Για επείγοντα περιστατικά καλέστε μας στο: 6981 907181

Ρομποτική Χειρουργική

Στις μέρες μας, η ρομποτική χειρουργική αποτελεί την εξέλιξη της κλασικής λαπαροσκόπησης. Καθώς τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της Ελλάδας επενδύουν, πλέον, σε αυτές τις τεχνολογίες, τα πλεονεκτήματα της ρομποτικής χειρουργικής είναι διαθέσιμα για τις ασθενείς της χώρας μας με τις αντίστοιχες ενδείξεις.

Τι είναι η ελάχιστα επεμβατική χειρουργική;

Η ελάχιστα επεμβατική χειρουργική περιλαμβάνει την κλασική και τη ρομποτικώς-υποβοηθούμενη λαπαροσκόπηση (εν συντομία, ρομποτική χειρουργική). Πρόκειται για χειρουργικές τεχνικές που διασφαλίζουν την ολοκλήρωση της επέμβασης στην κοιλιά μέσα από πολύ μικρές τομές, με τη χρήση κάμερας/οθόνης και ειδικών εργαλείων. Στα πλεονεκτήματά τους περιλαμβάνονται:

  • H πολύ λιγότερη απώλεια αίματος
  • H μικρότερη πιθανότητα λοιμώξεων του χειρουργικού τραύματος ή μετεγχειρητικής κήλης
  • H ελαχιστοποίηση του μετεγχειρητικού πόνου
  • H ταχύτερη ανάρρωση των ασθενών
  • Το καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα στην περιοχή των τομών

Πώς λειτουργεί το ρομποτικό σύστημα;

Τα πρώτα βήματα της χειρουργικής επέμβασης είναι κοινά στην κλασική λαπαροσκόπηση  και τη ρομποτική χειρουργική. Ο Χειρουργός Γυναικολόγος κάνει πολύ μικρές τομές στην κοιλιά, μέσα από τις οποίες εισαγάγει αέριο, την κάμερα και πολύ λεπτά εργαλεία. Η διαφορά της ρομποτικής χειρουργικής είναι πως τα εργαλεία συνδέονται με τους βραχίονες του ρομπότ και ακολουθούν τις κινήσεις που κάνει ο Ιατρός σε μια κονσόλα που βρίσκεται εντός της χειρουργικής αίθουσας. Στη διάρκεια της επέμβασης ο Χειρουργός Γυναικολόγος βλέπει το εσωτερικό της κοιλιάς σε μεγέθυνση μέσα από μια τρισδιάστατη οθόνη, υψηλής ευκρίνειας, η οποία είναι ενσωματωμένη στην κονσόλα.

Τελικά, ποιος χειρουργεί; Το ρομπότ ή ο Ιατρός;

Το ρομπότ δεν είναι φτιαγμένο για να παίρνει αποφάσεις ή να καθοδηγεί τη χειρουργική επέμβαση. Στόχος του είναι να εκτελεί τις οδηγίες που λαμβάνει από το Χειρουργό Γυναικολόγο, πραγματοποιώντας πολύ πιο λεπτές κινήσεις απ’ ότι το ανθρώπινο χέρι. Ο Ιατρός έχει τον απόλυτο έλεγχο των χειρουργικών χειρισμών σε όλη τη διάρκεια της επέμβασης, οι οποίοι, μέσω των τεχνολογικών προτερημάτων του ρομπότ, χαρακτηρίζονται από τη μέγιστη δυνατή ακρίβεια.

Τι συμβαίνει μετά τη ρομποτική επέμβαση;

Όταν ολοκληρωθεί η επέμβαση, τα χειρουργικά εργαλεία αποσυνδέονται από τους βραχίονες του ρομπότ και απομακρύνονται, ενώ το αέριο αφαιρείται από το εσωτερικό της κοιλιάς. Ο Χειρουργός Γυναικολόγος κλείνει τις μικρές τομές του δέρματος με ειδικά ράμματα. Στη συνέχεια, η ασθενής μεταφέρεται στο χώρο ανάρρωσης, όπου θα παραμείνει για λίγη ώρα υπό παρακολούθηση. Ενίοτε, μπορεί να παραπονεθεί για υπνηλία ή ναυτία, συμπτώματα δηλαδή που σχετίζονται  με την επίδραση της αναισθησίας. Όπως στην κλασική λαπαροσκόπηση, η μετεγχειρητική ανάρρωση μετά από ρομποτική χειρουργική είναι ταχύτατη και η ασθενής περπατάει και σιτίζεται λίγες ώρες αργότερα. Ανάλογα με το είδος της επέμβασης και το γενικότερο ιστορικό της, στη μεγάλη πλειοψηφία των περιπτώσεων η ασθενής μπορεί να επιστρέψει σπίτι της την ίδια ημέρα ή το επόμενο πρωί.

Τι πρέπει να αναμένει μια γυναίκα κατά τις πρώτες ημέρες της ανάρρωσης;

Όπως στην κλασική λαπαροσκόπηση, λίγες ημέρες μετά τη ρομποτική επέμβαση η ασθενής μπορεί να αναφέρει ένα αίσθημα «τραβήγματος» ή ήπιο άλγος στα σημεία των τομών. Επίσης, μπορεί να παραπονεθεί για πόνο στους ώμους ή την πλάτη, ο οποίος προκαλείται από τη μικρή ποσότητα αερίου που παραμένει στο εσωτερικό της κοιλιάς. Τα παραπάνω συμπτώματα αντιμετωπίζονται με κλασικά αναλγητικά φάρμακα και, συνήθως, υποχωρούν πλήρως μέσα σε 4-5 ημέρες. Η ασθενής θα πρέπει να αποφεύγει την ανύψωση αντικειμένων που ζυγίζουν >3 kg και τις σεξουαλικές επαφές για 2 εβδομάδες ή, επί υστερεκτομής, περισσότερο.

Πού υπερτερεί η ρομποτική χειρουργική σε σχέση με την κλασική λαπαροσκόπηση;

Τα βασικά πλεονεκτήματα της ρομποτικής χειρουργικής ως προς την κλασική λαπαροσκόπηση είναι:

  • Η καλύτερη εικόνα, λόγω της τρισδιάστατης (3D) οθόνης που επιτρέπει την εκτίμηση του βάθους
  • Το μεγαλύτερο εύρος κινήσεων, συγκριτικά με τους περιορισμούς στη στροφή που έχει το ανθρώπινο χέρι
  • H μεγαλύτερη σταθερότητα των χειρουργικών εργαλείων, η οποία εξαλείφει το λεπτό τρόμο του ανθρώπινου χεριού
  • Η μεγαλύτερη ακρίβεια των χειρουργικών κινήσεων, ως αποτέλεσμα των ανωτέρω
  • Η καθιστή θέση του Χειρουργού Γυναικολόγου και η γενικότερη εργονομία που ελαχιστοποιούν τη σωματική κόπωση, ειδικά σε επεμβάσεις μεγαλύτερης διάρκειας

Τα πλεονεκτήματα της ρομποτικής χειρουργικής έχουν ακόμα μεγαλύτερη σημασία σε απαιτητικά χειρουργεία, όπως είναι τα ογκολογικά, η αφαίρεση ευμεγέθους μήτρας (ολική υστερεκτομή) ή ινομυώματος, η αντιμετώπιση της εκτεταμένης ενδομητρίωσης και η λύση πολλαπλών συμφύσεων.

Ποιες επεμβάσεις μπορούν να πραγματοποιηθούν ρομποτικά;

Σχεδόν όλες οι επεμβάσεις της Γυναικολογικής Χειρουργικής μπορούν να πραγματοποιηθούν ρομποτικά. Ανάμεσα σε αυτές ξεχωρίζουν:

Τονίζεται πως για την πραγματοποίηση των ρομποτικών επεμβάσεων με ασφάλεια απαιτείται η ειδική εκπαίδευση και πιστοποίηση του Χειρουργού Γυναικολόγου σε αυτές. Ρωτήστε μας για τη δική μας εμπειρία!

Διαβάστε επίσης

Καρκίνος του ενδομητρίου: χειρουργική αντιμετώπιση με ελάχιστη παραμονή στο νοσοκομείο

Καρκίνος του ενδομητρίου

Με τη λαπαροσκοπική και ρομποτική χειρουργική, η μεγάλη πλειοψηφία των γυναικών με καρκίνο του ενδομητρίου μπορεί να πάρει εξιτήριο από το νοσοκομείο αυθημερόν, ή, σε ορισμένες περιπτώσεις, την επόμενη μέρα από την επέμβαση.

 

Δεύτερη γνώμη

defteriGnomi

Η απόφαση να υποβληθείτε σε χειρουργική επέμβαση, όπως και η επιλογή του Ιατρού που θα την πραγματοποιήσει, είναι από τις σοβαρότερες που θα κληθείτε να λάβετε γύρω από την υγεία σας.

 

Είπαν για εμάς

Τα σχόλια και η μορφή τους είναι αυτούσια και δεν έχουν υποβληθεί σε οποιαδήποτε επεξεργασία.

Δείτε το βίντεο

Οι νεότερες εξελίξεις στο χώρο της Γυναικολογικής Ογκολογίας.

memorialmiterahygeiaesgo

ΣΙΟΥΛΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ
ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΚΑΙ ΟΓΚΟΛΟΓΙΑ
ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ & ΣΙΑ ΕΕ
ΓΕΜΗ: 160289803000

Διεύθυνση: Λεωφ. Βασιλίσσης Σοφίας 105-107, Αθήνα, ΤΚ 11521

Τηλέφωνο Ιατρείου: 210 300 68 18

Ακολουθήστε μας στα Social

fb wh yt wh li wh linsta