Για επείγοντα περιστατικά καλέστε μας στο: 6981 907181

COVID-19: τι πρέπει να προσέξουν οι ασθενείς με γυναικολογικό καρκίνο;

Τι είναι ο COVID-19;

Ο COVID-19 ανήκει στην οικογένεια των κορωνοϊών. Όπως η γρίπη ή το κοινό κρυολόγημα, μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο κυρίως μέσω σταγονιδίων που παράγονται κατά το βήχα ή το φτέρνισμα.  Στα κλασικά συμπτώματα που συνοδεύουν τη λοίμωξη από COVID-19 περιλαμβάνονται o πυρετός, ο βήχας και η δυσκολία στην αναπνοή. Αυτά μπορεί να εμφανιστούν 2-14 ημέρες μετά την έκθεση στον ιό. Δυστυχώς, ο COVID-19 έχει τη δυνατότητα  να προκαλεί και μεγαλύτερα προβλήματα (π.χ. πνευμονία) ή ακόμα και να είναι θανατηφόρος. Στους πληθυσμούς υψηλού κινδύνου για την εκδήλωση σοβαρότερων μορφών της νόσου ανήκουν οι ηλικιωμένοι και όσοι αντιμετωπίζουν μείζονα προβλήματα υγείας, όπως οι πάσχοντες από καρκίνο.

Γιατί οι ασθενείς με γυναικολογικό καρκίνο πρέπει να προσέχουν;

Οι πάσχουσες από γυναικολογικό καρκίνο έχουν συνήθως εξασθενημένο αμυντικό σύστημα. Στις περισσότερες περιπτώσεις αυτό οφείλεται στη χορήγηση χημειοθεραπείας. Παρ΄ όλα αυτά, μια πρόσφατη, μεγάλη χειρουργική επέμβαση ή η εντατική ακτινοθεραπεία μπορούν, επίσης, να επηρεάσουν τους ανοσολογικούς μηχανισμούς των ασθενών. H λήψη προληπτικών μέτρων με στόχο την ελάττωση της πιθανότητας έκθεσης στον ιό είναι λοιπόν απαραίτητη για τις ασθενείς με γυναικολογικό καρκίνο και τους συγγενείς τους.

Ποια είναι τα κυριότερα μέτρα που μπορώ να πάρω για να προφυλαχθώ από τον ιό;

Αν έχετε ιστορικό γυναικολογικού καρκίνου, είναι σημαντικό να ακολουθήσετε τις παρακάτω οδηγίες:

  • Να πλένετε τακτικά τα χέρια σας με σαπούνι και νερό για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα, ιδιαίτερα μετά την τουαλέτα, πριν φάτε και αφότου φτερνιστείτε, βήξετε ή φυσήξετε τη μύτη σας. Αν αυτό δεν είναι εφικτό, χρησιμοποιείστε αντισηπτικά gel χεριών με τουλάχιστον 60% περιεκτικότητα σε αλκοόλη
  • Μην ακουμπάτε τα μάτια, τη μύτη και το στόμα σας, ειδικά αν δεν έχετε πλύνει τα χέρια σας
  • Να αποφεύγετε τους κλειστούς χώρους, ιδιαίτερα όταν συνυπάρχει μεγάλος αριθμός ατόμων
  • Να αποφεύγετε την κοντινή επαφή με αρρώστους
  • Να καθαρίζεται επιμελώς τους χώρους που χρησιμοποιείτε (π.χ. πόμολα, τραπέζια/επιφάνειες, τηλέφωνα κλπ) με ειδικά απολυμαντικά μαντήλια ή διαλύματα
  • Να βεβαιωθείτε πως οι άνθρωποι που ζουν μαζί σας ή σας φροντίζουν ακολουθούν, επίσης, τις σχετικές οδηγίες και είναι εμβολιασμένοι (π.χ. για τη γρίπη)

Αν εμφανίσετε κάποιο ανησυχητικό σύμπτωμα, μιλήστε άμεσα στον Ιατρό σας για να σας κατευθύνει ανάλογα. Σε αυτή την περίπτωση, η χρήση μάσκας είναι απαραίτητη, προκειμένου να μην μεταδοθεί η λοίμωξη και στους γύρω σας.

Πηγή

Διαβάστε επίσης

Καρκίνος του ενδομητρίου: χειρουργική αντιμετώπιση με ελάχιστη παραμονή στο νοσοκομείο

Καρκίνος του ενδομητρίου

Με τη λαπαροσκοπική και ρομποτική χειρουργική, η μεγάλη πλειοψηφία των γυναικών με καρκίνο του ενδομητρίου μπορεί να πάρει εξιτήριο από το νοσοκομείο αυθημερόν, ή, σε ορισμένες περιπτώσεις, την επόμενη μέρα από την επέμβαση.

 

Δεύτερη γνώμη

defteriGnomi

Η απόφαση να υποβληθείτε σε χειρουργική επέμβαση, όπως και η επιλογή του Ιατρού που θα την πραγματοποιήσει, είναι από τις σοβαρότερες που θα κληθείτε να λάβετε γύρω από την υγεία σας.

 

Είπαν για εμάς

Τα σχόλια και η μορφή τους είναι αυτούσια και δεν έχουν υποβληθεί σε οποιαδήποτε επεξεργασία.

Δείτε το βίντεο

Οι νεότερες εξελίξεις στο χώρο της Γυναικολογικής Ογκολογίας.

memorialmiterahygeiaesgo

Διεύθυνση: Λεωφ. Βασιλίσσης Σοφίας 105-107, Αθήνα, ΤΚ 11521

Τηλέφωνο Ιατρείου: 210 300 68 18

 

Για ραντεβού μπορείτε να καλέσετε Δευτέρα έως Παρασκευή 9:00-21:00 ή να το κλείσετε online

Ακολουθήστε μας στα Social

fb wh yt wh li wh