Για επείγοντα περιστατικά καλέστε μας στο: 6981 907181

COVID-19 και κύηση: τι πρέπει να γνωρίζετε;

Με αφορμή την πανδημία από COVID-19, θεωρούμε χρέος του Ιατρείου μας να σας κρατάμε συνεχώς ενήμερες για τα επιστημονικά δεδομένα ως προς τη σχέση του ιού με διάφορες παραμέτρους της κύησης. Για τυχόν περαιτέρω απορίες, θα είμαστε πάντα στη διάθεσή σας να μιλήσουμε τηλεφωνικά ή μέσω emails. Για οποιαδήποτε αλλαγή στα ραντεβού, θα επικοινωνήσουμε έγκαιρα μαζί σας.

Τι είναι και πώς μεταδίδεται ο COVID-19;

Ο COVID-19 ανήκει στην οικογένεια των κορωνοϊών. Όπως η γρίπη ή το κοινό κρυολόγημα, μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο κυρίως μέσω σταγονιδίων που παράγονται κατά το βήχα ή το φτέρνισμα και της στενής επαφής (π.χ. άγγιγμα, χειραψία). Περαιτέρω, μεταδίδεται αν κάποιος αγγίξει με τα χέρια του τα μάτια, τη μύτη ή το στόμα του, εφ’ όσον προηγουμένως δεν τα έχει πλύνει σχολαστικά. Στα κλασικά συμπτώματα που συνοδεύουν τη λοίμωξη από COVID-19 περιλαμβάνονται o πυρετός, ο βήχας και η δυσκολία στην αναπνοή. Αυτά μπορεί να εμφανιστούν 2-14 ημέρες μετά την έκθεση στον ιό. Δυστυχώς, ο COVID-19 έχει τη δυνατότητα  να προκαλεί και μεγαλύτερα προβλήματα (π.χ. πνευμονία) ή ακόμα και να είναι θανατηφόρος.

Ποια είναι τα βασικά μέτρα υγιεινής που πρέπει όλοι μας να παίρνουμε;

Για την καλύτερη δική σας προστασία, όπως και των ανθρώπων γύρω σας, είναι σημαντικό να ακολουθήσετε τις παρακάτω οδηγίες:

  • ΜΕΙΝΕΤΕ ΣΠΙΤΙ
  • Να φοράτε μάσκα προσώπου παντού, ακόμα και σε ανοικτούς χώρους
  • Να πλένετε τακτικά τα χέρια σας με σαπούνι και νερό για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα, ιδιαίτερα μετά την τουαλέτα, πριν φάτε και αφότου φτερνιστείτε, βήξετε ή φυσήξετε τη μύτη σας. Αν αυτό δεν είναι εφικτό, χρησιμοποιείστε αντισηπτικά gel χεριών με τουλάχιστον 60% περιεκτικότητα σε αλκοόλη
  • Μην ακουμπάτε τα μάτια, τη μύτη και το στόμα σας, ειδικά αν δεν έχετε πλύνει τα χέρια σας
  • Να καθαρίζετε επιμελώς τους χώρους που χρησιμοποιείτε (π.χ. πόμολα, τραπέζια/επιφάνειες, τηλέφωνα, υπολογιστές κλπ) με ειδικά απολυμαντικά μαντήλια ή διαλύματα
  • Να βεβαιωθείτε πως οι άνθρωποι που ζουν μαζί σας ακολουθούν, επίσης, τις σχετικές οδηγίες και είναι εμβολιασμένοι (π.χ. για τη γρίπη)
  • Ακολουθήστε τις οδηγίες των ειδικών και της Πολιτείας

Αν εμφανίσετε κάποιο ανησυχητικό σύμπτωμα, μιλήστε άμεσα στον Ιατρό σας ή στον ΕΟΔΥ (τηλ: 1135)  για να σας κατευθύνει ανάλογα.

Πόσο κινδυνεύουν οι έγκυες από τον COVID-19;

Όπως είναι λογικό, τα υπάρχοντα βιβλιογραφικά δεδομένα ως προς τον κίνδυνο των εγκύων να νοσήσουν και τα αποτελέσματα της λοίμωξης είναι πολύ περιορισμένα. Ως τώρα έχουν δημοσιευτεί δύο μελέτες που συνολικά περιελάμβαναν 18 έγκυες με λοίμωξη. Από αυτές, μόλις μια χρειάστηκε διασωλήνωση και εισαγωγή σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Το αντίστοιχο ποσοστό είναι μικρότερο σε σχέση με το γενικό πληθυσμό, αν και οριστικά συμπεράσματα δεν μπορούν να εξαχθούν. Η αναφερόμενη πιθανότητα σοβαρών επιπλοκών ή και θανάτου από τον COVID-19 διαφέρει αρκετά από χώρα σε χώρα, όπως και σε διαφορετικές γεωγραφικές περιοχές της ίδιας χώρας, και φαίνεται να καθορίζεται σε σημαντικό βαθμό από τις στρατηγικές πρόληψης της εξάπλωσης του ιού, τις νοσοκομειακές υποδομές και εν γένει το επίπεδο των ιατρικών υπηρεσιών.  Επιπλέον, είναι γνωστό από άλλους ιούς που προσβάλλουν το αναπνευστικό σύστημα (π.χ. γρίπη) πως οι έγκυες συνιστούν ευάλωτο πληθυσμό, λόγω των φυσιολογικών μεταβολών του γυναικείου οργανισμού στα πλαίσια της κύησης. Συμπερασματικά, αν και τα αρχικά στοιχεία είναι καθησυχαστικά, οι έγκυες ανήκουν στους πληθυσμούς υψηλού κινδύνου και οφείλουν να ακολουθούν με μεγάλη προσοχή τις συστάσεις που προαναφέρθηκαν.

Σχετίζεται ο COVID-19 με αποβολή ή ανατομικές ανωμαλίες του εμβρύου;

Ο αριθμός των μολυσμένων εγκύων που διανύουν το 1ο και 2ο τρίμηνο της κύησης είναι υπερβολικά μικρός για να μπορούμε να έχουμε έστω και προκατακτικά δεδομένα. Σε κάθε περίπτωση, παρεμφερείς ιοί (π.χ. SARS) δεν συνδέονταν με αυξημένη πιθανότητα αποβολής ή συγγενών ανωμαλιών εμβρύου, όταν οι γυναίκες προσβλήθηκαν στις αρχές της κύησης.

Υπάρχουν ενδείξεις για κάθετη μετάδοση του ιού από τη μολυσμένη μητέρα στο έμβρυο / νεογνό;

Στη μόνη διαθέσιμη μελέτη από την Κίνα (Chen et al. Lancet 2020;395:809-915), δεν αναγνωρίστηκε COVID-19 στο αμνιακό υγρό και στο αίμα του ομφαλίου λώρου από 6 νεογνά που γεννήθηκαν από μολυσμένες μητέρες με συμπτώματα πνευμονίας. Αν και ο πληθυσμός είναι μικρός για να θεωρηθούν οριστικά τα συμπεράσματα, τα ανωτέρω ευρήματα συμβαδίζουν με όσα γνωρίζουμε για άλλους ιούς που προσβάλλουν το αναπνευστικό σύστημα (π.χ. γρίπη).

Υπάρχει αυξημένος κίνδυνος πρόωρου τοκετού σε έγκυες με COVID-19;

Αν και αναφέρονται περιστατικά πρόωρου τοκετού σε έγκυες με COVID-19, κάποια από αυτά ήταν ιατρογενή (δηλ. υπήρχε ένδειξη τερματισμού της κύησης πρόωρα). Με άλλα λόγια, δεν ξεκίνησαν συστολές της μήτρας αυτόματα ως συνέπεια της λοίμωξης με COVID-19. Όλα τα πρόωρα νεογνά ήταν καλά στην υγεία τους και δεν κατεγράφησαν νεογνικοί θάνατοι. Τονίζεται, πάντως, πως οι γυναίκες που παρουσιάζουν σοβαρή λοίμωξη από άλλους ιούς του αναπνευστικού συστήματος (π.χ. γρίπη, SARS-CoV) έχουν αυξημένη πιθανότητα πρόωρου τοκετού ή γέννησης νεογνού με χαμηλό σωματικό βάρος.

Πρέπει να αλλάζει το πλάνο του τοκετού σε έγκυες με COVID-19;

Εφ΄όσον η λοίμωξη με COVID-19 έγινε στο 1ο τρίμηνο και οι έγκυες έχουν αναρρώσει, δεν αλλάζει κάτι ως προς τη χρονική στιγμή του τοκετού τους. Αν οι

έγκυες μολύνθηκαν στο 3ο τρίμηνο και έχουν αναρρώσει, είναι χρήσιμο να καθυστερήσει ο τοκετός μέχρι να υπάρξει αρνητικός εργαστηριακός έλεγχος για τον ιό ή περάσει η περίοδος καραντίνας, προκειμένου να αποφευχθεί η μετάδοση στο νεογνό. Είναι προφανές πως αυτό δεν ισχύει αν υπάρχουν άλλες μαιευτικές ενδείξεις τερματισμού της κύησης.

Σε γενικές γραμμές, η λοίμωξη από COVID-19 δεν αποτελεί από μόνη της ένδειξη τερματισμού της κύησης. Επιπλέον, αν και οι περισσότερες μολυσμένες γυναίκες που περιλαμβάνονται στις διαθέσιμες μελέτες γέννησαν με καισαρική τομή, η απόφαση για φυσιολογικό τοκετό ή καισαρική τομή θα πρέπει, τουλάχιστον επί του παρόντος, να καθορίζεται από τις κλασικές μαιευτικές ενδείξεις. Τέλος, αν μια γυναίκα που γεννάει είναι θετική στον COVID-19 ή υπάρχει η σχετική υποψία και εκκρεμούν τα αποτελέσματα των εξετάσεων, θα πρέπει να χωρίζεται από το μωρό της μέχρι το χρονικό διάστημα που θεωρείται  μεταδοτική παρέλθει.

Επιτρέπεται μια γυναίκα με COVID-19 να θηλάσει;

Με τα έως τώρα δεδομένα, δεν φαίνεται να περνάει ο COVID-19 στο μητρικό γάλα. Επομένως, ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι η μετάδοση του ιού στο μωρό μέσω της στενής επαφής με τη μητέρα (π.χ. μέσω σταγονιδίων μετά από βήχα ή φτέρνισμα). Σε αυτά τα πλαίσια, τα οφέλη του μητρικού θηλασμού φαίνεται να υπερτερούν των κινδύνων. Κατά τη διάρκεια του χωρισμού μητέρας-μωρού, θα πρέπει το μητρικό γάλα να βγαίνει με ειδική αντλία θηλασμού και να χορηγείται στο μωρό από άλλο πρόσωπο. Η ειδική αντλία θηλασμού θα πρέπει να χρησιμοποιείται κατ’ αποκλειστικότητα από την ασθενή. Πριν την άντληση, θα πρέπει  η μητέρα να πλένει πολύ επιμελώς τα χέρια της. Μετά την άντληση, όλα τα τμήματα της αντλίας θηλασμού θα πρέπει να πλένονται σχολαστικά και να αποστειρώνονται με βάση τις οδηγίες του κατασκευαστή. Αν δεν έχει συστηθεί χωρισμός μητέρας-μωρού, η μητέρα μπορεί να θηλάσει αφού λάβει όλα τα προστατευτικά μέτρα (π.χ. πλύσιμο χεριών, χρήση μάσκας).

Πηγές:

  • Society for Maternal Fetal Medicine (USA)
  • American College of Obstetricians and Gynecologists (USA)

*Καθώς πρόκειται για ένα πεδίο της Ιατρικής που συνεχώς αθροίζονται νέες πληροφορίες, θα παρακολουθούμε στενά τη διεθνή βιβλιογραφία και τις οδηγίες των επιστημονικών εταιριών και της Πολιτείας. Για ό,τι νεότερο, θα σας ενημερώνουμε άμεσα.

Διαβάστε επίσης

Καρκίνος του ενδομητρίου: χειρουργική αντιμετώπιση με ελάχιστη παραμονή στο νοσοκομείο

Καρκίνος του ενδομητρίου

Με τη λαπαροσκοπική και ρομποτική χειρουργική, η μεγάλη πλειοψηφία των γυναικών με καρκίνο του ενδομητρίου μπορεί να πάρει εξιτήριο από το νοσοκομείο αυθημερόν, ή, σε ορισμένες περιπτώσεις, την επόμενη μέρα από την επέμβαση.

 

Δεύτερη γνώμη

defteriGnomi

Η απόφαση να υποβληθείτε σε χειρουργική επέμβαση, όπως και η επιλογή του Ιατρού που θα την πραγματοποιήσει, είναι από τις σοβαρότερες που θα κληθείτε να λάβετε γύρω από την υγεία σας.

 

Είπαν για εμάς

Τα σχόλια και η μορφή τους είναι αυτούσια και δεν έχουν υποβληθεί σε οποιαδήποτε επεξεργασία.

Δείτε το βίντεο

Οι νεότερες εξελίξεις στο χώρο της Γυναικολογικής Ογκολογίας.

memorialmiterahygeiaesgo

Διεύθυνση: Λεωφ. Βασιλίσσης Σοφίας 105-107, Αθήνα, ΤΚ 11521

Τηλέφωνο Ιατρείου: 210 300 68 18

 

Για ραντεβού μπορείτε να καλέσετε Δευτέρα έως Παρασκευή 9:00-21:00 ή να το κλείσετε online

Ακολουθήστε μας στα Social

fb wh yt wh li wh