Για επείγοντα περιστατικά καλέστε μας στο: 698 8184 206

Δεύτερη γνώμη

Η απόφαση να υποβληθείτε σε χειρουργική επέμβαση, όπως και η επιλογή του Ιατρού που θα την πραγματοποιήσει, είναι από τις σοβαρότερες που θα κληθείτε να λάβετε γύρω από την υγεία σας. Παρ’ όλα αυτά, πολλές ασθενείς αισθάνονται αμήχανα μπροστά στην προοπτική του να ζητήσουν μια δεύτερη γνώμη, αφού ανησυχούν πως θα προσβάλλουν τον αρχικό Ιατρό τους, θα επιβαρυνθούν με το κόστος μιας ιατρικής επίσκεψης ή θα καθυστερήσουν τη θεραπεία τους. Αναμφίβολα όμως, η δεύτερη γνώμη από άλλον Iατρό είναι ένα σημαντικό βήμα για να διασφαλίσετε πως η προτεινόμενη χειρουργική αντιμετώπιση είναι η κατάλληλη για εσάς, να απαντήσετε κάθε απορία για τα οφέλη και τους κινδύνους της και να διερευνήσετε ενδεχόμενες εναλλακτικές επιλογές. Είναι, άλλωστε, σίγουρο πως ο επαγγελματισμός και η δεοντολογία όλων των Ιατρών επιβάλλουν το σεβασμό στην εύλογη επιθυμία σας να εξασφαλίσετε την καλύτερη δυνατή φροντίδα για τον εαυτό σας.

Πότε να ζητήσω μια δεύτερη γνώμη

Γενικά, η δεύτερη γνώμη είναι χρήσιμη πριν από όλες τις χειρουργικές επεμβάσεις. Σε κάθε περίπτωση, επιβάλλεται όταν:

  • αισθάνεστε πως ο αρχικός Ιατρός δεν είναι ο πλέον ειδικός να αντιμετωπίσει το πρόβλημα σας (π.χ. κακοήθεια)
  • οι στόχοι της προτεινόμενης χειρουργικής θεραπείας δεν συμβαδίζουν με τις δικές σας προτεραιότητες
  • οι απαντήσεις του για τη χειρουργική επέμβαση και την ανάρρωσή σας δεν είναι όσο λεπτομερείς δικαιούστε
  • δεν υπάρχει μαζί του η σχέση εμπιστοσύνης που θα θέλατε.

Προσοχή όμως: σε υπερεπείγουσες καταστάσεις (π.χ. μεγάλη αιμορραγία), η ανάγκη άμεσης αντιμετώπισης είναι σε απόλυτη προτεραιότητα και, συνεπώς, δεν υπάρχει χρόνος για επιπλέον ιατρικές γνώμες.

Τι να ρωτήσω στα πλαίσια της δεύτερης γνώμης

Στη διάρκεια της συνάντησης με τον Ιατρό που θα σας δώσει τη δεύτερη γνώμη βεβαιωθείτε για μια ακόμη φορά πως έχει την κατάλληλη εξειδίκευση για να σας αντιμετωπίσει επιτυχώς. Ρωτήστε τον για τα πλεονεκτήματα της χειρουργικής τεχνικής που προτείνει, τις τυχόν επιπλοκές και τις διαθέσιμες εναλλακτικές επιλογές. Ζητήστε να ενημερωθείτε διεξοδικά για το τι πρέπει να περιμένετε μετά το χειρουργείο. Αξιολογήστε την ευκρίνεια των απαντήσεών του, το επιστημονικό του υπόβαθρο, την εξοικείωσή του με τη σύγχρονη γνώση και τις αντίστοιχες τεχνικές. Τέλος, αν και δεν σχετίζεται άμεσα με το χειρουργείο, παρατηρήστε τη συμπεριφορά του ως προς εσάς και την οικογένειά σας, καθώς και το χρόνο που σας διαθέτει. Άλλωστε, σίγουρα χρειάζεστε έναν Ιατρό που θα είναι δίπλα σας και όταν τελειώσει η επέμβαση που πραγματοποίησε.

Τι να περιμένω μετά τη δεύτερη γνώμη

Ακόμα και αν υπάρχει απόλυτη ταύτιση απόψεων με τον αρχικό Ιατρό, η δεύτερη γνώμη συμβάλλει στο να αισθανθείτε πιο ασφαλείς με την επιλογή σας. Επιπλέον, χρησιμεύει στο να κατανοήσετε σε μεγαλύτερο βαθμό όλες τις πτυχές της νόσου που αντιμετωπίζετε. Από την άλλη πλευρά, η δεύτερη γνώμη μπορεί να οδηγήσει σε τροποποίηση του θεραπευτικού σας πλάνου ή σε επιλογή άλλου Ιατρού για να αναλάβει την επέμβασή σας. Συμπερασματικά, είτε επιστρέψετε στον αρχικό Ιατρό, είτε αλλάξετε προσανατολισμό, με τη δεύτερη γνώμη είστε σίγουρες πως οι αποφάσεις για την υγεία σας είναι αυτές που αξίζετε.  

Στο Ιατρείο μας δίνεται η δυνατότητα online δεύτερης γνώμης για όσες ασθενείς το επιθυμούν.

Διαβάστε επίσης

Καρκίνος του ενδομητρίου: χειρουργική αντιμετώπιση με ελάχιστη παραμονή στο νοσοκομείο

Καρκίνος του ενδομητρίου

Με τη λαπαροσκοπική και ρομποτική χειρουργική, η μεγάλη πλειοψηφία των γυναικών με καρκίνο του ενδομητρίου μπορεί να πάρει εξιτήριο από το νοσοκομείο αυθημερόν, ή, σε ορισμένες περιπτώσεις, την επόμενη μέρα από την επέμβαση.

 

Δεύτερη γνώμη

defteriGnomi

Η απόφαση να υποβληθείτε σε χειρουργική επέμβαση, όπως και η επιλογή του Ιατρού που θα την πραγματοποιήσει, είναι από τις σοβαρότερες που θα κληθείτε να λάβετε γύρω από την υγεία σας.

 

Είπαν για εμάς

Τα σχόλια και η μορφή τους είναι αυτούσια και δεν έχουν υποβληθεί σε οποιαδήποτε επεξεργασία.

Δείτε το βίντεο

Οι νεότερες εξελίξεις στο χώρο της Γυναικολογικής Ογκολογίας.

  • memorial
  • harvard
  • mitera
  • hygeia
  • esgo

ΣΙΟΥΛΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ
ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΚΑΙ ΟΓΚΟΛΟΓΙΑ
ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ & ΣΙΑ ΕΕ
ΓΕΜΗ: 160289803000

Διεύθυνση: Λεωφ. Βασιλίσσης Σοφίας 105-107, Αθήνα, ΤΚ 11521

Τηλέφωνο Ιατρείου: 210 300 68 18

Ακολουθήστε μας στα Social

fb wh yt wh li wh linsta