Για επείγοντα περιστατικά καλέστε μας στο: 698 8184 206

Υστεροσκόπηση

Η υστεροσκόπηση είναι μία ενδοσκοπική μέθοδος για τη διάγνωση και θεραπεία των παθήσεων της μήτρας. Στηρίζεται στη χρήση του υστεροσκοπίου, δηλαδή ενός λεπτού σωλήνα που φέρει κάμερα και πηγή φωτισμού. Το υστεροσκόπιο εισέρχεται διαμέσου του κόλπου και του τραχήλου στην κοιλότητα της μήτρας και μεταφέρει την εικόνα στην ειδική οθόνη που χρησιμοποιεί ο Γυναικολόγος για να κάνει την επέμβαση.  Ανάλογα με την ένδειξη της υστεροσκόπησης και τα διεγχειρητικά ευρήματα, είναι πιθανό να χρησιμοποιηθούν και άλλα, πολύ λεπτά εργαλεία.

Πότε χρειάζεται υστεροσκόπηση;

Στις πιο συχνές ενδείξεις για υστεροσκόπηση περιλαμβάνονται:

 • Η διερεύνηση των αιτιών της ανώμαλης κολπικής αιμόρροιας
 • Η λύση των συμφύσεων, που συνήθως είναι αποτέλεσμα λοιμώξεων ή προηγούμενων χειρουργείων στην περιοχή
 • Η αφαίρεση πολυπόδων του ενδομητρίου
 • Η αφαίρεση ινομυωμάτων που προβάλλουν στην ενδομητρική κοιλότητα (υποβλεννογόνια ινομυώματα)
 • Η λήψη βιοψιών από την ενδομητρική κοιλότητα
 • Η διερεύνηση των αιτιών υπογονιμότητας ή επαναλαμβανόμενων αποβολών

Πώς γίνεται η υστεροσκόπηση;

Η υστεροσκόπηση πρέπει να προγραμματίζεται όταν η γυναίκα δεν έχει περίοδο και, ιδανικά, πριν την ωορρηξία (1η φάση του έμμηνου κύκλου). Ανάλογα με τις χρονικές απαιτήσεις της επέμβασης, καθορίζεται και το είδος της αναισθησίας (π.χ. μέθη, γενική, τοπική κλπ). Για τη διευκόλυνση της εισόδου του υστεροσκοπίου στην ενδομητρική κοιλότητα μπορεί να χρειαστεί η διαστολή του τραχηλικού σωλήνα. Αυτό επιτυγχάνεται με τη χορήγηση ενδοκολπικών φαρμάκων πριν την επέμβαση ή/και  τη χρήση ειδικών διαστολέων στη διάρκειά της. Επιπλέον, για διασφάλιση της καλύτερη ορατότητας, ο Γυναικολόγος διατείνει διεγχειρητικά την ενδομητρική κοιλότητα με ειδικό υγρό (π.χ. φυσιολογικό ορό, Ringer’s lactated), η ποσότητα του οποίου καταγράφεται επιμελώς. Παράλληλα, προωθεί το υστεροσκόπιο στο εσωτερικό της και εξετάζει προσεκτικά την επιφάνειά της και την είσοδο των σαλπίγγων (σαλπιγγικά στόμια) για τυχόν παθολογία. Εφ’ όσον επιβάλλεται από τα υστεροσκοπικά ευρήματα, ειδικά εργαλεία τοποθετούνται διαμέσου του υστεροσκοπίου στην ενδομητρική κοιλότητα για την πραγματοποίηση της επέμβασης (π.χ. λήψη βιοψιών, αφαίρεση ενδομητρικού πολύποδα κλπ).

Τι πρέπει να περιμένει η ασθενής μετά την υστεροσκόπηση;

Μετά την ολοκλήρωση της επέμβασης, η ασθενής θα παραμείνει στο νοσοκομείο για λίγη ώρα, ειδικά αν έχει προηγηθεί η χορήγηση γενικής αναισθησίας ή κάποια επεμβατική πράξη (π.χ. αφαίρεση ενδομητρικού πολύποδα). Το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, μπορεί να αναφέρει ήπιους πόνους περιόδου, οι οποίοι ανταποκρίνονται πλήρως στα κλασικά αναλγητικά, ή μικρή κολπική αιμόρροια. Η επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες είναι σχεδόν άμεση, ενώ οι σεξουαλικές επαφές συνήθως επιτρέπονται μετά από χρονικό διάστημα δύο εβδομάδων. Στην πολύ σπάνια περίπτωση πυρετού, δύσοσμων κολπικών εκκρίσεων, μεγάλης κολπικής αιμορραγίας ή έντονου άλγους χαμηλά στην κοιλιά, επιβάλλεται η άμεση επικοινωνία της ασθενούς με το Γυναικολόγο της.  

Διαβάστε επίσης

Καρκίνος του ενδομητρίου: χειρουργική αντιμετώπιση με ελάχιστη παραμονή στο νοσοκομείο

Καρκίνος του ενδομητρίου

Με τη λαπαροσκοπική και ρομποτική χειρουργική, η μεγάλη πλειοψηφία των γυναικών με καρκίνο του ενδομητρίου μπορεί να πάρει εξιτήριο από το νοσοκομείο αυθημερόν, ή, σε ορισμένες περιπτώσεις, την επόμενη μέρα από την επέμβαση.

 

Δεύτερη γνώμη

defteriGnomi

Η απόφαση να υποβληθείτε σε χειρουργική επέμβαση, όπως και η επιλογή του Ιατρού που θα την πραγματοποιήσει, είναι από τις σοβαρότερες που θα κληθείτε να λάβετε γύρω από την υγεία σας.

 

Είπαν για εμάς

Τα σχόλια και η μορφή τους είναι αυτούσια και δεν έχουν υποβληθεί σε οποιαδήποτε επεξεργασία.

Δείτε το βίντεο

Οι νεότερες εξελίξεις στο χώρο της Γυναικολογικής Ογκολογίας.

 • memorial
 • harvard
 • mitera
 • hygeia
 • esgo

ΣΙΟΥΛΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ
ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΚΑΙ ΟΓΚΟΛΟΓΙΑ
ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ & ΣΙΑ ΕΕ
ΓΕΜΗ: 160289803000

Διεύθυνση: Λεωφ. Βασιλίσσης Σοφίας 105-107, Αθήνα, ΤΚ 11521

Τηλέφωνο Ιατρείου: 210 300 68 18

Ακολουθήστε μας στα Social

fb wh yt wh li wh linsta