Για επείγοντα περιστατικά καλέστε μας στο: 6981 907181

Καρκίνος ενδομητρίου - Επικουρική θεραπεία

Ποιες είναι οι επιπλέον θεραπείες που μπορεί να χρειαστεί η ασθενής;

Ανάλογα με το στάδιο της νόσου, το βαθμό διαφοροποίησης και τον ιστολογικό τύπο του όγκου, ο καρκίνος του ενδομητρίου χαρακτηρίζεται από διαφορετική πιθανότητα υποτροπής (χαμηλή, ενδιάμεση, υψηλή). Τα παραπάνω στοιχεία, σε συνδυασμό με άλλους παράγοντες (π.χ. λεμφαγγειακά έμβολα, ηλικία της ασθενούς, αποτελέσματα κυτταρολογικής εξέτασης περιτοναϊκού υγρού), καθορίζουν και το είδος της επικουρικής θεραπείας που μπορεί να χρειαστεί η ασθενής μετά τη χειρουργική επέμβαση. Οι αντίστοιχες αποφάσεις πρέπει να λαμβάνονται σε Ογκολογικό Συμβούλιο, με τη συμμετοχή Γυναικολόγου Ογκολόγου, Παθολόγου Ογκολόγου, Ακτινοθεραπευτή και Παθολογοανατόμου. Στις περιπτώσεις που χρειάζεται επιπλέον αγωγή, οι  επιλογές είναι:

  • Ενδοκολπική ακτινοθεραπεία (βραχυθεραπεία), που ιδανικά πρέπει να χορηγείται στις 6-8 εβδομάδες μετά τη χειρουργική επέμβαση (δεν θα πρέπει το αντίστοιχο χρονικό διάστημα να ξεπερνά τις 12 εβδομάδες)
  • Εξωτερική ακτινοθεραπεία με ή χωρίς ενδοκολπική ακτινοθεραπεία
  • Χημειοθεραπεία, η οποία συνήθως περιλαμβάνει 6 κύκλους carboplatin/paclitaxel

Ποιες είναι οι βασικές ανεπιθύμητες ενέργειες της ακτινοθεραπείας και χημειοθεραπείας;

Η ακτινοθεραπεία μπορεί σε ορισμένες ασθενείς να προκαλέσει διαταραχές της ούρησης (π.χ. συχνουρία, πόνο στην ούρηση), του εντέρου (π.χ. διάρροιες), αίσθημα κόπωσης και μεταβολές στον κόλπο (π.χ. βράχυνση, στένωση, ξηρότητα). Κάποιες από αυτές υποχωρούν με το τέλος της θεραπείας, ενώ άλλα συμπτώματα μπορεί να επιμένουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Από την άλλη πλευρά, η χημειοθεραπεία ορισμένες φορές συνοδεύεται από αίσθημα κόπωσης, τριχόπτωση, ναυτία, εμέτους, διάρροιες, πτώση του αριθμού των κυττάρων του αίματος ή αίσθημα μουδιάσματος στα χέρια και στα πόδια.

Πώς επηρεάζει η θεραπεία του καρκίνου του ενδομητρίου τη σεξουαλική ζωή της ασθενούς;

Η αφαίρεση των ωοθηκών σε προεμμηνοπαυσιακές γυναίκες και, κυρίως, η ακτινοθεραπεία μπορεί να οδηγήσουν σε μεταβολές του κόλπου που επηρεάζουν την ποιότητα της σεξουαλικής ζωής. Για την αντιμετώπιση των ανωτέρω, συστήνεται η χρήση κολπικών gel με λιπαντική και ενυδατική δράση, καθώς και κολπικών διαστολέων. Η συμβουλευτική από ειδικούς σεξολόγους είναι, επίσης, πολύ χρήσιμη.

Τι περιλαμβάνει η παρακολούθηση της ασθενούς μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας;

Η παρακολούθηση της ασθενούς μετά τη θεραπεία της στηρίζεται:                    

  • Στην περιοδική κλινική εξέταση, περιλαμβανομένης της γυναικολογικής
  • Στους απεικονιστικούς ελέγχους. Στις διαθέσιμες επιλογές ανήκουν η αξονική ή μαγνητική τομογραφία και το PET/CT, οπότε οι σχετικές αποφάσεις λαμβάνονται με βάση την κρίση του Ιατρού και τα ενδεχόμενα συμπτώματα από την ασθενή
  • Στους καρκινικούς δείκτες (CA-125) στο αίμα, στις λίγες περιπτώσεις που είναι αυξημένοι κατά τη διάγνωση της νόσου

Βασίλης Σιούλας
Μαιευτήρας - Χειρουργός Γυναικολόγος

bio medium

Ασκεί την ειδικότητα της Μαιευτικής-Γυναικολογίας, με έμφαση στη γυναικολογική χειρουργική με τη χρήση των πιο σύγχρονων τεχνικών. Με την εμπειρία που αποκόμισε στο Memorial Sloan Kettering Cancer Center της Νέας Υόρκης (ΗΠΑ) και σε στενή επαφή με κορυφαίους ιατρούς αντίστοιχων ειδικοτήτων στα Νοσοκομεία ΜΗΤΕΡΑ και ΥΓΕΙΑ, με τα οποία συνεργάζεται σήμερα, παρέχει στις ασθενείς του ιατρικές υπηρεσίες υψηλής ποιότητας, σύμφωνα με τις τρέχουσες, ευρωπαϊκές και αμερικάνικες κατευθυντήριες οδηγίες.

Είπαν για εμάς

Τα σχόλια και η μορφή τους είναι αυτούσια και δεν έχουν υποβληθεί σε οποιαδήποτε επεξεργασία.

Δείτε το βίντεο

Οι νεότερες εξελίξεις στο χώρο της Γυναικολογικής Ογκολογίας.

memorial mitera hygeia esgo

Διεύθυνση: Λεωφ. Βασιλίσσης Σοφίας 105-107, Αθήνα, ΤΚ 11521

Τηλέφωνο Ιατρείου: 210 300 68 18

Ώρες λειτουργίας Ιατρείου: Δευτέρα και Τετάρτη: 17:30 – 20:30, Πέμπτη 13:00 – 17:00 (κατόπιν ραντεβού)

 

Για ραντεβού μπορείτε να καλέσετε Δευτέρα έως Παρασκευή 9:00-21:00 ή να το κλείσετε online

Ακολουθήστε μας στα Social

fb wh yt wh li wh