Για επείγοντα περιστατικά καλέστε μας στο: 6981 907181

Καρκίνος του ενδομητρίου - Γενικές πληροφορίες

Ο καρκίνος του ενδομητρίου αποτελεί τη συχνότερη κακοήθεια του γυναικείου γεννητικού συστήματος στις αναπτυγμένες χώρες. Εμφανίζεται στο ενδομήτριο, δηλαδή στον ιστό που καλύπτει την κοιλότητας της μήτρας, κυρίως μετά την εμμηνόπαυση. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων διαγιγνώσκεται σε αρχικό στάδιο, με αποτέλεσμα τα ποσοστά ίασης να είναι πολύ υψηλά.

Ποια είναι τα βασικότερα συμπτώματα του καρκίνου του ενδομητρίου;

Τα συμπτώματα του καρκίνου του ενδομητρίου περιλαμβάνουν:

 • Μη φυσιολογική κολπική αιμόρροια. Πριν την εμμηνόπαυση, η αυξημένη ποσότητα αίματος στην περίοδο, η μεγαλύτερη διάρκεια της περιόδου και η κολπική αιμόρροια μεταξύ των περιόδων χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης, ειδικά αν συνυπάρχουν και παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση καρκίνου του ενδομητρίου. Μετά την εμμηνόπαυση, κάθε επεισόδιο κολπική αιμόρροιας αποτελεί ένδειξη για άμεσο γυναικολογικό έλεγχο
 • Σπανιότερα, οι ασυνήθιστες κολπικές εκκρίσεις, το άλγος ή το αίσθημα πίεσης στην περιοχή της πυέλου, η απώλεια σωματικού βάρους και η παρατεταμένη αδυναμία μπορεί να αποτελούν εκδηλώσεις καρκίνου του ενδομητρίου

Ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου του ενδομητρίου;

Στους παράγοντες κινδύνου για εμφάνιση καρκίνου του ενδομητρίου ανήκουν:

 • Η ηλικία >50 ετών
 • Η παχυσαρκία
 • Η λήψη οιστρογόνων ως θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης, όταν δεν συνοδεύονται από προγεστερόνη
 • Η ατοκία
 • Η αρτηριακή υπέρταση και ο σακχαρώδης διαβήτης
 • Οι ανωορρηκτικοί κύκλοι (περίοδοι σε αραιά διαστήματα στη διάρκεια του έτους), όπως στο σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS)
 • Η λήψη ταμοξιφαίνης, η οποία χορηγείται σε καρκίνο του μαστού, ειδικά όταν γίνεται από γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας και για πολλά χρόνια
 • Το θετικό οικογενειακό ιστορικό για καρκίνο ενδομητρίου, παχέος εντέρου ή ωοθηκών (σύνδρομο Lynch)

Σημειώνεται πως η ύπαρξη ενός ή περισσοτέρων παραγόντων κινδύνου σε μια γυναίκα δεν σημαίνει πως θα εμφανίσει οπωσδήποτε καρκίνο του ενδομητρίου. Παρ’ όλα αυτά, θα πρέπει να ενημερώσει σχετικά τον Ιατρό της.

Πώς μπορεί μια γυναίκα να μειώσει την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του ενδομητρίου;

Δυστυχώς, δεν υπάρχει τρόπος που να εξασφαλίζει απόλυτη προστασία από τον καρκίνο του ενδομητρίου. Παρ’ όλα αυτά, τα παρακάτω μπορούν να μειώσουν την πιθανότητα εμφάνισης της νόσου:

 • Η χρήση αντισυλληπτικών δισκίων
 • Η διατήρηση φυσιολογικού σωματικού βάρους και η αυξημένη σωματική δραστηριότητα
 • Η λήψη προγεστερόνης μαζί με οιστρογόνα, στα πλαίσια της μετεμμηνοπαυσιακής θεραπείας ορμονικής υποκατάστασης

Σε περίπτωση κληρονομικής προδιάθεσης (σύνδρομο Lynch), περισσότερες λεπτομέρειες για τους τρόπους προφύλαξης από τη νόσο μπορείτε να δείτε εδώ.

Υπάρχουν προληπτικές εξετάσεις για τον καρκίνο του ενδομητρίου;

Σε ασυμπτωματικές γυναίκες χωρίς ιδιαίτερους παράγοντες κινδύνου δεν υπάρχει καθιερωμένος τρόπος προληπτικού ελέγχου για καρκίνο του ενδομητρίου. Σε αντίθεση με τον καρκίνο του τραχήλου, το PAP test ΔΕΝ μπορεί να διαγνώσει αξιόπιστα προκαρκινικές αλλοιώσεις ή καρκίνο του ενδομητρίου. Συνεπώς, οι γυναίκες πρέπει να είναι ευαισθητοποιημένες για τα βασικά συμπτώματα της νόσου. Αν διαπιστώσουν κάποιο  από αυτά ή είναι υψηλού κινδύνου για την εμφάνιση καρκίνου του ενδομητρίου (π.χ. έχουν κληρονομική προδιάθεση) θα πρέπει άμεσα να απευθύνονται στον Ιατρό τους για περαιτέρω συμβουλευτική και αντιμετώπιση.

Πώς διαγιγνώσκεται ο καρκίνος του ενδομητρίου;

Η αρχική αξιολόγηση μιας ασθενούς με συμπτώματα ύποπτα για καρκίνο του ενδομητρίου (π.χ. μη  φυσιολογική κολπική αιμόρροια) περιλαμβάνει το υπερηχογράφημα έσω γεννητικών οργάνων. Ανάλογα με τα ευρήματα και το γενικότερο ιστορικό της, ο Ιατρός μπορεί να συστήσει λήψη βιοψίας από το ενδομήτριο, συνήθως με διαγνωστική απόξεση. Σε ορισμένες περιπτώσεις, προτείνεται η διενέργεια υστεροσκόπησης πριν τη διαγνωστική απόξεση. Έτσι, υπό άμεση όραση, είναι δυνατόν να αναγνωριστούν πολύ μικρές περιοχές στο εσωτερικό της ενδομητρικής κοιλότητας με ύποπτα χαρακτηριστικά, συμβάλλοντας στη λήψη στοχευμένων βιοψιών από αυτές.

Τι πληροφορίες αναμένεται να μας δώσει η βιοψία του ενδομητρίου;

Σε περίπτωση που υπάρχει καρκίνος του ενδομητρίου, η βιοψία θα μας δώσει πληροφορίες για τον ιστολογικό τύπο και το βαθμό διαφοροποίησης του όγκου (grade). Ο πιο συχνός ιστολογικός τύπος είναι ο ενδομητριοειδής. Σπανιότεροι και πιο επιθετικοί ιστολογικοί τύποι είναι ο ορώδης, ο διαυγοκυτταρικός, ο αδιαφοροποίητος και το καρκινοσάρκωμα. Ο βαθμός διαφοροποίησης του όγκου σχετίζεται με τη βιολογική του συμπεριφορά και διαχωρίζεται σε grade 1, 2 και 3, με το τελευταίο να θεωρείται ως υψηλού κινδύνου. 

 Τι πρέπει να κάνω αν διαγνωστώ με καρκίνο του ενδομητρίου;

Αν η βιοψία του ενδομητρίου δείξει καρκίνο, το επόμενο βήμα για την ασθενή είναι να επισκεφθεί Γυναικολόγο Ογκολόγο, δηλαδή Γυναικολόγο με επίσημη εξειδίκευση στη διαχείριση των γυναικολογικών καρκίνων. Ο Γυναικολόγος Ογκολόγος έχει όλες τις απαραίτητες γνώσεις και τεχνικές δεξιότητες προκειμένου να αξιολογήσει την ασθενή, να  της παρέχει την ενδεικνυόμενη χειρουργική θεραπεία και να συντονίσει τη μετέπειτα αγωγή (αν χρειάζεται) και παρακολούθησή της.

Βασίλης Σιούλας
Μαιευτήρας - Χειρουργός Γυναικολόγος

bio medium

Ασκεί την ειδικότητα της Μαιευτικής-Γυναικολογίας, με έμφαση στη γυναικολογική χειρουργική με τη χρήση των πιο σύγχρονων τεχνικών. Με την εμπειρία που αποκόμισε στο Memorial Sloan Kettering Cancer Center της Νέας Υόρκης (ΗΠΑ) και σε στενή επαφή με κορυφαίους ιατρούς αντίστοιχων ειδικοτήτων στα Νοσοκομεία ΜΗΤΕΡΑ και ΥΓΕΙΑ, με τα οποία συνεργάζεται σήμερα, παρέχει στις ασθενείς του ιατρικές υπηρεσίες υψηλής ποιότητας, σύμφωνα με τις τρέχουσες, ευρωπαϊκές και αμερικάνικες κατευθυντήριες οδηγίες.

Είπαν για εμάς

Τα σχόλια και η μορφή τους είναι αυτούσια και δεν έχουν υποβληθεί σε οποιαδήποτε επεξεργασία.

Δείτε το βίντεο

Οι νεότερες εξελίξεις στο χώρο της Γυναικολογικής Ογκολογίας.

memorial mitera hygeia esgo

Διεύθυνση: Λεωφ. Βασιλίσσης Σοφίας 105-107, Αθήνα, ΤΚ 11521

Τηλέφωνο Ιατρείου: 210 300 68 18

Ώρες λειτουργίας Ιατρείου: Δευτέρα και Τετάρτη: 17:30 – 20:30, Πέμπτη 13:00 – 17:00 (κατόπιν ραντεβού)

 

Για ραντεβού μπορείτε να καλέσετε Δευτέρα έως Παρασκευή 9:00-21:00 ή να το κλείσετε online

Ακολουθήστε μας στα Social

fb wh yt wh li wh