Για επείγοντα περιστατικά καλέστε μας στο: 6981 907181

Πρωτόκολλα ταχείας μετεγχειρητικής ανάρρωσης

Τι είναι τα πρωτόκολλα ταχείας μετεγχειρητικής ανάρρωσης;

Για πολλά χρόνια, οι ασθενείς που υποβάλλονταν σε χειρουργείο στην κοιλιά, ακόμα και καισαρική τομή, παρέμεναν κλινήρεις και νηστικοί για αρκετές ημέρες. Η σύγχρονη βιβλιογραφία έχει, πλέον, αποδείξει πως αυτή η στρατηγική, όχι μόνο δεν βοηθούσε στην ανάρρωσή τους, αλλά πολλές φορές την καθυστερούσε σημαντικά. Τα πρωτόκολλα ταχείας μετεγχειρητικής ανάρρωσης (Enhanced Recovery After Surgery programs) αποτελούν ένα πλέγμα περιεγχειρητικών οδηγιών που έχουν ως στόχο τη μείωση των μετεγχειρητικών  επιπλοκών, την ελάττωση του χρόνου νοσηλείας και την ταχύτερη επάνοδο των ασθενών στις καθημερινές στους δραστηριότητες. Ουσιαστικά, πρόκειται για ιατρικές στρατηγικές που βοηθούν το σώμα των ασθενών να προετοιμαστεί καλύτερα και να αντιμετωπίσει πιο αποτελεσματικά τις αλλαγές (π.χ. μεταβολικές, ορμονικές κλπ) που συνοδεύουν κάθε χειρουργική επέμβαση.

Σε ποιες ασθενείς απευθύνονται;

Κάθε ασθενής που πρόκειται να υποβληθεί σε γυναικολογική επέμβαση από την κοιλιά (λαπαροσκοπική, ρομποτική ή ανοικτή) μπορεί να ενταχθεί στα πρωτόκολλα ταχείας μετεγχειρητικής ανάρρωσης, ανεξαρτήτως της ένδειξης για χειρουργική αντιμετώπιση (π.χ. κύστεις ωοθηκών, ινομυώματα ή πρόπτωση μήτρας, υπερπλασία ενδομητρίου, καρκίνος ενδομητρίου, τραχήλου ή ωοθηκών). Είναι προφανές πως, σε ειδικές κατηγορίες ασθενών (π.χ. μεγαλύτερης ηλικίας, πάσχουσες από σοβαρά προβλήματα υγείας και άλλες περιπτώσεις), τα πρωτόκολλα ταχείας μετεγχειρητικής ανάρρωσης θα πρέπει να εξατομικεύονται. Αντίθετα, σε επεμβάσεις που απαιτούν πολύ μικρή παραμονή στο νοσοκομείο (π.χ. διαγνωστική απόξεση, υστεροσκόπηση, κωνοειδής εκτομή), τα πρωτόκολλα αυτά δεν έχουν θέση, αφού η ανάρρωση των ασθενών είναι ούτως ή άλλως ταχύτατη.

Ποια είναι τα βασικά συστατικά των πρωτοκόλλων προ χειρουργείου;

Τα καλύτερα μετεγχειρητικά αποτελέσματα εξασφαλίζονται πριν ακόμα ξεκινήσει το χειρουργείο. Σε αυτά τα πλαίσια απαιτείται:

 • Αναλυτική ενημέρωση των ασθενών για την περιεγχειρητική τους φροντίδα, με στόχο την εξάλειψη του δικαιολογημένου φόβου τους και τον καθορισμό των προσδοκιών τους (π.χ. κινητοποίηση λίγες ώρες μετά την επέμβαση, αυθημερόν εξιτήριο).
 • Βελτιστοποίηση άλλων παραμέτρων της υγείας τους (π.χ. διακοπή καπνίσματος, ρύθμιση σακχάρου, λεπτομερείς οδηγίες για τα φάρμακα που λαμβάνουν για άλλες παθήσεις).
 • Ελαχιστοποίηση της περιόδου νηστείας (π.χ. ελεύθερη δίαιτα μέχρι και το βράδυ πριν την επέμβαση, κατανάλωση καθαρών υγρών μέχρι και 2 ώρες πριν από το χειρουργείο)
 • Χορήγηση διατροφικών συμπληρωμάτων που προλαμβάνουν τις δυσμενείς επιπτώσεις του μετεγχειρητικού καταβολισμού.
 • Προετοιμασία εντέρου με καθαρτικά ή υποκλυσμό μόνο σε μικρό αριθμό ασθενών με αντίστοιχες ενδείξεις.
 • Προετοιμασία δέρματος με ειδικά αφρόλουτρα προς πρόληψη λοιμώξεων του χειρουργικού τραύματος.
 • Χορήγηση αντιβίωσης και συνδυασμού αναλγητικών πριν την έναρξη του χειρουργείου.

Ποια είναι τα βασικά συστατικά των πρωτοκόλλων στη διάρκεια και μετά το χειρουργείο;

Οι κύριοι πυλώνες των πρωτοκόλλων ταχείας μετεγχειρητικής ανάρρωσης στη διάρκεια και μετά το χειρουργείο επιβάλλουν:

 • Την επιλογή των τεχνικών ελάχιστα επεμβατικής χειρουργικής (π.χ. λαπαροσκόπηση, ρομποτική χειρουργική), όπου είναι εφικτό.
 • Τη χορήγηση της απολύτως απαραίτητης ποσότητας ορών.
 • Τη διατήρηση της σωστής θερμοκρασίας του σώματος (π.χ. χρήση θερμαινόμενης κουβέρτας διεγχειρητικά). 
 • Τη χορήγηση συνδυασμού αντιεμετικών φαρμάκων.
 • Την εφαρμογή συνδυασμού αναλγητικών τεχνικών, με στόχο την εξασφάλιση της μέγιστης δυνατής αναλγησίας με παράλληλη αποφυγή των οπιοειδών.
 • Την ελαχιστοποίηση της διάρκειας χρήσης ουροκαθετήρα.
 • Την ελαχιστοποίηση της χρήσης ρινογαστρικού καθετήρα και σωλήνων παροχέτευσης.
 • Την κινητοποίηση της ασθενούς λίγες ώρες μετά το τέλος της επέμβασης.
 • Τη επανασίτιση της ασθενούς λίγες ώρες μετά το τέλος της επέμβασης.
 • Την πρόληψη της δυσκοιλιότητας.

Τα πρωτόκολλα ταχείας μετεγχειρητικής ανάρρωσης περιλαμβάνουν, επίσης, εξειδικευμένες οδηγίες για την αναισθησιολογική ομάδα, ενώ δίνουν έμφαση σε συνδυασμούς στρατηγικών που εξασφαλίζουν στο μέγιστο βαθμό την πρόληψη των θρομβώσεων και  των μετεγχειρητικών λοιμώξεων, ιδιαίτερα στις μεγαλύτερες χειρουργικές επεμβάσεις. Στο Ιατρείο μας θα είμαστε στη διάθεσή σας για επιπλέον πληροφορίες που, ενδεχομένως, να χρειαστείτε σχετικά.

Ποια είναι τα οφέλη για τις ασθενείς από τα πρωτόκολλα ταχείας μετεγχειρητικής ανάρρωσης;

Τα τελευταία χρόνια, η διεθνής βιβλιογραφία κατακλύζεται από μελέτες που αναδεικνύουν τα πλεονεκτήματα των πρωτοκόλλων ταχείας μετεγχειρητικής ανάρρωσης για τις ασθενείς. Με βάση αυτές, οι ασθενείς που αντιμετωπίζονται σε αυτά τα πλαίσια εμφανίζουν μικρότερη πιθανότητα επιπλοκών, παραμένουν στο νοσοκομείο λιγότερες ημέρες, επιστρέφουν στην καθημερινότητά τους νωρίτερα, ενώ εκφράζουν μεγαλύτερη ικανοποίηση από το επίπεδο της περιεγχειρητικής τους φροντίδας.

Διαβάστε επίσης

Καρκίνος του ενδομητρίου: χειρουργική αντιμετώπιση με ελάχιστη παραμονή στο νοσοκομείο

Καρκίνος του ενδομητρίου

Με τη λαπαροσκοπική και ρομποτική χειρουργική, η μεγάλη πλειοψηφία των γυναικών με καρκίνο του ενδομητρίου μπορεί να πάρει εξιτήριο από το νοσοκομείο αυθημερόν, ή, σε ορισμένες περιπτώσεις, την επόμενη μέρα από την επέμβαση.

 

Δεύτερη γνώμη

defteriGnomi

Η απόφαση να υποβληθείτε σε χειρουργική επέμβαση, όπως και η επιλογή του Ιατρού που θα την πραγματοποιήσει, είναι από τις σοβαρότερες που θα κληθείτε να λάβετε γύρω από την υγεία σας.

 

Είπαν για εμάς

Τα σχόλια και η μορφή τους είναι αυτούσια και δεν έχουν υποβληθεί σε οποιαδήποτε επεξεργασία.

Δείτε το βίντεο

Οι νεότερες εξελίξεις στο χώρο της Γυναικολογικής Ογκολογίας.

memorialmiterahygeiaesgo

ΣΙΟΥΛΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ
ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΚΑΙ ΟΓΚΟΛΟΓΙΑ
ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ & ΣΙΑ ΕΕ
ΓΕΜΗ: 160289803000

Διεύθυνση: Λεωφ. Βασιλίσσης Σοφίας 105-107, Αθήνα, ΤΚ 11521

Τηλέφωνο Ιατρείου: 210 300 68 18

Ακολουθήστε μας στα Social

fb wh yt wh li wh linsta