπήρουνα από άλλο υλικό, όπως πλαστικό.
- Δημιουργήστε ένα ευχάριστο περιβάλλον για το γεύμα, με την αγαπημένη της μουσική και ωραία σερβίτσια. Καθίστε μαζί με την ασθενή για να της κάνετε παρέα στο γεύμα της.
- Αν η ασθενής δεν μπορεί να φάει στερεή τροφή, δώστε της χυμούς φρούτων, smoothies, milkshakes ή σούπες.
- Αν η ασθενής αρνείται να φάει, μην την πιέσετε. Προσφέρετε απλώς την παρέα σας.
Υπολογίστε την ασθενή στα οικογενειακά και φιλικά τραπέζια
Το γεγονός ότι έχουν αλλάξει οι διατροφικές της συνήθειες, δεν σημαίνει ότι αποκλείουμε την ασθενή από ομαδικά τραπέζια. Με απλούς τρόπους, μπορούμε να ετοιμάσουμε το τραπέζι με βάση και τις δικές της ανάγκες, χωρίς ταυτόχρονα να τη φέρουμε σε δύσκολη θέση.
- Συζητήστε μαζί της, ρωτήστε την αν έχει κάποιες ιδιαίτερες προτιμήσεις και αν υπάρχει κάποιο φαγητό που θα ήθελε να αποφύγει.
- Δεν χρειάζεται να φτιάξετε ένα διαφορετικό μενού για εκείνη. Μπορείτε να ετοιμάσετε φαγητά που να ικανοποιούν τα γούστα όλων των καλεσμένων και ταυτόχρονα, με ελάχιστη επεξεργασία, να είναι πιο εύπεπτα (π.χ. φαγητά σε μορφή σούπας ή πουρές). Με αυτό τον τρόπο δεν θα νιώθει ότι βρίσκεται στο επίκεντρο της προσοχής.
- Δημιουργήστε διάφορες επιλογές στο τραπέζι για την ιδιαίτερη καλεσμένη σας. Μπορείτε να σερβίρετε μικρές μερίδες φαγητού όπως μεζεδάκια ή tapas, με τις σάλτσες τους ξεχωριστά, για να μπορεί να επιλέξει τι θα πάρει στο πιάτο της.
- Σερβίρετε κοκτέιλ χωρίς αλκοόλ.
Σε κάθε περίπτωση, η σωστή διατροφή είναι από τους σημαντικότερους παράγοντες για την καλή λειτουργία του οργανισμού μας. Στηρίξτε τη συγγενή ή φίλη σας με καρκίνο διατροφικά, κρατήστε την στην παρέα σας, δώστε της τη δύναμη που χρειάζεται για να κερδίσει στον αγώνα που δίνει!
Πηγές:
American Cancer Society
American Society of Clinical Oncology
Memorial Sloan Kettering Cancer Center