Σε ορισμένες περιπτώσεις, το PAP test ή η βιοψία του τραχήλου της μήτρας αναδεικνύουν σοβαρές αλλοιώσεις. Άλλες φορές, η έκταση μιας αλλοίωσης είναι αδύνατον να προσδιοριστεί πλήρως με την κολποσκόπηση. Σε αυτά τα πλαίσια, ο Ιατρός πιθανώς να προτείνει την αφαίρεση ενός μικρού τμήματος του τραχήλου. Η επέμβαση λέγεται κωνοειδής εκτομή και, συνήθως, πραγματοποιείται με τη βοήθεια μιας λεπτής αγκύλης διαθερμίας που τροφοδοτείται με ρεύμα (LEEP). Το αφαιρεθέν τμήμα του τραχήλου (κώνος) εξετάζεται στη συνέχεια από τον Παθολογοανατόμο, προκειμένου να επιβεβαιωθεί ο βαθμός της αλλοίωσης και να αποκλειστούν πιο ανησυχητικές βλάβες (π.χ. καρκίνος). Ταυτόχρονα, με την πλήρη αφαίρεση της πάσχουσας περιοχής του τραχήλου, ο Ιατρός προλαμβάνει την επιδείνωση της αλλοίωσης ή την επέκτασή της στις γύρω περιοχές.
Πώς πραγματοποιείται η κωνοειδής εκτομή με αγκύλη διαθερμίας (LEEP);
Η κωνοειδής εκτομή με αγκύλη διαθερμίας διαρκεί λίγα λεπτά. Με τη γυναίκα στη συνήθη γυναικολογική θέση, ο Ιατρός τοποθετεί τον κολποδιαστολέα προκειμένου να εντοπίσει τον τράχηλο της μήτρας. Πριν την επέμβαση είναι χρήσιμο να πραγματοποιηθεί κολποσκόπηση, προκειμένου να αναγνωριστεί εκ νέου η βλάβη και να καθοριστεί το μέγεθος και σχήμα της αγκύλης διαθερμίας που θα απαιτηθεί. Ο έλεγχος του πόνου εξασφαλίζεται με τη χορήγηση τοπικής αναισθησίας ή ήπιας καταστολής («μέθη»). Στη συνέχεια, ο Ιατρός περνάει την αγκύλη διαθερμίας γύρω και κάτω από τη ζώνη μετάπτωσης, την περιοχή δηλαδή του τραχήλου που εμφανίζεται η συντριπτική πλειονότητα των HPV αλλοιώσεων. Αν υπάρχει υπολειμματική βλάβη ή σε περίπτωση αλλοιώσεων που βρίσκονται ψηλότερα στον τραχηλικο σωλήνα, ο Ιατρός θα χρειαστεί να επαναλάβει τη διαδικασία πριν ολοκληρωθεί η επέμβαση. Τέλος, για να είναι πλήρης η διερεύνηση του τραχήλου, κάποιες φορές είναι αναγκαία και η απόξεση του τραχηλικού σωλήνα. Η αιμόσταση επιτυγχάνεται με καυτηριασμό και τη χρήση ειδικών διαλυμάτων. Τονίζεται πως η κωνοειδής εκτομή με αγκύλη διαθερμίας θα πρέπει να αποφεύγεται στη διάρκεια της περιόδου.
Ποιες επιπλοκές έχει η κωνοειδής εκτομή;
Οι επιπλοκές που εμφανίζονται μετά από κωνοειδή εκτομή του τραχήλου της μήτρας είναι σπάνιες και κυρίως περιλαμβάνουν την αυξημένη απώλεια αίματος στη διάρκεια της επέμβασης ή τις πρώτες μετεγχειρητικές εβδομάδες και τη λοίμωξη. Μακροπρόθεσμα, η κωνοειδής εκτομή είναι πιθανό να επηρεάσει τις μελλοντικές κυήσεις της ασθενούς, αφού αυξάνει σε μικρό ποσοστό τον κίνδυνο αυτόματης αποβολής, πρόωρου τοκετού και γέννησης νεογνού χαμηλού βάρους. Αυτές οι μαιευτικές επιπλοκές είναι πιθανότερο να συμβούν σε γυναίκες που η κωνοειδής εκτομή είχε μεγαλύτερο βάθος ή χρειάστηκε να υποβληθούν στην ίδια επέμβαση περισσότερες φορές. Σπανιότερα, παρατηρείται μετεγχειρητική στένωση του τραχηλικού στομίου, η οποία μπορεί να εμποδίσει τη ροή του αίματος στην περίοδο.
Τι αναμένεται κατά την ανάρρωση μετά από κωνοειδή εκτομή;
Μετεγχειρητικά, η γυναίκα μπορεί να εμφανίσει μικρή κολπική αιμόρροια, ήπιες κράμπες χαμηλά στην κοιλιά και καφέ ή μαύρες κολπικές εκκρίσεις, λόγω των υλικών που χρησιμοποιούνται για αιμόσταση. Η επούλωση του τραχήλου μετά την επέμβαση χρειάζεται χρόνο. Σε αυτά τα πλαίσια, η γυναίκα θα πρέπει να αποφεύγει τις κολπικές πλύσεις, τη σεξουαλική επαφή, τη χρήση ταμπόν ή κολπικών κρεμών και την παραμονή μέσα στο νερό για λίγες εβδομάδες. Ο Ιατρός θα υποδείξει πότε είναι ασφαλές να επιστρέψει η ασθενής στις συνήθεις της δραστηριότητες. Σε περίπτωση μεγάλης ή παρατεταμένης κολπικής αιμόρροιας, πυρετού, δύσοσμων κολπικών εκκρίσεων και έντονου κοιλιακού άλγους θα πρέπει να υπάρχει άμεση επικοινωνία με τον Ιατρό.