Για επείγοντα περιστατικά καλέστε μας στο: 698 8184 206

Μετάδοση και φυσική πορεία της HPV λοίμωξης

Πόσο συχνή είναι η λοίμωξη από τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV);

Οι HPV λοιμώξεις είναι τόσο συχνές, ώστε η συντριπτική πλειοψηφία των ανδρών και γυναικών θα μολυνθούν τουλάχιστον από έναν τύπο του ιού κάποια στιγμή στη ζωή τους. Ενδεικτικά, έχει υπολογιστεί πως περίπου 14 εκατομμύρια άνθρωποι στις ΗΠΑ μολύνονται με HPV κάθε χρόνο. Ο κίνδυνος της λοίμωξης είναι μεγαλύτερος σε άνδρες και γυναίκες με ιστορικό πολλαπλών σεξουαλικών συντρόφων. Οι περισσότεροι άνθρωποι με HPV λοίμωξη δεν θα το καταλάβουν ποτέ, αφού δεν θα παρουσιάσουν συμπτώματα ή τις χαρακτηριστικές αλλοιώσεις.

Πόσοι τύποι του HPV προσβάλλουν το γυναικείο γεννητικό σύστημα;

Στις μέρες μας έχουν αναγνωριστεί περισσότεροι από 200 διαφορετικοί τύποι του ιού HPV. Οι 40 περίπου από αυτούς μπορούν να μολύνουν τον τράχηλο της μήτρας και χωρίζονται σε τύπους χαμηλού ή υψηλού κινδύνου. Οι 14-15 τύποι που ανήκουν στην τελευταία κατηγορία έχουν το βιολογικό δυναμικό να προκαλούν καρκίνο του τραχήλου, με τους HPV 16 και 18 να θεωρούνται οι πιο επικίνδυνοι αφού ενοχοποιούνται για το 70% των αντίστοιχων κακοηθειών.

Πώς μεταδίδεται ο ιός HPV;

Η μετάδοση του ιού και στα δύο φύλα γίνεται με τη σεξουαλική επαφή, χωρίς, όμως, να είναι απαραίτητη η διείσδυση. Πιο συγκεκριμένα, εκτός από την κολπική και την πρωκτική σεξουαλική επαφή που συνδέονται με το μεγαλύτερο κίνδυνο λοίμωξης, η στοματογεννητική επαφή, η τριβή με τα δάκτυλα και η χρήση μολυσμένων αντικειμένων (sex toys) αποτελούν επιπρόσθετους τρόπους μόλυνσης από τον ιό. Αντίθετα, δεν έχει καταγραφεί μετάδοση του ιού HPV από επιφάνειες, όπως το κάθισμα της τουαλέτας, οι βρύσες ή τα πόμολα.

Σημειώνεται πως η χρήση προφυλακτικού παρέχει μερική μόνο προστασία από τον HPV, ενώ η μετάδοση του ιού μπορεί να γίνει ακόμα και όταν ο σεξουαλικός σύντροφος δεν έχει εμφανείς εκδηλώσεις της λοίμωξης. Με άλλα λόγια, κάποιος άνθρωπος μπορεί να μη γνωρίζει ότι φέρει τον ιό και, έτσι, να το μεταδίδει χωρίς τη θέλησή του.  Αντίστοιχα, η ανεύρεση HPV λοίμωξης δεν τεκμηριώνει απαραίτητα πως η επαφή με το μολυσμένο σύντροφο έγινε πρόσφατα.

Ποιες είναι οι συνέπειες από τη λοίμωξη με τον ιό HPV;

Οι περισσότερες HPV λοιμώξεις είναι ασυμπτωματικές, ενώ σε ποσοστό που ανέρχεται σε 90% υποχωρούν αυτόματα, εντός περίπου δύο ετών. Ωστόσο, μερικές φορές, οι  HPV λοιμώξεις διαρκούν περισσότερο και μπορούν να προκαλέσουν:

  • καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, του κόλπου και του αιδοίου στις γυναίκες
  • καρκίνο του πέους στους άνδρες
  • καρκίνο του πρωκτού και του στοματοφάρυγγα και στα δύο φύλα
  • κονδυλώματα στα γεννητικά όργανα και γύρω από τον πρωκτό και στα δύο φύλα

Διαβάστε επίσης

Καρκίνος του ενδομητρίου: χειρουργική αντιμετώπιση με ελάχιστη παραμονή στο νοσοκομείο

Καρκίνος του ενδομητρίου

Με τη λαπαροσκοπική και ρομποτική χειρουργική, η μεγάλη πλειοψηφία των γυναικών με καρκίνο του ενδομητρίου μπορεί να πάρει εξιτήριο από το νοσοκομείο αυθημερόν, ή, σε ορισμένες περιπτώσεις, την επόμενη μέρα από την επέμβαση.

 

Δεύτερη γνώμη

defteriGnomi

Η απόφαση να υποβληθείτε σε χειρουργική επέμβαση, όπως και η επιλογή του Ιατρού που θα την πραγματοποιήσει, είναι από τις σοβαρότερες που θα κληθείτε να λάβετε γύρω από την υγεία σας.

 

Είπαν για εμάς

Τα σχόλια και η μορφή τους είναι αυτούσια και δεν έχουν υποβληθεί σε οποιαδήποτε επεξεργασία.

Δείτε το βίντεο

Οι νεότερες εξελίξεις στο χώρο της Γυναικολογικής Ογκολογίας.

  • memorial
  • harvard
  • mitera
  • hygeia
  • esgo

ΣΙΟΥΛΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ
ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΚΑΙ ΟΓΚΟΛΟΓΙΑ
ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ & ΣΙΑ ΕΕ
ΓΕΜΗ: 160289803000

Διεύθυνση: Λεωφ. Βασιλίσσης Σοφίας 105-107, Αθήνα, ΤΚ 11521

Τηλέφωνο Ιατρείου: 210 300 68 18

Ακολουθήστε μας στα Social

fb wh yt wh li wh linsta