Για επείγοντα περιστατικά καλέστε μας στο: 6981 907181

Λαπαροσκόπηση - Γενικές πληροφορίες

Η λαπαροσκόπηση ανήκει στις ελάχιστα επεμβατικές χειρουργικές τεχνικές. Για την πραγματοποίησή της, ο Χειρουργός Γυναικολόγος χρησιμοποιεί πολύ μικρές τομές (συνήθως 0.5-1 cm) στο κοιλιακό τοίχωμα και χειρουργεί στην κοιλιά μέσω κάμερας/οθόνης και ειδικών εργαλείων.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της λαπαροσκόπησης;

Το κύριο πλεονέκτημα της λαπαροσκόπησης είναι ότι αποφεύγονται οι μεγάλες, ανοικτές τομές. Ως αποτέλεσμα αυτού, η λαπαροσκόπηση σχετίζεται με:

 • Μικρότερη απώλεια αίματος
 • Μικρότερη πιθανότητα λοιμώξεων του χειρουργικού τραύματος ή μετεγχειρητικής κήλης
 • Λιγότερο μετεγχειρητικό πόνο
 • Ταχύτερη ανάρρωση των ασθενών
 • Καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα στην περιοχή των τομών

Πώς πραγματοποιείται μια λαπαροσκοπική επέμβαση;

Για τις λαπαροσκοπικές επεμβάσεις απαιτείται γενική αναισθησία. Ο Χειρουργός Γυναικολόγος, αρχικά, κάνει μια μικρή τομή στο δέρμα υπό τον ομφαλό, μέσω της οποίας μπαίνει στο εσωτερικό της κοιλιάς (περιτοναϊκή κοιλότητα). Ακολουθεί η διάταση της κοιλιάς με αέριο, προκειμένου να απομακρυνθούν τα όργανα μεταξύ τους, να βελτιωθεί η ορατότητα του Ιατρού και να διευκολύνονται οι χειρουργικοί χειρισμοί του, αποφεύγοντας, παράλληλα, τους τραυματισμούς. Αφού διαταθεί η κοιλιά, ο Χειρουργός Γυναικολόγος εισάγει από την αρχική τομή μια κάμερα (λαπαροσκόπιο), η οποία προβάλλει την εικόνα της κοιλιάς σε ειδική οθόνη. Στη συνέχεια και ανάλογα με το είδος της επέμβασης, συνήθως απαιτούνται 2 ή 3 επιπλέον τομές στην κοιλιά, προκειμένου να τοποθετηθούν τα ειδικά χειρουργικά εργαλεία για την κάθε επέμβαση. Τέλος, σε κάποιες περιπτώσεις επιβάλλεται και η τοποθέτηση μέσω του κόλπου ενός εργαλείου στη μήτρα (χειριστής μήτρας), ώστε με τις κινήσεις του να διευρύνονται οι χειρουργικοί χώροι και να εκτελείται η επέμβαση με μεγαλύτερη ασφάλεια.

Τι συμβαίνει μετά τη λαπαροσκοπική επέμβαση;

Όταν ολοκληρωθεί η επέμβαση, τα χειρουργικά εργαλεία και το αέριο αφαιρούνται από την εσωτερικό της κοιλιάς και ο Χειρουργός Γυναικολόγος κλείνει τις μικρές τομές του δέρματος με ειδικά ράμματα. Στη συνέχεια, η ασθενής μεταφέρεται στο χώρο ανάρρωσης, όπου θα παραμείνει για λίγη ώρα υπό παρακολούθηση. Ενίοτε, μπορεί να παραπονεθεί για υπνηλία ή ναυτία, συμπτώματα δηλαδή που σχετίζονται  με την επίδραση της αναισθησίας. Η μετεγχειρητική ανάρρωση μετά από λαπαροσκόπηση είναι ταχύτατη και η ασθενής περπατάει και σιτίζεται λίγες ώρες αργότερα. Ανάλογα με το είδος της επέμβασης και το γενικότερο ιστορικό της, στη μεγάλη πλειοψηφία των περιπτώσεων η ασθενής μπορεί να επιστρέψει σπίτι της την ίδια ημέρα ή το επόμενο πρωί.

Τι πρέπει να αναμένει μια γυναίκα κατά τις πρώτες ημέρες της ανάρρωσης;

Λίγες ημέρες μετά τη λαπαροσκόπηση, η ασθενής μπορεί να αναφέρει ένα αίσθημα «τραβήγματος» ή ήπιο άλγος στα σημεία των τομών. Επίσης, μπορεί να παραπονεθεί για πόνο στους ώμους ή την πλάτη, ο οποίος προκαλείται από τη μικρή ποσότητα αερίου που παραμένει στο εσωτερικό της κοιλιάς. Τα παραπάνω συμπτώματα αντιμετωπίζονται με κλασικά αναλγητικά φάρμακα και, συνήθως, υποχωρούν πλήρως μέσα σε 4-5 ημέρες. Η ασθενής θα πρέπει να αποφεύγει την ανύψωση αντικειμένων που ζυγίζουν >3 kg και τις σεξουαλικές επαφές για 2 εβδομάδες ή, επί υστερεκτομής, περισσότερο.

Ποιες επεμβάσεις μπορούν να πραγματοποιηθούν λαπαροσκοπικά;

Σχεδόν όλες οι επεμβάσεις της Γυναικολογικής Χειρουργικής για καλοήθεις παθήσεις μπορούν να πραγματοποιηθούν λαπαροσκοπικά. Ανάμεσα σε αυτές ξεχωρίζουν:

 • Η αφαίρεση της μήτρας (υστερεκτομή)
 • Η αφαίρεση των ινομυωμάτων της μήτρας
 • Η αφαίρεση των σαλπίγγων ή/και των ωοθηκών
 • Η αφαίρεση κύστεων της ωοθήκης
 • Η χειρουργική αντιμετώπιση της ενδομητρίωσης
 • Η διαγνωστική λαπαροσκόπηση στα πλαίσια διερεύνησης υπογονιμότητας ή χρόνιου πυελικού άλγους
 • Επιπλέον και υπό προϋποθέσεις, η χειρουργική αντιμετώπιση του καρκίνου του ενδομητρίου

Είπαν για εμάς

Τα σχόλια και η μορφή τους είναι αυτούσια και δεν έχουν υποβληθεί σε οποιαδήποτε επεξεργασία.

Δείτε το βίντεο

Οι νεότερες εξελίξεις στο χώρο της Γυναικολογικής Ογκολογίας.

memorial mitera hygeia esgo

Διεύθυνση: Λεωφ. Βασιλίσσης Σοφίας 105-107, Αθήνα, ΤΚ 11521

Τηλέφωνο Ιατρείου: 210 300 68 18

Ώρες λειτουργίας Ιατρείου: Δευτέρα και Τετάρτη: 17:30 – 20:30, Πέμπτη 13:00 – 17:00 (κατόπιν ραντεβού)

 

Για ραντεβού μπορείτε να καλέσετε Δευτέρα έως Παρασκευή 9:00-21:00 ή να το κλείσετε online

Ακολουθήστε μας στα Social

fb wh yt wh li wh