Πώς η άσκηση βελτιώνει την υγεία σας
Οι λόγοι για τους οποίους η άσκηση βελτιώνει την υγεία της ασθενούς με καρκίνο είναι οι εξής:
- Μείωση της επίπτωσης των παρενεργειών του καρκίνου και της θεραπείας του, όπως για παράδειγμα της ναυτίας, της κόπωσης, της οστεοπόρωσης
- Μικρότερος χρόνος ανάρρωσης
- Μείωση των επιπέδων άγχους και βελτίωση της ψυχικής υγείας
- Διατήρηση του φυσιολογικού σωματικού βάρους, της μυϊκής μάζας, της ισορροπίας και του εύρους κίνησης.
- Βελτίωση του ανοσοποιητικού συστήματος
- Αύξηση της όρεξης για φαγητό
- Βελτίωση της ποιότητας του ύπνου
- Μείωση της πιθανότητας υποτροπής της νόσου σε ορισμένους τύπους καρκίνου (π.χ. σχετιζόμενους με παχυσαρκία)
Αξίζει να σημειωθεί ότι το άγχος και το αυξημένο σωματικό βάρος είναι σημαντικοί παράγοντες ανάπτυξης καρκίνου και, επομένως, η διατήρηση φυσιολογικών επιπέδων είναι ζωτικής σημασίας. Παράλληλα, η διαφύλαξη και ανάπτυξη της μυϊκής μάζας ή των κινητικών δεξιοτήτων βοηθά στην εκτέλεση καθημερινών εργασιών, βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής. Τέλος, ένα δυνατό ανοσοποιητικό σύστημα αποτρέπει άλλες νόσους και συμβάλλει στην επιτυχία της αντικαρκινικής θεραπείας.
Πώς θα εντάξετε την άσκηση στην καθημερινότητα σας
Η φυσική σας κατάσταση μπορεί να έχει αλλάξει, ανάλογα με τον τύπο καρκίνου, τη θεραπεία που ακολουθείτε και τα συμπτώματά σας. Έτσι, μπορεί να σας πάρει λίγο χρόνο μέχρι να ανακτήσετε τις σωματικές σας δυνάμεις. Μπορείτε να ξεκινήσετε ως εξής:
- Όταν ο γιατρός σας το επιτρέψει, επιστρέψτε στις καθημερινές σας δραστηριότητες το συντομότερο δυνατό.
- Ξεκινήστε με λίγα λεπτά σωματικής άσκησης την ημέρα και σταδιακά αυξήστε τη διάρκεια. Αν χρειαστεί, δοκιμάστε μικρά σετ ασκήσεων με συχνά διαλείμματα. Ακόμα και 10 λεπτά καθημερινά είναι αρκετά.
- Μην ασκηθείτε αν αισθάνεστε ζάλη ή αστάθεια. Αποφύγετε ασκήσεις που ενέχουν τον κίνδυνο πτώσης ή τραυματισμού.
- Εντάξτε στο πρόγραμμά σας ασκήσεις ενδυνάμωσης, ισορροπίας και ελαφρά βάρη, τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα.
- Μην ξεχνάτε να κάνετε προθέρμανση το λιγότερο για 2-3 λεπτά πριν από τις ασκήσεις σας, ώστε να αποφύγετε πιθανούς τραυματισμούς.
- Διατηρήστε την ελαστικότητα και το εύρος κίνησης κάνοντας αρκετές διατάσεις. Κρατήστε την κάθε διατατική άσκηση για 15-30 δευτερόλεπτα και χαλαρώστε.
Αν ξεκινήσατε να ασκείστε και ανακτήσατε ως ένα βαθμό τη φυσική σας κατάσταση, είναι πολύ σημαντικό να διατηρήσετε τη συχνότητα με την οποία ασκείστε με τους εξής τρόπους:
- Προσπαθήστε να θέσετε βραχυπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους στόχους.
- Διατηρήστε το ενδιαφέρον σας επιλέγοντας ένα είδος σωματικής άσκησης που σας είναι ευχάριστο. Επίσης, δοκιμάστε να εναλλάσσετε δραστηριότητες, όπως χορό ή γιόγκα.
- Ζητήστε στήριξη από το περιβάλλον σας. Προτείνετε σε κάποιο φίλο ή συγγενή να ασκηθεί μαζί σας.
- Καταγράψτε σε ένα τετράδιο ή σε ηλεκτρονική εφαρμογή την πρόοδό σας.
- Επιβραβεύστε τον εαυτό σας σε κάθε βήμα προόδου που κάνετε.
Είναι σημαντικό να συζητήσετε με τον Ιατρό σας πριν ξεκινήσετε να ασκείστε. Είναι ο μοναδικός που ξέρει απόλυτα τις ανάγκες σας και μπορεί να σας καθοδηγήσει κατάλληλα σε όλη τη διάρκεια της θεραπείας. Είστε πιο δυνατή από όσο μπορεί να φαντάζεστε και η φυσική άσκηση είναι ένας εξαιρετικός τρόπος να το αποδεικνύετε και να το ενισχύετε!
Πηγές:
American Society of Clinical Oncology
American Cancer Society
Mayo Clinic