Για επείγοντα περιστατικά καλέστε μας στο: 698 8184 206

Γενετική προδιάθεση για καρκίνο του ενδομητρίου – Σύνδρομο Lynch

Το σύνδρομο Lynch, η αλλιώς ο κληρονομικός μη-πολυποδιακός ορθοκολικός καρκίνος (HNPCC), προκαλείται από μεταλλάξεις στα γονίδια MLH1, MSH2, MSH6, PMS2 και EPCAM. Οι πρωτεΐνες που παράγονται από αυτά είναι υπεύθυνες για την επιδιόρθωση λαθών στο DNA.

Το σύνδρομο Lynch σχετίζεται με αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου (10-47%), του ενδομητρίου (27-71%), των ωοθηκών (3-20%), του στομάχου (11-19%), των χοληφόρων (2-7%), του ουροποιητικού συστήματος (4-5%) και, σπανιότερα, του δέρματος, του εγκεφάλου και του λεπτού εντέρου.

Πώς κληρονομείται το σύνδρομο Lynch;

Το σύνδρομο Lynch μπορεί να περάσει στους απογόνους τόσο από τη μητέρα, όσο και από τον πατέρα. Η πιθανότητα να κληρονομήσουν τα παιδιά τις μεταλλάξεις αυτές είναι 50%.   

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά του καρκίνου του ενδομητρίου σε ασθενείς με σύνδρομο Lynch;

Το σύνδρομο Lynch ενοχοποιείται για το 2-5% των καρκίνων του ενδομητρίου. Η μέση ηλικία εμφάνισης της νόσου είναι τα 46-54 έτη, δηλαδή νωρίτερα από τις υπόλοιπες γυναίκες. Αρκετές φορές μάλιστα, οι γυναίκες προσβάλλονται ακόμα και πριν την ηλικία των 40 ετών. Κατ’ αντιστοιχία με το γενικό πληθυσμό, η πλειοψηφία των γυναικών με σύνδρομο Lynch έχει ενδομητριοειδή ιστολογικό τύπο, ενώ η νόσος διαγιγνώσκεται σε αρχικό στάδιο και έχει πολύ καλή πρόγνωση. Τέλος, στο σύνδρομο Lynch, ο όγκος συχνά εντοπίζεται στο κατώτερο τμήμα της ενδομητρικής κοιλότητας.

Διαγνώστηκα με καρκίνο του ενδομητρίου. Πώς μπορώ να διερευνήσω την πιθανότητα να έχω κληρονομικό καρκίνο ενδομητρίου στην ιστολογική εξέταση;

Ο έλεγχος για μικροδορυφορική αστάθεια (MSI testing) ή η ανοσοϊστοχημική εξέταση του όγκου για τις πρωτεϊνες MLH1, MSH2, MSH6 και PMS2 αποτελεί απαραίτητο βήμα στη σύγχρονη αντιμετώπιση του καρκίνου του ενδομητρίου. Ελλιπής έκφραση αυτών μπορεί να σημαίνει κληρονομική μορφή καρκίνου του ενδομητρίου (σύνδρομο Lynch), οπότε απαιτείται ο αντίστοιχος γονιδιακός έλεγχος της ασθενούς με εξέταση αίματος. Ακόμα κι αν αυτός είναι αρνητικός (μη κληρονομική μορφή καρκίνου του ενδομητρίου), η γνώση της μικροδορυφορικής αστάθειας ή της ελλιπούς έκφρασης των παραπάνω πρωτεϊνών καθιστά, υπό προϋποθέσεις, την ασθενή υποψήφια για ανοσοθεραπεία, αν κάποια στιγμή υποτροπιάσει.

Ποιες υγιείς (χωρίς καρκίνο) γυναίκες θα πρέπει να ελεγχθούν για σύνδρομο Lynch;

Τα κριτήρια ελέγχου για σύνδρομο Lynch ποικίλουν στις διάφορες επιστημονικές εταιρίες του εξωτερικού. Σε κάθε περίπτωση, γονιδιακό έλεγχο σε δείγμα αίματος θα πρέπει να κάνουν όσες:

  • Έχουν συγγενή πρώτου βαθμού με καρκίνο παχέος εντέρου ή ενδομητρίου που είτε διαγνώστηκε πριν την ηλικία των 60 ετών, ή είναι αυξημένου κινδύνου για σύνδρομο Lynch με βάση το ιστορικό του
  • Έχουν συγγενή πρώτου ή δευτέρου βαθμού που διαγνώστηκε με σύνδρομο Lynch

Διαγνώστηκα με σύνδρομο Lynch, αλλά δεν έχω εμφανίσει καρκίνο του ενδομητρίου ή των ωοθηκών. Πώς μπορώ να τον προλάβω;

Ο γυναικολογικός έλεγχος σε γυναίκες με σύνδρομο Lynch που δεν έχουν νοσήσει από καρκίνο αλλάζει μετά την ηλικία των 30-35 ετών ή 3-5 χρόνια νωρίτερα από τη μικρότερη ηλικία συγγενούς που εμφάνισε κακοήθεια. Περιλαμβάνει υπερηχογράφημα έσω γεννητικών οργάνων, σε συνδυασμό με μέτρηση του CA-125 στο αίμα κάθε 6-12 μήνες, και βιοψία ενδομητρίου κάθε 1-2 χρόνια. Σε φαρμακευτικό επίπεδο, η χρήση των αντισυλληπτικών δισκίων φαίνεται να βοηθά στη μείωση του κινδύνου, αν και τα δεδομένα είναι πιο περιορισμένα σε σχέση με άλλες κληρονομικές μορφές καρκίνου.

Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος πρόληψης του καρκίνου του ενδομητρίου και των ωοθηκών σε γυναίκες με σύνδρομο Lynch είναι η προφυλακτική αφαίρεση της μήτρας (ολική υστερεκτομή), των σαλπίγγων και των ωοθηκών. Η χρονική στιγμή για αυτό θα πρέπει να εξατομικεύεται, ανάλογα με τον οικογενειακό προγραμματισμό του ζευγαριού, το είδος της μετάλλαξης και το ιστορικό της γυναίκας. Συνήθως πραγματοποιείται σε ηλικία 40 ετών ή και νωρίτερα.

Τι άλλους προληπτικούς ελέγχους θα πρέπει να κάνουν οι γυναίκες με σύνδρομο Lynch;

Οι γυναίκες με σύνδρομο Lynch θα πρέπει να υποβάλλονται σε ετήσια κολονοσκόπηση από την ηλικία των 20-25 ετών ή 2-5 χρόνια νωρίτερα από τη μικρότερη ηλικία συγγενούς που εμφάνισε καρκίνο παχέος εντέρου. Επιπλέον, απαιτείται περιοδικός έλεγχος με γαστροσκόπηση, ετήσια εξέταση ούρων, δερματολογική και νευρολογική εξέταση. Με δεδομένο πως η επιστημονική γνώση για το σύνδρομο Lynch συνεχώς διευρύνεται, απευθυνθείτε στους Ιατρούς των αντίστοιχων ειδικοτήτων για περισσότερες λεπτομέρειες ως προς τους τρόπους πρόληψης των μη γυναικολογικών καρκίνων.

Διαβάστε επίσης

Καρκίνος του ενδομητρίου: χειρουργική αντιμετώπιση με ελάχιστη παραμονή στο νοσοκομείο

Καρκίνος του ενδομητρίου

Με τη λαπαροσκοπική και ρομποτική χειρουργική, η μεγάλη πλειοψηφία των γυναικών με καρκίνο του ενδομητρίου μπορεί να πάρει εξιτήριο από το νοσοκομείο αυθημερόν, ή, σε ορισμένες περιπτώσεις, την επόμενη μέρα από την επέμβαση.

 

Δεύτερη γνώμη

defteriGnomi

Η απόφαση να υποβληθείτε σε χειρουργική επέμβαση, όπως και η επιλογή του Ιατρού που θα την πραγματοποιήσει, είναι από τις σοβαρότερες που θα κληθείτε να λάβετε γύρω από την υγεία σας.

 

Είπαν για εμάς

Τα σχόλια και η μορφή τους είναι αυτούσια και δεν έχουν υποβληθεί σε οποιαδήποτε επεξεργασία.

Δείτε το βίντεο

Οι νεότερες εξελίξεις στο χώρο της Γυναικολογικής Ογκολογίας.

  • memorial
  • harvard
  • mitera
  • hygeia
  • esgo

ΣΙΟΥΛΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ
ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΚΑΙ ΟΓΚΟΛΟΓΙΑ
ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ & ΣΙΑ ΕΕ
ΓΕΜΗ: 160289803000

Διεύθυνση: Λεωφ. Βασιλίσσης Σοφίας 105-107, Αθήνα, ΤΚ 11521

Τηλέφωνο Ιατρείου: 210 300 68 18

Ακολουθήστε μας στα Social

fb wh yt wh li wh linsta