Για επείγοντα περιστατικά καλέστε μας στο: 6981 907181

Κονδυλώματα γεννητικών οργάνων

Τα κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων προκαλούνται από τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV) και αποτελούν το πιο συχνό σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα. Πρόκειται για μικρά εξογκώματα του δέρματος ή των βλεννογόνων και, συνήθως, εντοπίζονται στα χείλη του αιδοίου, στο περίνεο, στον κόλπο, στον τράχηλο της μήτρας, γύρω από τον πρωκτό ή μέσα στον πρωκτικό σωλήνα.

Το χρώμα τους ποικίλει και μπορεί να είναι ροζ, λευκωπό, στο χρώμα του δέρματος ή ακόμα και πιο σκούρο. Τα κονδυλώματα μπορεί να εμφανιστούν αρκετές εβδομάδες ή και μήνες μετά τη HPV λοίμωξη, ενώ οι τύποι του ιού  που ενοχοποιούνται για αυτά  δεν φαίνεται να προκαλούν καρκίνο.

Τι συμπτώματα έχουν τα κονδυλώματα και πώς γίνεται η διάγνωσή τους;

Οι περισσότεροι άνθρωποι με κονδυλώματα δεν εμφανίζουν συμπτώματα. Παρ’ όλα αυτά, σε ορισμένες περιπτώσεις, αναφέρεται κνησμός, αίσθημα καύσου και ευαισθησία κατά την ψηλάφηση της αντίστοιχης περιοχής. Η διάγνωση των κονδυλωμάτων γίνεται, συνήθως, με την κλινική εξέταση της πρωκτογεννητικής περιοχής από τον Ιατρό. Στις λίγες περιπτώσεις που υπάρχει διαγνωστική αμφιβολία απαιτείται η λήψη βιοψίας.

Ποια είναι η θεραπεία των κονδυλωμάτων;

Υπάρχουν διάφορες θεραπείες, φαρμακευτικές και επεμβατικές, που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση των κονδυλωμάτων. Η επιλογή της κατάλληλης θερεαπείας εξαρτάται από τον αριθμό των κονδυλωμάτων, την εντόπισή τους, τυχόν προηγούμενες θεραπείες και, τέλος, τις προτεραιότητες της ασθενούς. Σε κάθε περίπτωση, υπάρχει αυξημένος κίνδυνος υποτροπής των κονδυλωμάτων, ιδιαίτερα τους πρώτους μήνες μετά τη θεραπεία. Αυτό συμβαίνει γιατί ο ιός HPV μπορεί να βρίσκεται σε παράπλευρες περιοχές, χωρίς να προκαλεί αλλοιώσεις για να γίνει αντιληπτός. Για τον ίδιο λόγο, η ασθενής μπορεί να μεταδίδει τον ιό και μετά τη θεραπεία.

Οι φαρμακευτικές θεραπείες εφαρμόζονται τοπικά στη βλάβη για ορισμένες εβδομάδες και δρουν καταστρέφοντας αργά τα κονδυλώματα ή ενισχύοντας την άμυνα του οργανισμού εναντίον της HPV λοίμωξης. Σε περίπτωση επιμονής της βλάβης, σε πολλαπλά κονδυλώματα, σε προσβολή του κόλπου, του πρωκτού ή της ουρήθρας και σε τυχόν συνύπαρξη προκαρκινικών αλλοιώσεων προτιμώνται οι επεμβατικές θεραπείες. Σε αυτές συγκαταλέγονται η κρυοπηξία, ο καυτηριασμός και η εξάχνωση με τη χρήση laser, οι οποίες καταστρέφουν τη βλάβη, ενώ κάποιες φορές απαιτείται η χειρουργική αφαίρεση της προσβεβλημένης περιοχής.

Προλαμβάνονται τα κονδυλώματα;

Ναι. Ανάμεσα στα διαθέσιμα εμβόλια εναντίον του HPV, ορισμένα προστατεύουν από τους τύπους 6 και 11 που ευθύνονται για το 90% των κονδυλωμάτων. Η αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού είναι μεγαλύτερη όταν πραγματοποιείται πριν την έναρξη της σεξουαλικής ζωής. Τονίζεται πως το προφυλακτικό μειώνει τον κίνδυνο μόλυνσης από HPV, χωρίς, δυστυχώς, να παρέχει πλήρη προστασία. Αυτό συμβαίνει γιατί ο ιός μπορεί να βρίσκεται σε σημεία της γεννητικής περιοχής που δεν καλύπτονται από το προφυλακτικό.

Βασίλης Σιούλας
Μαιευτήρας - Χειρουργός Γυναικολόγος

bio medium

Ασκεί την ειδικότητα της Μαιευτικής-Γυναικολογίας, με έμφαση στη γυναικολογική χειρουργική με τη χρήση των πιο σύγχρονων τεχνικών. Με την εμπειρία που αποκόμισε στο Memorial Sloan Kettering Cancer Center της Νέας Υόρκης (ΗΠΑ) και σε στενή επαφή με κορυφαίους ιατρούς αντίστοιχων ειδικοτήτων στα Νοσοκομεία ΜΗΤΕΡΑ και ΥΓΕΙΑ, με τα οποία συνεργάζεται σήμερα, παρέχει στις ασθενείς του ιατρικές υπηρεσίες υψηλής ποιότητας, σύμφωνα με τις τρέχουσες, ευρωπαϊκές και αμερικάνικες κατευθυντήριες οδηγίες.

Είπαν για εμάς

Τα σχόλια και η μορφή τους είναι αυτούσια και δεν έχουν υποβληθεί σε οποιαδήποτε επεξεργασία.

Δείτε το βίντεο

Οι νεότερες εξελίξεις στο χώρο της Γυναικολογικής Ογκολογίας.

memorial mitera hygeia esgo

Διεύθυνση: Λεωφ. Βασιλίσσης Σοφίας 105-107, Αθήνα, ΤΚ 11521

Τηλέφωνο Ιατρείου: 210 300 68 18

Ώρες λειτουργίας Ιατρείου: Δευτέρα και Τετάρτη: 17:30 – 20:30, Πέμπτη 13:00 – 17:00 (κατόπιν ραντεβού)

 

Για ραντεβού μπορείτε να καλέσετε Δευτέρα έως Παρασκευή 9:00-21:00 ή να το κλείσετε online

Ακολουθήστε μας στα Social

fb wh yt wh li wh