Για επείγοντα περιστατικά καλέστε μας στο: 6981 907181

Λαπαροσκοπική Χειρουργική

Η λαπαροσκόπηση ανήκει στις ελάχιστα επεμβατικές χειρουργικές τεχνικές. Για την πραγματοποίησή της, ο Χειρουργός Γυναικολόγος χρησιμοποιεί πολύ μικρές τομές (συνήθως 0.5-1 cm) στο κοιλιακό τοίχωμα και χειρουργεί στην κοιλιά μέσω κάμερας/οθόνης και ειδικών εργαλείων.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της λαπαροσκόπησης;

Το κύριο πλεονέκτημα της λαπαροσκόπησης είναι ότι αποφεύγονται οι μεγάλες, ανοικτές τομές. Ως αποτέλεσμα αυτού, η λαπαροσκόπηση σχετίζεται με:

  • Μικρότερη απώλεια αίματος
  • Μικρότερη πιθανότητα λοιμώξεων του χειρουργικού τραύματος ή μετεγχειρητικής κήλης
  • Λιγότερο μετεγχειρητικό πόνο
  • Ταχύτερη ανάρρωση των ασθενών
  • Καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα στην περιοχή των τομών

Πώς πραγματοποιείται μια λαπαροσκοπική επέμβαση;

Για τις λαπαροσκοπικές επεμβάσεις απαιτείται γενική αναισθησία. Ο Χειρουργός Γυναικολόγος, αρχικά, κάνει μια μικρή τομή στο δέρμα υπό τον ομφαλό, μέσω της οποίας μπαίνει στο εσωτερικό της κοιλιάς (περιτοναϊκή κοιλότητα). Ακολουθεί η διάταση της κοιλιάς με αέριο, προκειμένου να απομακρυνθούν τα όργανα μεταξύ τους, να βελτιωθεί η ορατότητα του Ιατρού και να διευκολύνονται οι χειρουργικοί χειρισμοί του, αποφεύγοντας, παράλληλα, τους τραυματισμούς. Αφού διαταθεί η κοιλιά, ο Χειρουργός Γυναικολόγος εισάγει από την αρχική τομή μια κάμερα (λαπαροσκόπιο), η οποία προβάλλει την εικόνα της κοιλιάς σε ειδική οθόνη. Στη συνέχεια και ανάλογα με το είδος της επέμβασης, συνήθως απαιτούνται 2 ή 3 επιπλέον τομές στην κοιλιά, προκειμένου να τοποθετηθούν τα ειδικά χειρουργικά εργαλεία για την κάθε επέμβαση. Τέλος, σε κάποιες περιπτώσεις επιβάλλεται και η τοποθέτηση μέσω του κόλπου ενός εργαλείου στη μήτρα (χειριστής μήτρας), ώστε με τις κινήσεις του να διευρύνονται οι χειρουργικοί χώροι και να εκτελείται η επέμβαση με μεγαλύτερη ασφάλεια.

Τι συμβαίνει μετά τη λαπαροσκοπική επέμβαση;

Όταν ολοκληρωθεί η επέμβαση, τα χειρουργικά εργαλεία και το αέριο αφαιρούνται από την εσωτερικό της κοιλιάς και ο Χειρουργός Γυναικολόγος κλείνει τις μικρές τομές του δέρματος με ειδικά ράμματα. Στη συνέχεια, η ασθενής μεταφέρεται στο χώρο ανάρρωσης, όπου θα παραμείνει για λίγη ώρα υπό παρακολούθηση. Ενίοτε, μπορεί να παραπονεθεί για υπνηλία ή ναυτία, συμπτώματα δηλαδή που σχετίζονται  με την επίδραση της αναισθησίας. Η μετεγχειρητική ανάρρωση μετά από λαπαροσκόπηση είναι ταχύτατη και η ασθενής περπατάει και σιτίζεται λίγες ώρες αργότερα. Ανάλογα με το είδος της επέμβασης και το γενικότερο ιστορικό της, στη μεγάλη πλειοψηφία των περιπτώσεων η ασθενής μπορεί να επιστρέψει σπίτι της την ίδια ημέρα ή το επόμενο πρωί.

Τι πρέπει να αναμένει μια γυναίκα κατά τις πρώτες ημέρες της ανάρρωσης;

Λίγες ημέρες μετά τη λαπαροσκόπηση, η ασθενής μπορεί να αναφέρει ένα αίσθημα «τραβήγματος» ή ήπιο άλγος στα σημεία των τομών. Επίσης, μπορεί να παραπονεθεί για πόνο στους ώμους ή την πλάτη, ο οποίος προκαλείται από τη μικρή ποσότητα αερίου που παραμένει στο εσωτερικό της κοιλιάς. Τα παραπάνω συμπτώματα αντιμετωπίζονται με κλασικά αναλγητικά φάρμακα και, συνήθως, υποχωρούν πλήρως μέσα σε 4-5 ημέρες. Η ασθενής θα πρέπει να αποφεύγει την ανύψωση αντικειμένων που ζυγίζουν >3 kg και τις σεξουαλικές επαφές για 2 εβδομάδες ή, επί υστερεκτομής, περισσότερο.

Ποιες επεμβάσεις μπορούν να πραγματοποιηθούν λαπαροσκοπικά;

Σχεδόν όλες οι επεμβάσεις της Γυναικολογικής Χειρουργικής για καλοήθεις παθήσεις μπορούν να πραγματοποιηθούν λαπαροσκοπικά. Ανάμεσα σε αυτές ξεχωρίζουν:

Διαβάστε επίσης

Καρκίνος του ενδομητρίου: χειρουργική αντιμετώπιση με ελάχιστη παραμονή στο νοσοκομείο

Καρκίνος του ενδομητρίου

Με τη λαπαροσκοπική και ρομποτική χειρουργική, η μεγάλη πλειοψηφία των γυναικών με καρκίνο του ενδομητρίου μπορεί να πάρει εξιτήριο από το νοσοκομείο αυθημερόν, ή, σε ορισμένες περιπτώσεις, την επόμενη μέρα από την επέμβαση.

 

Δεύτερη γνώμη

defteriGnomi

Η απόφαση να υποβληθείτε σε χειρουργική επέμβαση, όπως και η επιλογή του Ιατρού που θα την πραγματοποιήσει, είναι από τις σοβαρότερες που θα κληθείτε να λάβετε γύρω από την υγεία σας.

 

Είπαν για εμάς

Τα σχόλια και η μορφή τους είναι αυτούσια και δεν έχουν υποβληθεί σε οποιαδήποτε επεξεργασία.

Δείτε το βίντεο

Οι νεότερες εξελίξεις στο χώρο της Γυναικολογικής Ογκολογίας.

memorialmiterahygeiaesgo

ΣΙΟΥΛΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ
ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΚΑΙ ΟΓΚΟΛΟΓΙΑ
ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ & ΣΙΑ ΕΕ
ΓΕΜΗ: 160289803000

Διεύθυνση: Λεωφ. Βασιλίσσης Σοφίας 105-107, Αθήνα, ΤΚ 11521

Τηλέφωνο Ιατρείου: 210 300 68 18

Ακολουθήστε μας στα Social

fb wh yt wh li wh linsta